Χριστός Ανέστη! Η Ζωή θα νικήσει! Είναι το μόνο σίγουρο, ώστε με πίστη, με σοφία και δύναμη να προχωρήσουμε παρακάτω! Αυτή τη φορά το “Personalities” μας ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του χάρτη,  στην μακρινή Αμερική.Ευχαριστούμε θερμά τον Γεωστρατηγικό Αναλυτή και Σύμβουλο της Αμερικανικής Κυβέρνησης του State Department , John Sitilides για όλη την καλή διάθεση να μας βάλει στο κλίμα των  ημερών, μέσω μίας διαφορετικής οπτικής  προσέγγισης , τόσο για τον COVID-19 , αλλά και  για τα φλέγοντα ζητήματα της παγκόσμιας γαιωπολιτικής σκακιέρας και τις εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία !

Έρχεται μία άνευ προηγουμένου κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο που δεν θα επηρεάσει απλώς την καθημερινότητα και τις σχέσεις των ανθρώπων, αλλά θα τις  προσδιορίσει εκ νέου. Κατόπιν της πανδημίας του COVID-19, θα ήθελα να μας περιγράψετε πώς βλέπετε τον κόσμο την επόμενη ημέρα της  αντιμετώπισης του ιού, όσον αναφορά την επαγγελματική του ζωή και αν προβλέπεται κάποιο σχέδιο διάσωσης από τις συστημικές τράπεζες, το Δ.Ν.Τ. σε συνεργασία με τα κράτη- μέλη όσον αναφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πορεία της Ελλάδας;

Η επόμενη μέρα μετά τον Covid-19 , πρέπει να μας βρει πάνω απ’ όλα ψύχραιμους και λογικούς. Βρισκόμαστε στην επανεκκίνηση του κόσμου μας πολυεπίπεδα, αντιμέτωποι τόσο με ανθρώπινες, αλλά και κοινωνικές απώλειες.Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες!  Όσον αναφορά τον παγκόσμιο εμπορικό μηχανισμό  των τελευταίων τριών δεκαετιών , είμαστε μπροστά σε μία μετάλλαξή του ,κατόπιν της κατάρρευσης του Σοβιετικού καθεστώτος στη δεκαετία του 1990 ,και την συνεπακόλουθα οικονομική εξάρτηση του από το καθεστώς του Κινεζικού Κομμουνισμού… Η Κίνα εξάλλου ,έχει δηλώσει δημόσια μια φιλόδοξη ατζέντα παγκόσμιας κυριαρχίας μέχρι το 2049, ημερομηνία ορόσημο για την επέτειο της  εκατονταετηρίδας από τη στιγμή της ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, σήμα κατατεθέν για τον Κινέζικο Πολιτισμό. Δυσοίωνές μέρες ξημερώνουν  για την Ε.Ε και όλους τους χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς που θα ταράξουν τα οικονομικά θεμέλια.Ίσως  ακόμη και μία λύση ακούσιου συμβιβασμού, δε θα ικανοποιήσει όλες τις συμβαλλόμενες χώρες αμφοτερόπλευρα . Προβλέπω  μία λύση αναγκαστικής σύμπλευσης για το κοινό συμφέρον,αλλά με πολύ σκληρούς όρους διαπραγμάτευσης.

Sitilides CNN B
Victor Blackwell,Anchor of CNN New Day, during the summer 2015 Greek financial crisis negotiations with the Eurozone finance ministers. John Sitilides was CNN’s top Greek analyst in the U.S.

 

