Ο κύριος Μπουτάρης ξαναγράφει την ιστορία της Θεσσαλονίκη με το αζημίωτο. Κάνει κάθε φρικώδη χάρη στους αυταρχικούς κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ και σε κύκλους εκτός Ελλάδος, που προσπαθούν να επιβάλουν μια ιστορική αφήγηση δικής τους κοπής με γνώμονα το εκλογικό όφελος ή την εμπέδωση του ξένου καταχρηστικού ελέγχου στην χώρα. Τα ανταλλάγματα που του έταξαν τα βλέπουμε καθημερινά.

Δεν έχει πολύ καιρό που έστησε μια μαρμάρινη αναθηματική πλάκα μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης και τον Λευκό Πύργο. Η πλάκα γράφει:
«Μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ | Που απελευθέρωσαν την Θεσσαλονίκη | Από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής | Στις 30 Οκτωβρίου 1944».

Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε.

Η Θεσσαλονίκη δεν απελευθερώθηκε από τον ΕΛΑΣ ή άλλη, τακτική ή άτακτη στρατιωτική δύναμη των Ελλήνων. Επίσης, την Θεσσαλονίκη, όπως και την υπόλοιπη Ελλάδα την κατείχαν γερμανικά (ή ιταλικά και βουλγαρικά, κατά περιοχές) στρατεύματα κατοχής και όχι ναζιστικά. Η προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας είναι εξόφθαλμη, γίνεται με κομματικά και ιδεοληπτικά κριτήρια και λεκιάζει τον δημόσιο χώρο: ο κύριος Μπουτάρης αγοράζει μαρμάρινες πλάκες με τα λεφτά των δημοτών του για να λιβανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το μικρό κομματικό και ιδεολογικό του ακροατήριο, καθώς και κύκλους που δεν εκφράζουν το γνήσιο λαϊκό αίσθημα του φίλου γερμανικού λαού, που εδώ και πολύ καιρό πασχίζουν να ξαναγράψουν την ιστορία, κάνοντας λόγο για ναζιστικό πόλεμο, ναζιστικές θηριωδίες και ναζιστική κατοχή.

Από την Θεσσαλονίκη αποχώρησαν τακτικά οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, όπως και από την υπόλοιπη Ελλάδα, αποχώρησαν τακτικά Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι. Η αποχώρησή τους δεν έγινε συνεπεία στρατιωτικής ενέργειας από πλευράς των Ελλήνων ή των συμμάχων τους Άγγλων. Αφού ολοκληρώθηκε η τακτική αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών, εισήλθαν στην πόλη ομάδες του ΕΛΑΣ και βγήκε στους δρόμους κλήρος και λαός για να πανηγυρίσει την απελευθέρωση της πόλεως από τους Γερμανούς.

albert speer efimerida aristeia.jpg
Αδόλφος Χίτλερ και Άλμπερτ Σπέερ

Ο Άλμπερτ Σπέερ (Albert Speer), Υπουργός της Κυβέρνησης τους Αδόλφου Χίτλερ, γράφει σχετικά στα απομνημονεύματά του (Inside the Third Reich, London, 1981, σελ. 537):

«Ενθυμούμαι ακριβώς μίαν μοναδικήν περίπτωσιν, εις την οποίαν ο Χίτλερ σιωπηρώς, αλλά και αμφιταλαντευόμενος, συνήνεσεν εις συμφωνίαν μετά του εχθρού. Περί το τέλος του φθινοπώρου του 1944, ο βρετανικός στόλος απέκοψε τα γερμανικά στρατεύματα εις τας ελληνικάς νήσους από πάσης επαφής με την ξηράν. Παρ’ ό,τι όλος ο βρετανικός στόλος ήλεγχε την θάλασσαν, επετράπη εις τας γερμανικάς μονάδας να επιβιβαστούν και να διασχίσουν ανενόχλητες την θάλασσαν μέχρι της ξηράς. Εις ορισμένας περιπτώσεις, τα γερμανικά πλοία εντός της εξοφθάλμου πορείας των βρετανικών ναυτικών μονάδων. Εις αντιστάθμισμα, η γερμανική πλευρά συνήνεσε να χρησιμοποιήση τα στρατεύματά της , ώστε να κρατήσουν την Θεσσαλονίκην έναντι των Ρώσσων, μέχρις ου θα κατελεμβάνετο υπό των βρετανικών δυνάμεων. Όταν η επιχείρησις αυτή – προταθείσα υπό του Γιόντλ – ετερματίσθη, ο Χίτλερ έκανε το ακόλουθον σχόλιον: Αυτή είναι η μόνη περίπτωσις που συνηνέσαμε εις κάτι παρόμοιον».

Η διαστρέβλωση της ιστορίας για μικροκομματικούς σκοπούς, προσωπικές πολιτικές στρατηγικές ή την εξυπηρέτηση ξένων δεν είναι ανεκτή από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Θεσσαλονίκης.

Originally posted 2018-02-25 12:11:46.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.