Ο επικεφαλής τους Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρέπει να εξεταστεί για συμμετοχή σε γενοκτονία.

Σύμφωνα με «έκθεση»  που υπέβαλε,  ο Steinman,  στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, αναφέρει ότι ο Αιθίοπας μπορεί να εμπλέκεται σε πολλά εγκλήματα στην χώρα του.

Ο σημερινός Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού  Υγείας (ΠΟΥ), Γκεμπρεγέσους  “ήταν ένας κρίσιμος κρίκος και υπεύθυνος λήψης αποφάσεων, σχετικά με ενέργειες των υπηρεσίων ασφαλείας, που περιελάμβαναν, την δολοφονία, την αυθαίρετη κράτηση και βασανισμό Αιθιόπων”, αναφέρει η καταγγελία, που υποβλήθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).

Ποιος είναι και τι ισχυρίζεται;

Ο συντάκτης αυτής της “έκθεσης -καταγγελίας” είναι ο Αμερικανός οικονομολόγος, Steinman, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019.

Ο Steinman ισχυρίζεται ότι ο Αιθίοπας Γκεμπρεγέσους, έπαιξε ρόλο στις φρικαλεότητες, που διαπράχθηκαν από διάφορες δυνάμεις ασφαλείας της Αιθιοπίας, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως «υπουργός».

Το παλμαρέ και το έργο του Αιθίοπα

Πριν αναλάβει τη θέση του στον ΠΟΥ το 2017, ο Γκεμπρεγέσους  υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας, μεταξύ 2005 και 2012 και αργότερα ως υπουργός Εξωτερικών, από το 2012 έως το 2016.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως ισχυρίζεται ο Steinman, ασκούσε έλεγχο στις δυνάμεις «καταστολής» της χώρας.

«Λόγω του ότι ήταν ανώτερος αξιωματούχος του μέλος του κόμματος Απελευθέρωσης του Λαϊκού Μετώπου του Τίγκρα , ο Γκεμπρεγέσους ήταν ένας από τους λίγους «υπουργούς» της Αιθιοπίας, που ασκούσαν έλεγχο στις δυνάμεις ασφαλείας», λέει ο Steinman στην καταγγελία του.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «αθέμιτες κυβερνητικές τακτικές, όπως εκφοβισμός, αυθαίρετη σύλληψη, κράτηση χωρίς κατηγορία» και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αφήνουν σε κανέναν την ευκαιρία να δώσει στους Αιθίοπες κυβερνητικούς αξιωματούχους εκείνης της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του Γκεμπρεγέσους, «το τεκμήριο της αμφιβολίας».

Οι αποδείξεις που προβάλονται

Όσον αφορά την απόδειξη των κατηγοριών του, ο Steinman αναφέρεται κυρίως στις εκθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και στους λογαριασμούς που παρέχονται από την Human Rights Watch, τη Διεθνή Αμνηστία και διάφορα άλλα ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.