Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος για την Θεία Κοινωνία :

“Η Εκκλησία πιστεύει ότι οι πιστοί με το να γίνουν ένα σώμα με τον Χριστό μέσω της Θείας κοινωνίας, και επομένως να έρθουν σε επαφή με τις θεϊκές ενέργειές Του, όχι μόνο δεν μπορούν να μολυνθούν μέσω της Αγίας Κοινωνίας, αλλά ότι είναι πηγή ζωής και υγείας. Ο προκάτοχός μου, ο ευλογημένος Πατριάρχης Παύλος, ο οποίος σίγουρα δεν θεολογούσε καθαρά «ακαδημαϊκά», αλλά με Θεία χάρη και ασκητισμό από το Άγιο Πνεύμα, απαντώντας στο ερώτημα αν σκουπίζει το κουταλάκι μετά την κοινωνία κάθε πιστού, έγραψε κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει.
Στα δύο χιλιάδες χρόνια του Χριστιανισμού, κανείς δεν έχει μολυνθεί ποτέ με την Θεία Κοινωνία”.

Ο Σέρβος Πατριάρχης για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας δήλωσε:

“Πρόσφατα απέστειλα έκκληση προς την Τουρκία από την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων να βρουν συμβιβαστική λύση για την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η οποία είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία πολιτισμού και της πνευματικής κληρονομιάς ολόκληρης της ανθρωπότητας. Φυσικά, οι προτεινόμενες λύσεις πρέπει να σέβονται την πολιτική πραγματικότητα και την κρατική κυριαρχία. Είπα ότι είναι πιθανό αυτή η εκκλησία να παραμείνει μουσείο ή δεδομένης της ευρυχωρίας και της μνημειακού χαρακτήρα της, να παρέχει περιστασιακές λατρευτικές υπηρεσίες και για τις δύο θρησκείες. Προσευχόμαστε, πρωτίστως, να διατηρηθεί η ειρήνη και ότι αυτό που θα έλεγα είναι οτι η χρήση της πίστης για πολιτικούς σκοπούς να μην προκαλέσει άλλες συνέπειες. Για εμάς, τους Ορθόδοξους Σέρβους, η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές και τις ψυχές μας γιατί μέσω της πνευματικής πατρότητας που ενσαρκώνει, έχουμε αποκτήσει τον πνευματικό μας θησαυρό που αντιπροσωπεύει τους Gracanica, Decani, Krusedol, Zica, Krka στη Δαλματία, την Εκκλησία του Αγίου Σάββα και όλα τους υπέροχους ναούς μας στη γη”.

Originally posted 2020-08-10 12:37:29.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.