Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια σε ένα εξέχον στρατιωτικό μικροβιολογικό ερευνητικό κέντρο έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να το κλείσει τον Αύγουστο του 2019 και να τερματίσει την έρευνα που περιλαμβάνει επικίνδυνα μικρόβια όπως ο ιός Ebola, οι κορονοϊοί, το SARS, το MERS.

Πρόκειται για το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών και Μολυσματικών Ασθενειών του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στο Φόρτ Ντέτρικ (Fort Detrick) του Μέρυλαντ. Η διακοπή είναι πιθανό να διαρκέσει μήνες, είπε σε συνέντευξή της ο Caree Vander Linden, εκπρόσωπος.

Η δήλωση ανέφερε ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αποφάσισαν να εκδώσουν τον περασμένο μήνα μια «παύση και απαγόρευση» για να σταματήσουν οι έρευνες στο Fort Detrick επειδή το κέντρο δεν είχε «επαρκή συστήματα για την απολύμανση των λυμάτων» από τα εργαστήρια υψηλότερης ασφάλειας .

Αλλά δεν υπήρξε καμία απειλή για τη δημόσια υγεία, καμία ζημιά στους εργαζομένους και καμία διαρροή επικίνδυνου υλικού εκτός του εργαστηρίου, κατά δήλωση της κας Vander Linden.

Στη δήλωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ των ΗΠΑ, επικαλέστηκε “λόγους εθνικής ασφάλειας” ως το σκεπτικό για την μη κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με την απόφασή του.

Το Ινστιτούτο του Φορτ Ντέτρικ είναι ένα κέντρο βιοδιασποράς που μελετά τα μικρόβια και τις τοξίνες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη στρατιωτική ή τη δημόσια υγεία, και επίσης διερευνά τα κρούσματα ασθενειών. Διεξάγει ερευνητικά προγράμματα για κυβερνητικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια και φαρμακευτικές εταιρείες, τα οποία πληρώνουν για την εργασία. Έχει περίπου 900 υπαλλήλους. Το κλείσιμο επηρεάζει σημαντικό μέρος της έρευνας που διεξάγεται κανονικά εκεί, δήλωσε η κα Vander Linden.

Η έρευνα περιλαμβάνει τοξίνες και μικρόβια, τα οποία η κυβέρνηση έχει καθορίσει ότι έχουν «τη δυνατότητα να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων ή των φυτών ή για τα ζωικά ή φυτικά προϊόντα». Υπάρχουν 67 επιλεγμένοι παράγοντες και τοξίνες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τους οργανισμούς που προκαλούν την Έμπολα, την ευλογιά, τον άνθρακα και την πανώλη και βέβαια οι κορονοϊοί.

Τα προβλήματα χρονολογούνται από τον Μάιο του 2018, όταν οι καταιγίδες πλημμύρισαν και κατέστρεψαν μια εγκατάσταση αποστείρωσης με ατμό, που το ίδρυμα είχε χρησιμοποιήσει για την επεξεργασία των λυμάτων από τα εργαστήριά του, δήλωσε η κα Vander Linden. Η ζημιά σταμάτησε την έρευνα για μήνες, έως ότου το ινστιτούτο ανέπτυξε ένα νέο σύστημα απολύμανσης που χρησιμοποιεί χημικά.

Το νέο σύστημα απαιτούσε αλλαγές σε ορισμένες διαδικασίες στα εργαστήρια. Κατά τη διάρκεια επιθεώρησης τον Ιούνιο, διαπιστώθηκε ότι οι νέες διαδικασίες δεν παρακολουθούνταν με συνέπεια. Οι επιθεωρητές βρήκαν επίσης μηχανικά προβλήματα με το χημικό σύστημα απολύμανσης καθώς και διαρροές, είπε η κα Vander Linden, αν και πρόσθεσε ότι οι διαρροές ήταν εντός του εργαστηρίου και όχι στον εξωτερικό κόσμο.

“Ένας συνδυασμός πραγμάτων” οδήγησε στη διαταγή παύσης και εγκατάλειψης και στην απώλεια εγγραφής, είπε.

Ο Dr. Richard H. Ebright, ειδικός του μοριακού βιολογικού και βιολογικού εξοπλισμού στο Πανεπιστήμιο Rutgers, δήλωσε σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ότι τα προβλήματα με τη διαδικασία χημικής απολύμανσης του Ινστιτούτου θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι θα έπρεπε να επανέλθει σε ένα θερμό σύστημα ” απαιτεί την κατασκευή νέας μονάδας αποστείρωσης με ατμό, θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και πολύ υψηλό κόστος “.

Έχουν σημειωθεί σφάλματα σε άλλα κρατικά εργαστήρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών και στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Και το 2009, η έρευνα στο ινστιτούτο στο Fort Detrick είχε ανασταλεί επειδή αποθηκεύει παθογόνους παράγοντες που δεν περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του. Το στρατιωτικό ίδρυμα χρησιμοποίησε επίσης τον Bruce E. Ivins, μικροβιολόγο ο οποίος ήταν ο κορυφαίος ύποπτος – αλλά ο οποίος δεν κατηγορήθηκε ποτέ – για τις ταχυδρομικές αποστολές μολυσματικού άνθρακα το 2001 που σκότωσαν πέντε άτομα. Ο Δρ Ivins πέθανε το 2008, προφανώς (;) από αυτοκτονία…