
Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου – αν και υποστήριξε επανειλημμένα πως επιθυμεί να κρατήσει αποστάσεις – ανέφερε με νόημα πως γνωρίζει καλά τη Φώφη Γεννηματά και ότι της αναγνωρίζει πως έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της παράταξης και του χώρου.
Για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε πως είναι αριστερός μόνο στα λόγια καταλογίζοντας του αύξηση του χρέους κατά 80 δις και επιβολή των capital controls. Ιδιαιτέρως αιχμηρός ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός για τη ΝΔ, όσον αφορά στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή. Ανέφερε πως η ΝΔ ευθύνεται τόσο για τα ψευδή στοιχεία προς την Ευρώπη, όσο για για τη διόγκωση του χρέους που οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδο. Για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σήμερα, ανέφερε πως δεν διαθέτει ένα πειστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ επέρριψε ευθύνες στον Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως αν είχε δεχθεί να υπερψηφίσει άμεσα το πρώτο μνημόνιο, η χώρα σήμερα θα είχε αποφύγει τη δύσκολη κατάσταση.
Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε, αναφέροντας πως αν η πρόταση για δημοψήφισμα είχε υλοποιηθεί την περίοδο που την πρότεινε, τα μέτρα θα ήταν περισσότερο ήπια και η ανάπτυξη της χώρας μεγαλύτερη. Για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης, ανέφερε πως δεν ήταν στις προτεραιότητές του, αφού όπως ανέφερε, εξαρχής πίεζε προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού, κάτι που όμως δεν εισακούστηκε από πολλές χώρες-μέλη, οι οποίες όπως υποστήριξε έδειχναν στην Ελλάδα το ΔΝΤ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την περίοδο εκείνη, υπήρξε μια τιμωρητική διάθεση προς τη χώρα, ενώ η στάση του Β. Σόιμπλε επιδείνωσε τη στάση των αγορών.
Ωστόσο παρά τις ερωτήσεις απέφυγε να προχωρήσει σε μία ουσιαστική αυτοκριτική. Η απάντηση στο ερώτημά περί επιτυχίας ή αποτυχίας της κυβέρνησής ήταν το ρητορικό: “Τί είναι επιτυχία και τί αποτυχία;”. Οι πολίτες που παρακαλούθησαν την συνέντευξη του κυρίου Παπανδρέου δεν έγινα σοφότεροι γιατί διεκδίκησε την εξουσία με τα επιχειρήματα των εκλογών του 2009. Επίσης, δεν πήραν πειστικές απαντήσεις γιατί ο κύριος Παπανδρέου υπήγαγε την χώρα στο Μνημονίο και στον έλεγχο των ξένων, ενώ αναγνωρίζει πως αυτά ήταν ανεπιθύμητα.
Μη αποκλείοντας να συμμετέχει στο νέο κεντροαριστερό χώρο με οποιοδήποτε αξίωμα, “αρκεί να είναι χρήσιμος”, ο κύριος Παπανδρέου εγείρει για ακόμη μια φορά έντονα ερωτήματα για την επιλογή του να εμφανιστεί δημοσίως λίγες μόνον ημέρες πριν την διεξαγωγή του τελικού γύρου των εσωκομματικών εκλογών και μάλιστα υπερασπιζόμενος το Μνημόνιό του.
Originally posted 2017-11-15 12:46:17.