Την Πέμπτη (15/10), ανακοινώθηκε από το τουίτερ της Ρωσικής πρεσβείας, ότι το Κρεμλίνο αναγνωρίζει το νόμιμο κατά το Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα της Ελλάδας, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Μετά «έσκασε» και η είδηση της επίσκεψης Λαβρόφ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έρχεται στην Ελλάδα, αύριο, Δευτέρα (26 Οκτωβρίου).

Ουσιαστικά, η ανακοίνωση της πρεσβείας, λειτούργησε ως μία κίνηση για να προλειανθεί το έδαφος.

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα στην διεθνή διπλωματία δεν λαμβάνει χώρα τυχαία. Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Λαβρόφ, μόνο τυχαία δεν είναι.

Η ένταση που επικρατεί στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών (και όχι ευρω-τουρκικών, που κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν) σχέσεων προσθέτει στην επίσκεψη αυτή επιπλέον βαρύτητα.

Η ανακοίνωση για τα ελληνικά χωρικά ύδατα και η επίσκεψη Λαβρόφ εντάσσονται μεν στο στενό πλαίσιο των διμερών σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα έμμεσο πλην σαφές μήνυμα προς τον ισλαμιστή καθεστωτικό.

Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, πως ναι μεν Ρωσία και ισλαμιστές έχουν έλθει κοντά, αλλά ταυτόχρονα οι σχέσεις τους είναι αρκετά δύσκολες.

Είναι προφανές επίσης ότι τα συμφέροντα των δύο «άσπονδων φίλων» είναι αντικρουόμενα σε όλα τα μέτωπα, στη Συρία, στη Λιβύη και στον Καύκασο.

Ο Πούτιν δείχνει ότι κάνει συμβιβασμούς, με τον ισλαμιστή καθεστωτικό στα πολεμικά μέτωπα, προκειμένου να διατηρήσει την διελκυστίνδα στις σχέσεις των ισλαμιστών με τη Δύση και έτσι να μειώσει την πίεση που με διάφορους τρόπους και εμπάργκο του ασκούν ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η ανοικτή επέμβαση της Τουρκίας για να υποστηρίξει την αζέρικη επίθεση εναντίον του αρμενικού Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι σίγουρο ότι «ενοχλεί» την Μόσχα, η οποία «βλέπει» τον Καύκασο σαν την «πίσω αυλή» της.

Ερχόμενος στην Αθήνα, λοιπόν, ο Σεργκέι Λαβρόφ, «κλείνει το μάτι» στην Ελλάδα και υπενθυμίζει στους «γείτονες» ότι η υπερδύναμη δεν «παίζει» μονάχα μαζί τους.

Η Ελληνική πλευρά να ακούσει προσεκτικά και να αντιπροτείνει τα ανάλογα (προς το εθνικό συμφέρον).
Η συμφωνία (αν αυτή υπάρξει) να έχει μία βασική παράμετρο.

Την υπογραφή στρατηγικής συμμαχίας, με την υποχρέωση της Ρωσίας, να συνδράμει στρατιωτικά με όλες της τις δυνάμεις, την Ελλάδα, σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από τρίτη χώρα.

Ο Λαβρόφ δεν έρχεται «τυχαία», κάτι θέλει.
Ας πάρουμε κι εμείς αυτό που χρειαζόμαστε.

Και μήπως η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ , προετοιμάζει μια επίσκεψη Πούτιν;

Η πολιτική του κατευνασμού και του δεδομένου συμμάχου, έκανε τους «συμμάχους» μας, να καταπατήσουν κάθε διεθνή συνθήκη και να μην θέλουν να ασκήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, προς την Ελλάδα.

Ο Αντώνης Παπαϊωάννου είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής και Aρχισυντάκτης της εφημερίδος ΑΡΙΣΤΕΙΑ.
Επιμελείται και παρουσιάζει τηλεοπτική εκπομπή (Δευτέρα-Παρασκευή), στις 21:00, μέσα από το facebook της ΑΡΙΣΤΕΙΑ.
Email επικοινωνίας nynkaiaei2013@gmail.com