Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος Πρόεδρος χθες και σήμερα πραγματοποίησε δύο διαδοχικές συνδιαλέξεις  με την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας. Χθες με τον Γερμανό Πρόεδρο κύριο Φράνκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και σήμερα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κύριος Ερντογάν προσπαθεί, μάλλον επιτυχώς, να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες επιδεινώθηκαν ραγδαία το περασμένο καλοκαίρι εξαιτίας της δυσαρέσκειας του Βερολίνου με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η επίκριση της Γερμανίας φυσικά σχετιζόταν με σειρά λόγων οικονομικής φύσεως και γεωπολιτικής στρατηγικής και σαν αφορμή είχε τη σύλληψη Γερμανών πολιτών, που συνελήφθησαν κατά το κύμα συλλήψεων που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος. Η υπό όρους απελευθέρωση των Γερμανών πολιτών τις προηγούμενες ημέρες κρίθηκε ως μία καλή ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Γερμανίας  – Τουρκίας, με φόντο μεταξύ άλλων το μεγάλο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, που εν πολλοίς εξαρτάται και από την ανεπαρκή διαχείριση της Τουρκίας.

Η κυρία Μέρκελ διαβεβαίωσε τον κύριο Ερντογάν πως η οικονομική στήριξη που είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία θα προωθηθεί αμέσως μετά την συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης – που μετά τη συνάντηση συνεργασίας Σοσιαλιστών και Χριστιανοδημοκρατών είναι περισσότερο ορατή από ποτέ. Κλείνοντας επιβεβαιώθηκε η πρόθεση και των δύο για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων.