Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο πως συμφώνησε “με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ” να δοθεί το όνομα της Μακεδονίας για το κράτος των Σκοπίων “με γεωγραφικό προδιορισμό και χρήση έναντι όλων”. Είπε πως η συμφωνία θα έλθει προς κύρωση από την ελληνική Βουλή, αφού ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων και γίνει δημοψήφισμα.

Στο διάγγελμά του που ακολούθησε, ανακοίνωσε ότι το όνομα στο οποίο έχει συμφωνήσει με τους Σκοπιανούς είναι το “Βόρεια Μακεδονία / Severna Makedonija / North Macedonia. Αναγνωρίζει τους Σκοπιανούς ως “Μακεδόνες” και την γλώσσα τους ως “Μακεδονική”…

Αν αυτά ισχύσουν, θα πρόκειται για μια μείζονα εθνική καταστροφή. Μια ωρολογιακή βόμβα που θα κλιμακώσει την ξένη επιβουλή στην Βόρειο Ελλάδα και θα ενισχύσει την απειλή για την εθνική μας ακεραιότητα.

Τα τρία στρατηγικά σφάλματα αυτής της διαδικασίας, που θα τα πληρώσουμε ακριβά, είναι:

  1. Η συμφωνία είναι μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ και όχι μεταξύ των δύο χωρών.
  2. Η συμφωνία μένει να εξειδικευθεί με τις σχετικές ψηφισμένες αποφάσεις των δύο κοινοβουλίων, μετά από δημοψήφισμα, που κάλλιστα μπορεί να είναι αρνητικό ή να οδηγήσει σε μονομερείς τροποποιήσεις του χρονοδιαγράμματος ή των συμφωνημένων.
  3. Η διαδικασία είναι βήμα-βήμα, σαλαμοποιώντας το ζήτημα – ό,τι χειρότερο σε διπλωματικές ρυθμίσεις, αφού ό,τι αναγνωρίζουμε πως θα αποδεχθούμε, έχει ήδη χαθεί και δεν μπορεί να παρθεί πίσω. Πάει περίπατο το γνωστό “δεν συμφωνούμε καθόλου, αν δεν συμφωνήσουμε σε όλα”.

Επί τη βάσει αυτών, στην περίπτωση που δεν προοδεύσει η προβλεπόμενη διαδικασία, οι Σκοπιανοί θα υποστηρίζουν πως έχουν ήδη κερδίσει την μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα. Αυτά είναι τα δύο πιο κρίσιμα και αμάχητα τεκμήρια για την αναγνώριση νομικών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού πρωταρχικοί φορείς των δικαιωμάτων είναι οι άνθρωποι και κατόπιν οι πολίτες κράτους ως φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή, από πλευράς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκού κεκτημένου, σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος εκχώρησε μείζονα εθνικά δίκαια.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται κατανοητή και η αντίθεση του Προέδρου Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ κυρίου Ιβανόφ που την άφησε να διαρεύσει το μεσημέρι πως δεν είναι σύμφωνος με την κοινή βάση Τσίπρα-Ζάεφ: η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ στην βουλή της ΠΓΔΜ θα αργήσει τουλάχιστον ως τον Δεκέμβριο, μετά από σχετικό Δημοψήφισμα στα Σκόπια, με εντελώς απρόβλεπτη κατάληξη.

Ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες προετοιμασίας για την συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες, για την επισημοποίηση της συμφωνίας. Ο κύριος Τσίπρας συμφώνησε να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για εισδοχή των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος μπορεί να μην είναι αρκετά εξοικειωμένος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά θα όφειλε να γνωρίζει πως θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να θέσει προσκόμματα στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, όταν αυτά ξεκινήσουν να παραγνωρίζουν τις όποιες δεσμεύσεις τους θα αναλάβουν για θέματα όπως τα εμπορικά σήματα, οι κρατικές σφραγίδες και οι ονομασίες που θα φαίνονται στα κρατικά έγγραφα…

Η Ελλάδα, δεν έπρεπε ποτέ να συναινέσει στην εκχώρηση του ονόματος “Μακεδονία”, “Μακεδόνας” και “Μακεδονικός-Μακεδονική-Μακεδονικό” σε ξένους.

Ως τότε, καθίσταται εξαιρετικά πιθανόν ο κύριος Τσίπρας να προκηρύξει εκλογές, πετώντας την καυτή πατάτα στον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχοντας κάνει ό,τι επιθυμούσαν οι ξένοι φίλοι του, ο κύριος Τσίπρας είναι εξαιρετικά πιθανόν να αξιοποιήσει την στήριξή τους και την εσωτερική πολιτική συζήτηση που τώρα θα πάρει φωτιά, για να αδυνατήσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να ασκηθούν εξωτερικές πιέσεις σ’ αυτό και να θέσει την εκλογική βάση για κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να νομιμοποιήσει όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Το σημαντικότερο είναι ότι με τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά, η πολιτισμική παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Υπήρξαν στο παρελθόν κάποιοι που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς κάτι που αποτελούσε εμπόδιο ανάμεσα στους δύο λαούς. Η ίδια συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ με επικύρωση στο κοινοβούλιο, αφότου η άλλη πλευρά προβεί σε συνταγματική αναθεώρηση. Αρα λοιπόν από εδώ και στο εξής θα πρέπει αυτή η συμφωνία πρώτα να υλοποιηθεί από τους γείτονες μας. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω αμέσως μετά θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς για τα βασικά σημεία της συμφωνίας και θα επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσω αμέσως μετά την ψήφιση των προπαιτουμένων να διοργανωθεί γενική συνεδρίαση για να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: “Από εδώ και πέρα είναι σαφές ότι η ευθύνη για το εάν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει, εναπόκειται σε εκείνη. Προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Από εκεί θα φανεί, από τις αλλαγές που θα γίνουν, αν θα τηρηθεί όλη αυτή η δέσμευση που αναλαμβάνει η γειτονική χώρα. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ελλάδα δείχνει το σεβασμό της και τη δημοκρατική της ευαισθησία και απέναντι στο γειτονικό κράτος. Δεν είναι μόνο θέμα νομικό αλλά και θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας για την Ευρώπη. Αυτός ο σεβασμός της ιστορίας που τόσος καιρό είχε κακοπάθει και από την ανεύθυνη στάση ηγετών της γείτονος, αυτός ο σεβασμός είναι διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία αυτού του λαού”.

Originally posted 2018-06-12 19:12:10.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης.