
Η άφιξη των εμβολίων είναι «καλά νέα», δήλωσε o επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(ΠΟΥ) για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών.
Ανέφερε όμως, ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν οι χώρες επιχείρησαν να καταστήσουν υποχρεωτικά ορισμένα εμβόλια, αυτό δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Δεν πιστεύω ότι η υποχρέωση είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε», υποστήριξε η διευθύντρια του Τμήματος Εμβολιασμών του ΠΟΥ.
Δεν έχει γίνει καμία ενημερωτική καμπάνια για να γνωρίζει ο πληθυσμός τι είδους εμβόλιο είναι το συγκεκριμένο, αλλά και το καθένα από την «πληθώρα» εμβολίων που ακολουθούν.
Η Βρετανία ξεκινά αυτή την εβδομάδα το δικό της πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών και άλλες χώρες είναι πιθανό να ακολουθήσουν σύντομα, οπότε οι αρχές επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους ανθρώπους για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, προκειμένου να πείσουν ένα σημαντικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εμβολιαστεί, καθώς ειδικοί θεωρούν πως θεωρίες συνωμοσίες αρχίζουν να γίνονται επικρατούσα τάση.

Που συνιστά εμβολιασμό;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά τον εμβολιασμό αρχικά των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης και εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου, λόγω της ηλικίας τους.
Καθώς ο αριθμός των διαθέσιμων δόσεων αυξάνεται, ο ΠΟΥ συνιστά επίσης τον εμβολιασμό ατόμων με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, λόγω του ιατρικού ιστορικού τους και των περιθωριοποιημένων ομάδων με υψηλότερο κίνδυνο.
Για να εμποδίσει τις πλουσιότερες χώρες να αγοράσουν όλες τις δόσεις εμβολίων, που κατά τους πρώτους μήνες θα είναι διαθέσιμες μόνο σε περιορισμένες ποσότητες, ο ΠΟΥ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό που ονομάζεται ACT-Accelerator, ο οποίος θα καθιστά δυνατή την δίκαιη διανομή του εμβολίου.
Κάνουν σχέδια χωρίς σέντς
Αλλά για αυτό χρειάζονται 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια άμεσα και απαιτητά, που δεν τα έχει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας.
Απ ότι φαίνεται η αποχώρηση των ΗΠΑ, του Τράμπ, που ήταν ο κορυφαίος χρηματοδότης του οργανισμού, επέφερε ισχυρό οικονομικό «χτύπημα» στον οργανισμό, τα δε χρήματα κατέστησαν δυσεύρετα και τα ψάχνουν με το «κιάλι».
Τουτέστιν, αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλο κενό μεταξύ ρητορικής και πραγματικότητας…
