
Ελάχιστοι ναοί δωρικού ρυθμού ξεπερνούν το κάλλος των ερειπίων ναών της Μεγάλης Ελλάδας, ελληνικών αποικιών στη Σικελία και νότια Ιταλία.
Ο δεύτερος ναός της Ήρας – Ποσειδώνος, σώζεται καλώς και τοποθετείται οχτώ χιλιόμετρα νότια της Νεάπολης (Napoli), στην Ποσειδωνία.
Χτισμένος τον 5ο αιώνα π.Χ. ανάμεσα σε σύμπλεγμα ναών ομοιάζει αρκετά με τον ναό του Διός στην Ολυμπία (470-457 π.Χ.). Αποτελεί περίπτερο ναό με 14 κίονες κατά πλάτος και 6 κατά μήκος. Έχοντας 60μ. μήκος και 25μ. πλάτος είναι ο μεγαλύτερος σε διαστάσεις ναός.
Στο εντυπωσιακό διώροφο εσωτερικό του, ιωνικά και δωρικά στοιχεία αναμιγνύονται. Η διακοσμητική κατεύθυνση της κατασκευής με σκαλιστά κιονόκρανα και γείσα προδίδει ένα τρόπο δόμησης ιδιοφυή.
Η διόγκωση (φούσκωμα) των κιόνων, συνήθης δωρική πρακτική, ονομάζεται ένταση. Η ένταση του ναού είναι υπερτονισμένη περισσότερο απ ότι σε κάθε άλλο αρχαίο ναό. Τόσο που σχεδόν ακούγεται το βογκητό των κιόνων όπως στηρίζουν ένα φορτίο σχεδόν αβάσταχτο.
Την καταπόνηση αυτή, την αίσθηση ότι κάτι φυσιολογικό συμβαίνει, τονίζει ακόμη περισσότερο η τραχιά και πορώδης επιφάνεια του τραβερτίνη (τοπικού ασβεστόλιθου).
Η ένταση, έχει υποστηριχθεί πως υιοθετήθηκε για να καλύψει την ψευδή εντύπωση της κύρτωσης προς τα μέσα, στη μέση του κίονα. Εντύπωση που θα δινόταν εάν οι κίονες ήταν απόλυτα ίσιοι. Ωστόσο η τόσο εκδηλωτική χρήση της στους ναούς της Ποσειδωνίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σ αυτή τη περίπτωση δεν πρόκειται για διορθωτική τεχνική αλλά για καλλιτεχνικό μέσο.
Η αίσθηση της καταπόνησης, η αυστηρή και τραχιά αρρενωπότητα του ναού ίσως ενσαρκώνουν ιδανικά το δωρικό πνεύμα.Ο ναός του Ποσειδώνος στην Κάτω Ιταλία. Γράφει ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ. Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ.
Originally posted 2018-11-15 11:47:38.