Πιστεύετε ότι η Η.Π.Α. χάραξαν  έγκαιρα μία  αυστηρή πολιτική  απέναντι στην Κίνα με στόχο πάντα τον περιορισμό της πανδημίας για  προστασία  του Αμερικανικού λαού; Ποια η γνώμη σας για τη θέση της  Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δρομολογήσουν μια μακρά, σταδιακή και αποφασιστική πολιτική στρατηγικής απεμπλοκής από την Κίνα σε τομείς μείζωνος σημασίας ,όπως η  υγεία, η  άμυνα, η ενέργεια, οι μεταφορές και άλλες βιομηχανίες που είναι ζωτικής λειτουργίας για την εξασφάλιση μιας ανθεκτικής οικονομίας ,ενόψει μιας μελλοντικής πανδημίας ή άλλης εξωτερικής απειλής. Παρόμοιες προσπάθειες αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τον Καναδά, την Ευρώπη, την Ινδία, την Ανατολική Ασία, την Αυστραλία και τις βασικές οικονομίες στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ακριβώς όπως η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει σοβαρά κάτω από άλλο πρίσμα την πώληση σημαντικών μεριδίων σε περισσότερα από δώδεκα στρατηγικά λιμάνια Κινεζικών μελλοντικών συμφερόντων,έτσι  ίσως και η Ελλάδα θα χρειαζόταν να αξιολογήσει εκ νέου την αυξανόμενη οικονομική της εξάρτησή  από τις κινεζικές επενδύσεις ,μέσω του λιμένα Cosco στον Πειραιά συνυπολογιζόμενη και τις ευρύτερες συμφωνίες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση κοινής άμυνας και δημοκρατικής ευημερίας. Όλες οι συμμαχικές καθώς και οι συνεργαζόμενες δημοκρατίες έχουν κοινό συμφέρον για την προώθηση της αμοιβαίας ασφάλειας και της οικονομικής επίτευξης, που επιτυγχάνεται μόνο κάτω από  σταθερά πλαίσια ανάπτυξης και λυσιτελών προσεγγίσεων.Η Ελλάδα έχει πάρει διεθνώς τα εύσημα για τον τρόπο διαχείρισης ανάσχεσης της αλυσίδας εξάπλωσης του ιού και αποδεικνύεται ιδιαίτερα πειθαρχημένη και σώφρων.

Ας παρακολουθήσουμε τις τοποθετήσεις του Στρατηγικού Αναλυτή και Συμβούλου της Αμερικανικής Κυβέρνησης , John Sitilides  σχετικά με την τοποθετησή του στις χώρες με δύναμη επιρροής και τη σχέση αλληλεπίδρασης της Ελλάδας με την Κίνα και την Ε.Ε.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Ευρώ- ομόλογο , για τη συνοχή και οικονομική ύπαρξη της Ε.Ε , αλλά και για την πορεία της Ελλάδας; Μήπως τελικά το μοντέλο ενοποίησης διαφορετικών οικονομιών κάτω από την Αιγίδα της Ε.Ε. συμφέρει αποκλειστικά την ηγέτιδα, αλλά και την οικονομικά “ηγεμών” Γερμανία που “εξαιτίας” της βέπουμε να καταποντίζονται τα συμφέροντα των χωρών του Νότου;

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, είτε τυπικά εντός των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,είτε ανεπίσημα ως δημοσιονομική, νομισματική, πολιτική και πολιτισμική οντότητα είναι σε σημείο καμπής. Το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες θα δεχθεί αρκετές διακυμάνσεις και μεταβολές. Εκδηλώνεται όλο και περισσότερο η αβεβαιότητα και η αντίφαση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. Αυτό φαίνεται έντονα μέσα από τη χρειά του κλίματος διαφωνιών που επικρατεί όλο πιο έκδηλα το τελευταίο διάστημα.  Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης επιμένουν,ότι οι υπάρχοντες θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και Σταθερότητας, με τα υπάρχοντα μέσα που διαθέτουν, θα χρησιμοποιηθούν πρώτα για να βοηθήσουν πρωτίστως τις πληγείσες χώρες που έχουν φτάσει σε οριακά σημεία , λόγω της πανδημίας, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά σαφέστατα με δυσανάλογο αντίτιμο και φυσικά δεν  θα προχωρήσουν στη σύναψη του Ευρωομολόγου. Οι χώρες του Νότου θα έχουν τρομακτικές επιπτώσεις  κοινωνικοοικονομικά ανυπολόγιστης αξίας με μειωμένες αντοχές για μια γραφειοκρατική ανταπόκριση του” ως είθισται”. της Ε.Ε. Χρήζουν άμεσων πραγματικών λύσεων και όχι ουτοπικών πολιτκών προσεγγίσεων νομοθετικών δημοσιονομικών πλαισίων αναγκαστικού συμβιβασμού.

