Μεγάλες αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί από την ανακοίνωση πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης προτίθεται να παραχωρήσει κτίριο-στολίδι που βρίσκεται στα δυτικά του στους Γερμανούς.

Πρόκειται για την Βίλα Πετρίδη, που ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και ατύχησε μέχρι και σήμερα, αφού καμιά δημοτική διοίκηση δεν μπόρεσε να την αξιοποιήσει με συνέπεια για δράσεις αστικής αναζωογόνησης και πολιτισμού.

Πολλοί εκφράζουν ανησυχία πως ακόμα ένα εμβληματικό κτίριο της Θεσσαλονίκης παραδίδεται στους ξένους – με τον κατάλογο των κτιρίων και ακινήτων που πέρασαν στο “κατοχικό” υπερταμείο να είναι μακρύς και καταθλιπτικός. Ακόμα χειρότερα, η υποψία πως η Βίλα Πετρίδη θα χρησιμοποιηθεί για την ωραιοποίηση της ζοφερής και εγκληματικής μνήμης της γερμανικής κατοχής της Ελλάδος κινητοποιεί την κοινωνία των πολιτών.

“Θα πω ΟΧΙ στην παραχώρηση της Βίλλας Πετρίδη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο Ελληνο-Γερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας”: Αυτή είναι η ηχηρή δημόσια τοποθέτηση του Ιωάννη Νασιούλα, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη” και Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε ανάρτησή του, ο Γιάννης Νασιούλας τονίζει: “Πρότασή μου, η λειτουργία Μουσείου του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τα Εγκλήματα Πολέμου και Κατοχής των Γερμανών εις βάρος των Ελλήνων και της Ανθρωπότητας (1941-1944)”.

“Οι σύγχρονοι Γερμανοί οφείλουν να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη”

Και συνεχίζει ο Γιάννης Νασιούλας: “Οι σύγχρονοι Γερμανοί οφείλουν να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη. Η κατάχρηση των στρατιωτικών μέσων στον πόλεμο με την Ελλάδα και την κατοχή της από τους Γερμανούς, ιδία τα εγκλήματα εις βάρος του άμαχου πληθυσμού και κατά της ανθρωπότητας και ακόμα ειδικότερα, τα εγκλήματα των Γερμανών στην Θεσσαλονίκη, απαιτούν μια ειλικρινή δικαίωση που ποτέ δεν ήρθε.

Η διεκδίκηση των επανορθώσεων για την ανήκεστο βλάβη που βαρύνει το Γερμανικό Κράτος έναντι του Ελληνικού είναι απαράγραφη υποχρέωσή μας και μείζονα ηθική εκκρεμότητα για τους Γερμανούς πολίτες.

Ακριβώς απέναντι από την Βίλλα Πετρίδη, οι Γερμανοί του Άντολφ Άιχμαν συγκέντρωναν τους δεκάδες χιλιάδες άμαχους Έλληνες πολίτες Εβραϊκού θρησκεύματος και τους επιβίβαζαν στα τραίνα του θανάτου για τα κρεματόρια.

Θεωρώ τουλάχιστον αψυχολόγητη την ανακοίνωση μελών της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης πως πρόκειται για ειλημμένη απόφαση να παραχωρηθεί η Βίλα Πετρίδη στο Ελληνο-Γερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

Ταυτόχρονα, είναι περιττό να τονίσω πως λυπούμαι τόσο που ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Ελλάδος δεν μπορεί να διαχειριστεί ο ίδιος το κτιριακό του απόθεμα προς όφελος των Ελληνίδων και των Ελλήνων της Θεσσαλονίκης. Η ντροπή βαρύνει και εμένα προσωπικώς, ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ζητώ ειλικρινή και ταπεινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας και θα εργαστώ ώστε η η Βίλλα Πετρίδη και το κτιριακό απόθεμα του Δήμου Θεσσαλονίκης να αξιοποιηθεί χωρίς να εκχωρηθεί σε τρίτους”, σημειώνει εμφαντικά ο Γιάννης Νασιούλας.