Η μαύρη Ελλάδα κάνει άλματα προς τα πίσω στην εκπαίδευση και στην πανεπιστημιακή παιδεία. Φαίνεται πως οι δρόμοι μας χωρίζουν ραγδαία με την υπόλοιπη Ευρώπη, που επενδύει σε μια κοινή προοπτική ανοικτών οριζόντων για την εκπαίδευση, την έρευνα και την εργασία. Χτίζουμε ψηλά τείχη γύρω από τα απαξιωμένα σχολεία και πανεπιστήμιά μας, αφήνοντάς τα έρμαια στον κομματισμό, την κακοδιοίκηση, την έλλειψη αξιοκρατίας, την ασυδοσία, την εθνική περιχαράκωση και την διεθνή απομόνωση. Δεν δεχόμαστε τα ξένα, τα ιδιωτικά και τα μη-κρατικά πανεπιστήμια. Κοροϊδεύουμε τους Έλληνες φοιτητές των ξένων ιδρυμάτων, βάζοντας τον ΔΟΑΤΑΠ να τους τρώει τα χρόνια σαν να είναι για πέταμα.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι το σπίτι μας, ανοίγεται σε έναν νέο, φιλόδοξο ορίζοντα, ωφέλιμο για όλους. Ως το 2025, θα έχει δημιουργηθεί ο Ευρωπαϊκός Εκπαιδευτικός Χώρος. Αυτό είναι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στο Γκέτενμποργκ. Ο Αντιπρόεδρός της Jyrki Katainen δήλωσε: “Υπάρχουν ακόμα εμπόδια στον χώρο της εκπαίδευσης. Ως το 2025, θα ζούμε σε μια Ευρώπη που το να μαθαίνεις, να σπουδάζεις και να διεξάγεις έρευνα δεν θα περιορίζεται από σύνορα. Αντίθετα, το να βρίσκεσαι σε ένα άλλο κράτος-μέλος, να σπουδάζεις, να μελετάς ή να εργάζεσαι θα είναι ο κανόνας”. Ο στρατηγικός σκοπός είναι να ενδυναμωθούν οι πολίτες με δεξιότητες που θα τους βοηθούν να είναι ενεργά μέλη ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου κόσμου, να αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή συνείδηση και ταυτότητα, να αποκτήσουμε περισσότερη κατανόηση ο ένας για την κουλτούρα και τον πολιτισμό του άλλου, λιγότερη ξενοφοβία και να ξεδιπλωθούν οι ψηφιακές ικανότητες που είναι τόσο αναγκαίες στην νέα εποχή των ψεύτικων ειδήσεων, του λαϊκισμού και της έλλειψης τεκμηριωμένου δημόσιου διαλόγου. 

Ο Ευρωπαϊκός Εκπαιδευτικός Χώρος θα διαλαμβάνει:

  • Αυξημένη δυνατότητα κινητικότητας για όλους, κεφαλαιοποιώντας τις πολύτιμες εμπειρίες από το πρόγραμμα ERASMUS, που βοήθησε τόσους φοιτητές να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, επισκεπτόμενοι για ένα εξάμηνο πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τώρα, θεσπίζεται η Κάρτα Φοιτητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Student Card) που θα περιέχει όλο το εκπαιδευτικό βιογραφικό του κάθε πολίτη.
  • Αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων διευρωπαϊκά, θεσμοθετώντας μια νέα “Διαδικασία της Σορβώννης” και επεκτείνοντας την “Διαδικασία της Μπολόνια”.
  • Εμπλουτισμό της διδακτέας ύλης με δεξιότητες που είναι αναγκαίες στον σύγχρονο κόσμο.
  • Βελτίωση της εκμάθησης ξένων γλωσσών, με την εισαγωγή ενός νέου ελάχιστου επιπέδου απαιτήσεων γλωσσομάθειας ώστε κάθε νέος που ολοκληρώνει την δευτοβάμια εκπαίδευση να έχει καλή γνώση δύο ξένων γλώσσών.
  • Προώθηση της δια βίου μάθησης, επιδιώκοντας να αυξηθούν οι πολίτες τουλάχιστον ως το ποσοστό του 25% που επανέρχονται στα θρανία και στις αίθουσες κατάρτισης.
  • Θέτοντας στο επίκεντρο την καινοτομία και τις ψηφιακές δεξιότητες στην εκπαίδευση, μέσω του νέου Σχεδίου Δράσης για την Ψηφιακή Παιδεία.
  • Υποστηρίζοντας τους διδάσκοντες, πολλαπλασιάζοντας τους δασκάλους που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα ERASMUS+ και στα δίκτυα eTwinning και βελτιώνοντας τις δομές επαγγελματικής κατάρτισής τους.
  • Δημιουργώντας δίκτυο ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με την συμμετοχή των αρίστων, για να εκδιπλωθούν οι διεθνείς ερευνητικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.
  • Θέτοντας στόχο δαπανών 5% του ΑΕΠ για την εκπαίδευση σε κάθε κράτος-μέλος, μέσα από χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του πακέτου Γιούνκερ.

Οι Έλληνες πολίτες, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και καταρτιζόμενοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτόν τον πολλά υποσχόμενο κοινό Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Χώρο. Και θα πρέπει να διεκδικήσουν σθεναρά το δικαίωμά τους αυτό απέναντι σε μια κυβερνητική εξουσία που διαχρονικά επενδύει στην διάλυση των συνειδήσεων και της ικανότητάς τους για κριτική σκέψη και δημιουργική δράση.