MMI 3
John Sitilides is a Washington, D.C. geopolitical strategist and diplomacy consultant to the U.S. Department of State

Αν τελικά, η Ιταλία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ε.Ε. ,αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την συνοχή της Ε.Ε. στο μέλλον; Είδαμε , ότι πάρα πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες έχουν τα εργοστάσια παραγωγής τους στην Κίνα και στην Τουρκία. Κατόπιν του ξεσπάσματος του Ιού και των απαγορεύσεων στις μεταφορές κατά πόσο θα αλλάξει το οικονομικό τοπίο και συνεπαγωγικά θα επηρεαστεί και το μέλλον των παγκόσμιων εμπορευματικών συναλλαγών;

 

και Ελλάδα
Διεμερείς ΕΜπορικές Συναλλαγές, ανάμεσα σε Ελλάδα και Η.Π.Α.

 

Αυτή η συζήτηση αντικατοπτρίζει τους βαθύτερους διαχωρισμούς που βίωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οικονομική κρίση του 2008 και την απροσδόκητα καταστροφική αντίδραση των Βρυξελλών στην οικονομική ύφεση που έλαβε χώρα στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, την παγκόσμια απώλεια εμπιστοσύνης στο ευρώ ως συναλλαγματικό νόμισμα κύρους  και την σχεδόν ταυτόχρονη εκτόξευση χρέους της  Ελλάδας από την εποχή του Capital-Control του 2015. Η περαιτέρω αστάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεινώθηκε, από την αυτοκαταστροφική  απόφαση του Βερολίνου να ανοίξει τα σύνορά της η Γερμανία  σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες της Συρίας, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους εταίρους της στην ΕΕ .Αυτό έφερε απαράμιλλη ανισορροπία στη πληθυσμιακή σύνθεση της Ε.Ε. . Η απόφαση αυτή έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την ψήφο του 2016  με το περιβόητο Brexit του Η.Β. και έθεσε τα θεμέλια για ολοένα και πιο ελλιπείς μονήρεις  πολιτικές που εγκαθίστανται στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Η πανδημία του ιού  με αφετηρία την πόλη της Wuhan θα είναι η τρίτη μεγάλη έκπληξη για το Ευρωπαϊκό σύστημα σε διάστημα μόλις μιας δεκαετίας και οι επιζήμιες αλλαγές που έχει επιτελέσει μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται οι Βρυξέλλες να  αντιμετωπίσουν.

Παρά τις οιαδήποτε έγκαιρες προειδοποιήσεις καταγραφής της δεδομένης κατάστασης τόσο από την Ιταλία, αλλά και από το πρόσφατο παράδειγμα της Ουχάν της Κίνας , είδαμε ότι ο Πρόεδρος Trump αντέδρασε με κάπως αργά αντανακλαστικά ή ήθελε χρόνο για να οργανωθεί καταλλήλως και να  αντιμετωπίσει πιο δομημένα την προτοφανή κατάσταση της πανδημίας; 

Ο Πρόεδρος Trump ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που ανέλαβε αποφασιστική και ουσιαστική δράση για να προστατεύσει τη χώρα του από τον ιό Covid-19, όταν  απαγόρευσε τα ταξίδια από την Κίνα προς τις Η.Π.Α και το αντίθετο,  ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου. Οι επικριτές του στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο βρήκαν την ευκαιρία και επιτέθηκαν ενάντια στην πολιτική του Προέδρου Trump  ,χαρακτηρίζοντάς τη ως «ρατσιστική», «ξενοφοβική» και  ιδιαιτέρως «φανατισμένη». Η ιστορία θα αναγνωρίσει τη δράση του ως μία απόλυτα πατριωτική πολιτική στάση απέναντι  στον Αμερικανικό λαό, επιβραδύνοντας την εξάπλωση του ιού που ήταν αναπόφευκτο   να  μην διαπεράσει την αμερικανική κοινωνία και να  συγκλονίσει συθέμελα  όλους τους τομείς της  βιομηχανίας ,της οικονομίας ,αλλά και των επικοινωνιών, του τουρισμού   και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, υπάρχει σοβαρή ευθύνη για την έλλειψη πλήρους ετοιμότητας. Τόσο η κυβέρνηση Μπους όσο και ο  πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάρακ  Ομπάμα, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά με μία σωστή προετοιμασία την πανδημία, και να αναπληρώσουν τα αποθέματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών κατά τα προηγούμενα είκοσι χρόνια. Καμία χώρα του κόσμου δεν είχε υπολογίσει το μέγεθος της καταστροφής ,για να είναι καταλλήλως προετοιμασμένη, καθώς και την ξέφρενη ταχύτητα μετάδοσης και εξάπλωσης του Covid-19 που στην κυριολεξία έδειξε μία αλαζονική μανία απέναντι στη ζωή των θυμάτων του.

Βλέπουμε φυσικά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται ,τόσο από τον κρατικό μηχανισμό της Αμερικανικής Κυβέρνησης, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες από τότε που η  χώρα κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη.Νομίζετε ότι αν ο Π.Ο.Υ. είχε εμφανίσει νωρίτερα πιο ακριβείς καταγραφές θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν σωθεί περισσότεροι άνθρωποι;

Κάποιος μπορεί νομίμως να ισχυριστεί ότι η απάντηση του Φεβρουαρίου σε ομοσπονδιακό επίπεδο στην Ουάσιγκτον ήταν ανισομεγέθης. Αρχικώς ομοσπονδιακοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας  δήλωσαν , ότι δεν υπήρχε ανάγκη για μεγάλη ανησυχία, στη συνέχεια ανέτρεψαν τα λεγόμενά τους, αλλά ευτυχώς  στην πορεία αναθεώρησαν τις πρότερες λανθασμένες εκτιμήσεις τους.. Μερίδιο ευθύνης φέρει  όμως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που αρχικώς, φοβόταν τους ηγέτες του Πεκίνου περισσότερο και  από το αντίκτυπο που θα είχε ενδεχομένως,  μια παγκόσμια πανδημία, την οποία και αρνήθηκαν  επιμελώς ότι είχε συμβεί ,μέχρι που το παραδέχτηκαν  μετά από το γεγονός. Ο Πρόεδρος Trump επικεντρώθηκε στη διαβεβαίωση των επενδυτών και των αγορών ότι θα τον στηρίξουν, ώστε η χώρα και ο κόσμος να μην αντιμετωπίσουν πρόωρη καταστροφή, καθώς οι εμπειρογνώμονες με τα ελάχιστα ακριβή στοιχεία που είχαν  από την Κίνα προσπάθησαν να συμβουλεύσουν με τον  καλύτερο τρόπο και να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν. Ενώ ο ιός εξαπλωνόταν έξω από την Κίνα, το Κογκρέσο υπονόμευε τον Πρόεδρο Trump, ο οποίος τελικά και αθωώθηκε πανηγυρικά .Θα δούμε μία καθολική συντονισμένη  αντίδραση των δυτικών προηγμένων οικονομιών που εξαγριώθηκαν ήδη , απέναντι στο Πεκίνο τόσο για  την ενεργοποίηση και διάδοση-μετάδοση του ιού παγκοσμίως, αλλά και για  τα ψευδή στοιχεία που δημοσιεύτηκαν και στέρησαν από πολλές χώρες το δικαίωμα να δράσουν πιο άμεσα και δραστικά , απέναντι στην πανδημία ,ώστε να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει βοηθήσει τις κρατικές κυβερνήσεις να ανταποκριθούν όσο πιο αποτελεσματικά είναι αυτό εφικτό, δεδομένης της καταστροφής σε ορισμένα μέρη της Νέας Υόρκης και σε άλλα μεγάλα αμερικανικά κέντρα. Τα καλά νέα είναι ότι η έγκαιρη  αντίδραση της κυβέρνησης σήμερα υπερβαίνει κατά πολύ αυτήν της ισπανικής γρίπης του 1918, η οποία σκότωσε 500.000 Αμερικανούς και ίσως 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι περισσότεροι πολιτικοί, επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες  εκτιμούν ότι η καταστροφική δύναμη ενός θανάσιμου ιού και η κατανόηση  του θα διαμορφώσει  νέα δεδομένα μίας νέας πραγματικότητας, τόσο όσον αναφορά τις κυβερνητικές πολιτικές και το αντίκτυπό τους, στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία  που θα μας απασχολήσουν όλους έντονα τα επόμενα  χρόνια.

Καθώς λαμβάνει χώρα η συνέντευξη , συγχρόνως  τα νέα δεδομένα  καταγραφής ρεκόρ των θανάτων , των ατόμων που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 κατακλιζουν την οθόνη. Οι νεκροί έχουν αγγίξει το “αλλαζονικό” νούμερο των 4000 προσβεβλημένων περιπτώσεων. Εϊναι ώρες που η κάθε ανάσα είναι απίστευτα σημαντική! Ο νους μας (personalities team),  τρέχει στους ομογενείς μας που δοκιμάζονται από αυτή την πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα πανδημία.Ας δίνει ο Δημιουργός δύναμη σε όλους τους ανθρώπους, που αυτή τη στιγμή μάχονται για τη ζωή τους με αντίτιμο πολλές φορές και την ίδια τη ζωή! Θα συνεχίσουμε με ένα αποχαιρετηστήριο τραγούδι, χωρίς λόγια ,για να τιμήσει η μελωδία τα δάκρυα του ανείπωτου αντίου. Yann Tiersen …Για όλους αυτούς που έφυγαν και για όλους αυτούς που δεν πρόλαβαν να ψιθυρίσουν παρά στη σιωπή τις λέξεις. Καλοτάξιδοι…Καλοτάξιδες…

Ας παρακολουθήσουμε τις τοποθετήσεις του Στρατηγικού Αναλυτή και Συμβούλου της Αμερικανικής Κυβέρνησης , John Sitilides  σχετικά με την τοποθετησή του στις χώρες με δύναμη επιρροής και τη σχέση αλληλεπίδρασης της Ελλάδας με την Κίνα και την Ε.Ε.

Όσον αναφορά το τραπεζικό σύστημα. Ποια είναι η γνώμη σας; Θα αντέξει αυτήν την πρωτόγνωρη μορφή κρίσης που είναι προ των πυλών ή θα καταρρεύσει; Ποια είναι τα πιο πιθανά σενάρια; Θα ακολουθήσει το περιβόητο Domino Effect στην οικονομία και στην κοινωνία;

Η σύγχρονη παγκόσμια οικονομία είναι υπερβολικά πολύπλοκη, αποτελούμενη από δισεκατομμύρια καταναλωτές, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το παραγωγικό-οικονομικό μοντέλο κάτω από το δικό τους υποκειμενικό πρίσμα λογικής-. Το βραχυπρόθεσμο μέλλον των χρηματοπιστωτικών, τραπεζικών και επενδυτικών – ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών – θα διαμορφωθεί με σημαντικούς πειραματισμούς αντοχής τους συστήματος, με βάση τις πιο αποτελεσματικές αναλύσεις  μεταξύ του δίπολου κόστους-ωφέλειας, Δεδομένου ότι η ιστορία που χρονολογείται από τους αρχαίους πολιτισμούς καθιστά σαφές,  ότι η ανθρωπότητα προχωρά μπροστά αρκετά  συχνά μελετώντας  λάθη του παρελθόντος ,ώστε να αποφύγει παρόμοιες τακτικές και στο μέλλον. Η ανθρώπινη φύση παραμένει ευμετάβλητη και θα καλεστούμε σε παγκόσμια κλίμακα να επαναπροσδιορίσουμε ,αλλά και να στοχαστούμε εκ νέου σύμφωνα με τα δεδομένα της  κατάστασης της δεδομένης στιγμής,και όχι με αυτά που είχαμε συνηθίσει ως βίωμα προ πανδημίας. Ο στόχος λοιπόν της Ουάσιγκτον  είναι η αποκατάσταση της ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας των ΗΠΑ και η διατήρηση της βάσης για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, όπου βρισκόταν μόλις μερικές εβδομάδες στα μέσα Φεβρουαρίου πριν την εμφάνιση του καταστροφικού ιού.

Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο φυσικό πλούτο, καθώς  και πρώτες ύλες και ενέργειας ,όπως το ουράνιο, το πετρέλαιο, τα πολύτιμα μέταλλα, ο βωξίτης και κατέχει επίσης μια ιδιαίτερη στρατηγική θέση στη Μεσόγειο. Βλέπουμε την μεταβαλλόμενη επέκταση της Τουρκίας που εργαλειοποίησε  ακόμα και ανθρώπους για να εισβάλουν από τα σύνορα του Έβρου στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Δεν θα έπρεπε οι μεγάλες δυνάμεις να συνετίσουν την Τουρκία και να την αναγκάσουν να σταματήσει την πολιτική χειραγώγησης μέσω των κοινωνικών δικτύων και των Μ.Μ.Ε; Σε μια πιθανή τουρκική επίθεση, πώς νομίζετε ότι η Αμερική πρέπει να αντιδράσει; Με διπλωματία όπως πάντα, καθώς οι ΗΠΑ είναι καλός εταίρος τόσο της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας, είτε προστατεύοντας τους κανόνες για τη διεθνή Ειρήνη;

Η Τουρκία συνεχίζει να επιβάλλει επιθετικά την “ελεύθερη” ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο και τις Μεσογειακές θάλασσες,  επιμένοντας σε μια στρατιωτική στάση που ισχυρίζεται  δικαιώματα γεώτρησης κοντά στην ΑΟΖ της Ελλάδας, αρνείται Ελληνικά νομικά κυριαρχικά δικαιώματα κοντά στην Κρήτη, το Καστελόριζο και άλλα νησιά, και συνεχίζει ακάθεκτη σε παρεμβατικές πολιτικές  με συχνές εναέριες παραβιάσεις και παραβάσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου . Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ επικεντρώνονται κυρίως στη “συγκράτηση” των εσωτερικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για ιούς και πανδημίες πάσης φύσεως, ενδεχομένως αποδυναμώνουν τη βούλησή τους να υπερασπιστούν την Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Βλέποντας στο κοντινό μέλλον , η εκρηκτική έκθεση και η ταχύτατη μετάδοση μόλυνσης του Covid-19 στην Τουρκία, θα υποχρεώσει πολύ σύντομα,τον Πρόεδρο Ερντογάν  να κυρήξει τη χώρα σε έκτακτη  ανάγκη  για να  προλάβει την περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης .θα πρέπει να θέσει άμεσα δραστικά διαρθρωτικά μέτρα απέναντι στην  οικονομία ,αλλά και στην κοινωνία ,για να αποφύγει και ένα ενδεχόμενο νέας απόπειρας πραξικομήματος εναντίων της πολιτικής του. Τα τελευταία χρόνια, το γεωπολιτικό ανάστημα της Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά, βασισμένο σε πολλές μεγάλες στρατηγικές αλλαγές στη Νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Ελλάδα εντάχθηκε  μαζί με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο για να δημιουργήσει μια νέα ενεργειακή συμμαχία για την εξαγωγή και την προμήθεια της Ευρώπης και άλλων περιφερειακών αγορών σε φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου Η Ρωσία είναι και πάλι μια δύναμη της Μέσης Ανατολής για πρώτη φορά σχεδόν πενήντα χρόνια, με αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στη Συρία και στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν. Η Κίνα έχει ιδρύσει την πρώτη της υπερπόντια στρατιωτική βάση στις εκβολές  της Ερυθράς Θάλασσας και έχει πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υποβάλλεται σε μια όλο και πιο αντί-ΝΑΤΟ και αντί-Δυτική πολιτική μετά τις διαμαρτυρίες του Gezi το 2013, επιταχύνθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 εναντίον του προέδρου Ερντογάν και εδραιώθηκε με την αγορά στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία που δεν είναι δια λειτουργικό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ που απειλεί την αμερικανική και δυτική κυριαρχία των στρατιωτικών τεχνολογιών.

Ας παρακολουθήσουμε κι ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του **ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ(αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας) ,σχετικά με την επικείμενη εισβολή των παράνομων αλλοεθνών- οικονομικών μεταναστών και τωναληθινών  προσφύγων, που έλαβε χώρα στα σύνορα του Έβρου στις αρχές του Μαρτίου.

