Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου είναι το μοναδικό δείγμα ναού μπαρόκ ρυθμού, σε ολόκληρη την Μ. Βρετανία. Ο ναός ανήκει στην Αγγλικανική Εκκλησία και αποτελεί την έδρα του Επισκόπου του Λονδίνου. Πρόκειται για ένα αριστούργημα κατασκευασμένο μεταξύ 1675 – 1711 μ.Χ. από τον Άγγλο αρχιτέκτονα σερ Κρίστοφερ Ρεν, και έχει λειτουργήσει ανά καιρούς τα πιο σημαντικά μυστήρια της Βρετανικής ιστορίας. Εδώ έγιναν οι κηδείες του δούκα Ουέλλιγκτον, του ναυάρχου Νέλσον και του Ουίνστον Τσώρτσιλ, αλλά και ο γάμος της λαίδης Νταϊάνα με τον πρίγκιπα Κάρολο.

Μετά την μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου στα 1666 μ.Χ. ο ναός άρχισε να χτίζεται σιγά σιγά πάλι από την αρχή. Σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους Καθεδρικούς της Ευρώπης. Ο επιβλητικός τρούλος του, ύψους 111 μ. έρχεται δεύτερος πίσω από εκείνον του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, ενώ ο σχεδιασμός του χρωστάει αρκετά στον αναγεννησιακό τρούλο του Αγίου Πέτρου και τον αρχιτέκτονα Μιχαήλ Άγγελο. Το βάρος του τρούλου ξεπερνά τους 65.000 τόνους και στηρίζεται σε οχτώ γιγάντιες καμάρες. Τα 560 σκαλοπάτια του διασχίζουν τις τρείς πινακοθήκες που στεγάζονται μέσα στον τρούλο, για να καταλήξουν στην κορυφή όπου φιλοξενείται το μεγάλο φανάρι βάρους 850 τόνων.grecobooks-6

Η κύρια είσοδος του ναού είναι αναγεννησιακού ρυθμού και χωρίζεται σε δύο επίπεδα – περιστύλια. Το πρώτο αποτελείται από έξι ζεύγη κορινθιακών κιόνων που υποβαστάνε το δεύτερο επίπεδο τεσσάρων ζευγών κιόνων. Επάνω τους πατάει ένα αέτωμα, στεφανώνοντας έτσι την πρόσοψη και δένοντάς την αρμονικά. Οι μπαρόκ πύργοι στα δύο άκρα της πρόσοψης είναι από τις πιο γοητευτικές εμπνεύσεις του Κρίστοφερ Ρεν και αποτελούν το συνδετικό στοιχείο της αναγέννησης με τον νεοκλασικό τρούλο.

Στο εσωτερικό, η ξυλόγλυπτη διακόσμηση στα στασίδια είναι το πιο τέλειο δείγμα δουλειάς σε ξύλο, και έργο του Ολλανδού Γκρίνλινγκ Γκίμπονς, που δούλεψε επίσης και τα ξυλόγλυπτα του εκκλησιαστικού οργάνου. Ο Γάλλος Ζαν Τιζού δημιούργησε τις απαράμιλλες «κοσκινόπορτες» στην είσοδο της βόρειας πτέρυγας και στα πλαϊνά κλίτη του ιερού, αλλά και την «σιδεριά» στο κιγκλίδωμα της γεωμετρικής κλίμακας (geometrical staircase). Στους πεσσούς και τις αψιδοστοιχίες του κυρίως ναού υπάρχει αντίγραφο του πίνακα «το φως του κόσμου», ένα έφιππο μνημείο του Ουέλλιγκτον και άγαλμα του ποιητή Τζων Ντον.

Τέλος η κρύπτη του ναού, που λέγεται πως είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης, φιλοξενεί πληθώρα μνημείων. Ο τάφος του Ουέλλιγκτον, η πελώρια σαρκοφάγος του καρδινάλιου Γούσλεϊ, αλλά και πολλών ποιητών και καλλιτεχνών είναι κάποια από αυτά. Εκεί είναι επίσης θαμμένος ο ναύαρχος Νέλσον που σκοτώθηκε στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ (1805 μ.Χ.) υπερασπίζοντας τις βρετανικές θέσεις.

Ο Καθεδρικός ναός του Λονδίνου. Γράφει ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ. Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ.

 

 

 

Originally posted 2019-12-25 17:00:46.

Written by

Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Επιμελείται την Στήλη "Ζωτικός Χώρος".