
“Νομίζω πως ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι ένας τίμιος άνθρωπος και πως είναι φίλος μου. Προσωπικώς, δεν έχω πρόβλημα που δουλεύει για μια ιδιωτική τράπεζα – αλλά, ίσως όχι αυτήν την τράπεζα… Η Goldman Sachs είναι ένας από τους οργανισμούς που εν γνώσει του ή κατά λάθος συνέβαλε στην τεράστια οικονομική κρίση που είχαμε μεταξύ 2007 και 2009. Έτσι, μπαίνει κανείς σε σκέψεις για την συγκεκριμένη τράπεζα στην οποία κατέληξε να εργάζεται”. Αυτά είπε ο νυν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κύριος Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ για τον προκάτοχό του κύριο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και την θέση που κατέλαβε στον αμερικανικό τραπεζικό γίγαντα που ακούει στο όνομα Γκόλντμαν Σακς.
Από Δήμαρχος, κλητήρας; Κάθε άλλο. Ο κύριος Μπαρόζο ανέλαβε Διευθυντής του τμήματος της αμερικανικής τράπεζας για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, με το που ολοκλήρωσε την θητεία του ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήταν ο κύριος Μπαρόζο που είχε το τιμόνι της Ευρώπης όταν ξέσπασε η φουρτούνα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και χάθηκαν μερικά τρισεκατομμύρια σε λίγες ημέρες από την διεθνή και αμερικανική αγορά. Λίγο έλειψε να πέσει ο παγκόσμιος γίγαντας των ΗΠΑ, αλλά, αντ’ αυτού, απλώς γονάτισε για λίγο και έστειλε το ΔΝΤ στην Ευρώπη να μαζέψει τα χαμένα. Ο κύριος Μπαρόζο είναι ο άνθρωπος που έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, αυτό το ρόλο επέλεξε για τον εαυτό του ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου. Δηλώνει υπερήφανος. Και του έδωσαν και βραβείο σε μια ημερίδα.
Ο κύριος Γιούνκερ δεν το άφησε έτσι και φρόντισε, με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του, να κινήσει διαδικασία έρευνας, ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους κανόνες (ηθικούς και τυπικούς) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος κύριος Γιούνκερ προειδοποίησε τον εργατικό κύριο Μπαρόζο πως δεν θα τον δεχόταν ως πρώην αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις επίσημες εκδηλώσεις.
Όπως αποδείχθηκε από την αδέσμευτη δημοσιογραφική έρευνα, η σχέση του κυρίου Μπαρόζο με την αμερικάνικη Goldman Sachs πηγαίνει πίσω στον χρόνο. Φαίνεται πως μέρος των πολιτικών που υιοθέτησε και επέβαλε η Κομισιόν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης ήταν προϊόν αυτών των “εξαιρετικά αποδοτικών συζητήσεων”. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήταν η Goldman Sachs που συνέβαλε καθοριστικά στο να δημιουργηθεί η κρίση στις ΗΠΑ, με τα ακατανόητης πολυπλοκότητας τραπεζικά προϊόντα που γέμισε την αγορά. Και η ίδια τράπεζα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο εθνικό χρέος της Ελλάδος…
Βέβαια, η Κομισιόν, μόνον με το που ανέλαβε ο κύριος Γιούνκερ ξεκίνησε να καταγράφει τα ραντεβού και τις συναντήσεις των αξιωματούχων της… Και βέβαια, ο κύριος Μπαρόζο δεν ένιωσε μοναξιά: εννιά από τα εικοσιέξι μέλη της προηγούμενης σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Έπιτροπής έπιασαν δουλειά για ιδιωτικές επιχειρήσεις. Καλή ώρα ο κύριος Μάριο Μόντι, που ολοκλήρωσε την θητεία του στην Κομισιόν, έγινε σύμβουλος της Γκόλντμαν Σακς και κατέληξε Πρωθυπουργός της Ιταλίας το ωραίο 2011. Ο κύριος Μάριο Ντράγκι, είχε επίσης δουλέψει για την μεγάλη τραπεζική επιχείρηση και αυτό εκτιμήθηκε ως στοιχείο του βιογραφικού του για την επόμενη θέση του ως Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης.
Κανείς απ’ όσους εργάστηκαν φιλότιμα δεν έμεινε αναξιοποίητος.
Originally posted 2017-11-23 10:59:16.