Πώς βλέπετε το μέλλον της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο από την αφετηρία της πανδημίας , μέχρι και σήμερα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει έξαρση της ανεργίας και συνεπώς και έντονη αντίδραση από τους πολίτες. Μήπως είναι η ώρα οι απρόσωποι οικονομικοί μεγιστάνες των πολυεθνικών κολοσσών να αντιδράσουν προς το όφελος των πολιτών; Γιατί τι νόημα έχει να χάσουν τους πελάτες τους , αν αυτοί χάσουν την αγοραστική τους δύναμη που είναι και η κινητήριος δύναμη στην αγορά. Εν τέλει, τι θα έχουμε μία ολική κατάρρευση ή μία επανεκκίνηση της οικονομίας;

Στα μέσα Μαρτίου , μετά το ξέσπασμα του ιού είχαμε καθολική οικονομική καθίζηση και το μέλλον έδειχνε γεμάτο αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Στις αρχές Απριλίου , παρόλες τις οικονομικές διακυμάνσεις , είδαμε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι χρηματοοικονομικοί δείκτες επέδειξαν μία σχετική σταθερότητα. Σαφέστατα και θα υπάρξουν αρκετά ζητήματα προς επίλυσίν μεταξύ των στελεχών των οικονομικών, των κεντρικών τραπεζών και των οικονομολόγων. Ο διάλογός τους  θα ενταθεί κατά τις προσεχείς εβδομάδες όσον αφορά τις ισχυρότερες και πιο επίμονες διορθωτικές ενέργειες για τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για την πτώση του ΑΕΠ σε πρωτοφανή επίπεδα. Αυτό θα συνδυαστεί με τις βέλτιστες νομοθετικές πρωτοβουλίες από πολιτικούς ηγέτες σε όλο το ιδεολογικό φάσμα σχετικά με τη μείωση των ποσοστών ανεργίας που ανεβαίνουν στα ύψη. Θα δούμε επίσης μια ανακατεύθυνση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού ως μέρος του αναγκαίου σχεδιασμού για μεγαλύτερη εθνική οικονομική αντοχή μεταξύ των πιο ευημερούντων εθνών του κόσμου. Αυτές οι αντιδράσεις μετά την πανδημία θα διαμορφωθούν τεχνηέντως, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα οικονομικά δεδομένα  οποιοσδήποτε πολιτικός ηγέτης  ή επιχειρηματικός κολοσσός ώστε μέσα από κοινή στρατηγική να επέλθει η εξυγίανση της δεδομένης οικονομικής πραγματικότητας – Αυτό είναι  είναι και το θαύμα του συστήματος της ελεύθερης αγοράς.

Η Ελληνική οικονομία έχει ξεπεράσει το πιο κρίσιμο σημείο καμπής της ευρωπαϊκής ύφεσης εδώ και δεκαετίες και κινείται σε   υγιέστερη και πιο ασφαλή κατεύθυνση. Ο Πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης ενήργησε άμεσα και αποτελεσματικά, κατά τις πρώτες αναφερθείσες περιπτώσεις  της εισόδου του Covid-19  στην Ελλάδα και θέσπισε εγκαίρως τις κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής ταξινόμησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Έκλεισε άμεσα τα σύνορά της χώρας και απαγόρευσε  τα ταξίδια προς τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, η οποία συμπεριλαμβάνει περίπου το 20% του ΑΕΠ, πιθανότατα να υποστεί έντονες ζημιές αυτό το καλοκαίρι. Η συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση, με δεκάδες χιλιάδες πληθυσμούς σε πυκνοκατοικημένους καταυλισμούς, αποτελεί στρατηγική πρόκληση για  κάθε κυβερνητική προσπάθεια ως προς τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού μεταξύ των αλλοεθνών και των κατοίκων της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει επίσης αναλάβει μία από τις πιο καινοτόμες προσεγγίσεις μέσα στην ΕΕ για να στηρίξει την οικονομία της. Εστιάζοντας στις ψηφιακές υποδομές προτείνε  λύσεις αποσυμφόρησης  των δυσκολιών  του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που συνέβαλλαν σημαντικά στη μετάβασή της από τον τεχνολογικό μεσαίωνα να βρεθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο και την μετέτρεψαν σε ηγέτιδα δύναμη στα τεκτενόμενα της τεχνολογικής προόδου.

