
Αδιαμφισβήτητα, ο Αλέξανδρος ο Μακεδών υπήρξε από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας και φαίνεται πως το παράδειγμά του για τον τρόπο που διοίκησε την απέραντη αυτοκρατορία του επηρέασε και τους μεταγενέστερους ηγέτες.
Αργότερα, οι Ρωμαίοι στρατηγοί και αυτοκράτορες είχαν ως πρότυπό τους τον Αλέξανδρο τόσο για τις πολιτικές όσο και για στρατηγικές του ικανότητες. Μάλιστα, η «φιλαλεξανδρία» τους άγγιξε τα όρια του μιμητισμού, ώστε να υιοθετούν στην εξωτερική τους εμφάνιση στοιχεία του Αλέξανδρου, όπως το είδος της κόμμωσης.
Ο Πομπήιος
Ανάμεσα στους Ρωμαίους που είχαν μιμηθεί το είδος κόμμωσης ακόμη και το βλέμμα του Αλέξανδρου ήταν και ο Πομπήιος, ο σπουδαίος στρατηγός και πολιτικός. Εκτός από τα στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισης, ο Πομπήιος υπήρξε ο πρώτος Ρωμαίος στρατηγός που απέκτησε τον τίτλο «Μέγας», όπως ακριβώς και ο Αλέξανδρος, και επίσης κατά τις εκστρατείες του στην Ασία είχε μαζί του τον Θεοφάνη από τη Μυτιλήνη για να καταγράψει το έργο «Τα περί Πομπήιον», όπως δηλαδή ο Αλέξανδρος είχε ως επίσημο ιστοριογράφο του τον Καλλισθένη. Ο δε Θεοφάνης στο έργο του αποκαλούσε τον Πομπήιο ως νέο Μεγάλο Αλέξανδρο, μαρτυρία βέβαια που βρίσκουμε και στον Πλούταρχο, παραθέτοντας πως ο κόσμος όλος αναγνώριζε τον Πομπήιο ως τον νέο Μ. Αλέξανδρο.
Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας
Ο Ιούλιος Καίσαρας ακολούθησε τις πολιτικές ιδέες και μεθόδους του Αλέξανδρου. Όπως και ο Πομπήιος, έτσι και ο Καίσαρας ήθελε να φαίνεται ως ο διάδοχος του Αλέξανδρου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο Καίσαρας είχε ένα άλογο που θύμιζε τον Βουκεφάλα και έστησε μάλιστα ένα άγαλμα του αλόγου μπροστά στο ναό της Venus, της θεάς της ομορφιάς που ταυτιζόταν με την Αφροδίτη. Ο Καίσαρας πάλι ακολουθώντας το παράδειγμα του Αλέξανδρου επεδίωκε την κοσμοκρατορία του ρωμαϊκού λαού και αρκετά μνημεία στις ανατολικές επαρχίες μαρτυρούν τη λατρεία του Καίσαρα ως κοσμοκράτορα. Ακόμη και οι μεγαλεπήβολες εκστρατείες του, όπως οι εκστρατείες στη Γαλατία, ήταν σχεδιασμένες κατά το πρότυπο των εκστρατειών του Αλέξανδρου.
Ο Μάρκος Αντώνιος
Ο Μάρκος Αντώνιος ήδη από νεαρή ηλικία είχε προπαγανδίσει την καταγωγή του από τη γενιά του Ηρακλή, θέλοντας να φανεί και ο ίδιος πως ανήκε στο ίδιο γενεαλογικό δέντρο με τον Αλέξανδρο. Ακόμη, για να ενισχύσει την ιδέα πως είναι απόγονος του Αλέξανδρου, άρχισε να εμφανίζεται ως νέος Διόνυσος, όπως παλιότερα και ο Αλέξανδρος. Έτσι, εμφανίστηκε μαζί με την Κλεοπάτρα στην Ταρσό θυμίζοντας το ζεύγος Διονύσου-Αφροδίτης και αργότερα στην Αθήνα τιμήθηκε ως νέος Διόνυσος και διοργάνωσε εκεί διονυσιακές γιορτές.
Ο Οκταβιανός Αύγουστος
Ως νέος Αλέξανδρος επεδίωκε να παρουσιαστεί και ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος. Ο αυτοκράτορας φέρεται να είχε επισκεφτεί τον τάφο του Αλέξανδρου και λέγεται πως στην σφραγίδα του αρχικά απεικονιζόταν ο Μέγας Αλέξανδρος και αργότερα ο ίδιος. Επιθυμούσε και αυτός να εμφανίζεται ως κοσμοκράτορας και κυκλοφορούσαν διάφοροι μύθοι γύρω από τη γέννησή του, οι οποίοι ήταν όμοιοι με τους μύθους για τη γέννηση του Αλέξανδρου.
Ο Καρακάλλας
Από τον αυτοκράτορα Καρακάλλα η «φιλαλεξανδρία» έλαβε τη μορφή της «αλεξαδρομανίας». Ο Ρωμαίος αυτός αυτοκράτορας δεν πίστευε απλά, όπως οι προγενέστεροι, ότι ήταν ο νέος Αλέξανδρος, αλλά πίστευε πως ήταν η μετεμψύχωση του Μ. Αλεξάνδρου!
Ο Καρακάλλας υιοθέτησε με απόλυτο μιμητισμό τον τρόπο έκφρασης του Αλέξανδρου, στρατολόγησε μια μακεδονική φάλαγγα αποτελούμενη αποκλειστικά από Μακεδόνες, που έφεραν μάλιστα τον πιο παλιό μακεδονικό εξοπλισμό. Ακόμη, στις μέρες του αναβίωσε η αλεξανδρολατρεία στη Μακεδονία και σε περιοχές της Ανατολής, και χορήγησε την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη σε όλους τους ελεύθερους πολίτες της απέραντης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, επηρεασμένος πιθανότατα από την πολιτική του Αλέξανδρου για την ανάμειξη διάφορων εθνών και την ισότητα μεταξύ κατακτημένων και κατακτητών.
Originally posted 2021-06-28 22:29:21.