Αποσύρονται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από το Σύμφωνο του ΟΗΕ, που στόχευε στην καλύτερη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης παγκοσμίως. Η Αμερικανική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη κοινοποίησε την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου κυρίου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκρινε πως δεν προτίθεται να ακολουθήσει την συμφωνία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ονομάστηκε Διακήρυξη της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον κύριο Τραμπ η εν λόγω διακήρυξη  περιέχει δεσμεύσεις που είναι απολύτως ασύμβατες με την αμερικανική πολιτική για το μεταναστευτικό.

Από την προεκλογική κιόλας περίοδο ο κύριος Τραμπ είχε εξηγήσει στο εκλογικό σώμα ότι η μεταναστευτική πολιτική που θα ακολουθήσει θα είναι ιδιαιτέρως σκληρή, προκειμένου να διασφαλίσει θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς πολίτες. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων. Όπως είχε ξεκάθαρα διαμηνύσει ο κύριος Τραμπ δεν προτίθεται να σπαταλήσει οικονομικούς πόρους και χρόνο για να επικεντρωθεί στη μείωση των εκπομπών αερίων αλλά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας απέναντι από την Κίνα. Μάλιστα τόνισε πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν εξαρτάται από την ανθρώπινη δραστηριότητα κι ότι αυτό είναι μία θεωρία που διακινείται μεταξύ των βιομηχανικών ανταγωνιστών της Αμερικής. Η Διεθνής Κοινότητα υποδέχτηκε με δυσαρέσκεια την κίνηση του κυρίου Τραμπ.

Μεταξύ των δυσαρεστημένων βρίσκονται και χώρες που συνεχίζουν τη χρήση ρυπογόνας τεχνολογίας στην ενέργεια και τη βιομηχανία. Μάλιστα οι χώρες αυτές συμμετέχουν στα επενδυτικά σχήματα  που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την αγορά των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων που αναμένεται να βγουν στο σφυρί τις επόμενες ημέρες ως προαπαιτούμενο των ξένων  για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η στάση αυτή είναι άκρως αντιφατική και ίσως εξηγεί τη δυσπιστία του Αμερικανού Προέδρου.

Originally posted 2017-12-03 17:00:14.