Το ποτάμι της οργής, ξεχείλισε στο Λίβανο.

Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, όπου και στήθηκαν οδοφράγματα, κάηκαν λάστιχα, κάδοι απορριμμάτων αναποδογυρίστηκαν και βόμβες μολότοφ εκτοξεύτηκαν κατά των τραπεζών.

Το λιβανέζικο νόμισμα υπέστη βάρβαρη υποτίμηση κατά 25%, μέσα σε μόλις δύο ημέρες.

Οι διαδηλώσεις από την Τρίπολη μέχρι την κοιλάδα Μπεκάα, στα ανατολικά, την Βηρυτό και την Τύρο στα νότια ήταν από τις πιο οργισμένες, που έχουν ξεσπάσει από το περασμένο φθινόπωρο, λόγω της οικονομικής κρίσης και ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Απόψε στις 21:00 live με τον Αντώνη Παπαϊωάννου από το facebook της ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Εδώ και επτά μήνες, ο Λίβανος, βιώνει ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας, εναντίον της πολιτικής ελίτ, η οποία κατηγορείται από τους διαδηλωτές, για διαφθορά και ανικανότητα.

Προς μεγάλη απογοήτευση των διαδηλωτών όμως, οι συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων, για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, καθυστερούν πολύ, την ώρα που η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επιδεινώνεται στη χώρα.

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού του Λιβάνου ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η κατάρρευση της λιβανέζικης λίρας, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Ντιάμπ, που ανέλαβε καθήκοντα πρόσφατα, μετά την «ανατροπή» της κυβέρνησης Χαρίρι, από την πολύ δυναμική εξέγερση που έλαβε χώρα από το φθινόπωρο του 2019.

Ο Αντώνης Παπαϊωάννου είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής και Aρχισυντάκτης της εφημερίδος ΑΡΙΣΤΕΙΑ.
Επιμελείται και παρουσιάζει τηλεοπτική εκπομπή (Δευτέρα-Παρασκευή), στις 21:00, μέσα από το facebook της ΑΡΙΣΤΕΙΑ.
Email επικοινωνίας nynkaiaei2013@gmail.com