Αλλάζουμε την κανονικότητα-πραγματικότητα μας  λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Νέες λέξεις, όπως η τηλεργασία, η τηλε-εκπαίδευση εισέρχονται στη ζωή μας. Σίγουρα, έχουμε κάνει πολλά λάθη σε σχέση με την πανίδα και τη χλωρίδα του πλανήτη που μας φιλοξενεί. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να επανεξετάσουμε την ύπαρξή μας και το ρόλο μας ως ανθρώπου. Είναι αναμφισβήτητο ότι όταν, επιστρέψουμε στη ζωή μας, θα αναθεωρήσουμε ολόκληρη το φάσμα της συμπεριφοράς μας. Θα ήθελα να μου πείτε πώς αντιδράσατε όταν ακούσατε  σχετικά με το Covid-19 και όλους αυτούς τους θανάτους πρώτα  ως ανθρώπινο ον, ως εμπειρογνώμονας στις γεωστρατηγικές εξελίξεις και ως οικογενειάρχης. Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σας;

Από γεωστρατηγικής άποψης, υπάρχει  ασύλληπτο μερίδιο ευθύνης για τα  πρωτοφανή επίπεδα εγκληματικότητας που πρέπει να  προσδώσουμε στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αντί να πάρει υπεύθυνα και ουσιαστικά μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση ,όταν οι επιστήμονες για πρώτη φορά προειδοποιούσαν μήνες πριν για την ύπαρξη του COVID-19 , στην πόλη Wuhan της Κίνας, τον Νοέμβριο του 2019, ή πιθανό νωρίτερα, οι τοπικοί, επαρχιακοί και εθνικοί Κινέζοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν  την κατάσταση τόσο σε εσωτερικό , όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο φόβος μπροστά στην απώλεια ελέγχου των πάνω από 1.4 δισεκατομμύρια ζωών των κινέζων πολιτών και η αλαζονική απώλεια γοήτρου της ηγέτιδας πολιτικής δύναμης  είναι ο κύριος υπόλογος  που έθεσε σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια και σίγουρα προβλέπονται ισχυρές διεθνείς κυρώσεις  Το σύστημά τους επέδειξε  πλήρη ανικανότητα, ανευθυνότητα και εν δυνάμει εγκληματικότητα αχαρακτήριστου βαθμού αμέλειας των αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος  απέναντι στον επιλυμένο συνασπισμό των δυτικών εθνών που επαναλαμβάνουν την προώθηση του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών συστημάτων ελεύθερων αγορών και δηλώνουν συνειδητά υπέρμαχοι υπέρ των τα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των σημαντικοτέρων ατομικών ελευθεριών, καθώς και την επίσημη διαφάνεια, τη χρηστή διακυβέρνηση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Η Κίνα στην αποτυχημένη προσπάθειά της να αποκρύψει και να θάψει το ξέσπασμα του ιού ,άργησε χαρακτηριστικά να αποδώσει τα αληθινά στοιχεία καταγραφής της κατάστασης και αυτό όπως είδαμε είχε τεράστιο αντίκτυπο για όλη την ανθρωπότητα με τραγικά αποτελέσματα. Ως άνθρωπος και οικογενειάρχης έχω να πω ,ότι είναι ασύλληπτο το φάσμα της τραγωδίας, ειδικά για όσους ανθρώπους έφυγαν από τη ζωή. Είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης μας σε παγκόσμια κλίμακα και που θα αλλάξει καθοριστικά τον τρόπο σκέψης και δράσης μας τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η ζωή συνεχίζεται και με λογική και ορθές πρακτικές θα βαδίσουμε στην επόμενη ημέρα, πιο αποφασισμένοι και σαφώς καλύτερα προετοιμασμένοι!

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο , μπορείτε να διαβάστε το Βιογραφικό Σημείωμα του Στρατηγικού Αναλυτή και Συμβούλου της Αμερικανικής Κυβέρνησης , John Sitilides.

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Sitilides

** (Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (αγγλικάState Department, πλήρης τίτλος The United States Department of State),[3] είναι η ομοσπονδιακή εκτελεστική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις του κράτους, η οποία ισοδυναμεί με το υπουργείο Εξωτερικών άλλων χωρών.[4] Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ιδρύθηκε το 1789 και ήταν η πρώτη εκτελεστική υπηρεσία που ιδρύθηκε[5])

 

Την αλήθεια μας

Lena Kyropoulos & Personalities team