“Παιδιά εν Δράσει”, μια παρέα με όραμα για τη νεολαία

Τα «Παιδιά εν Δράσει» είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που γνωρίσαμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κυρίως μέσα από τα διάφορα φεστιβάλ για νέους και παιδιά τα οποία έχει οργανώσει («Ευχαριστούμε που ενοχλείτε», «Φτου και βγαίνω», «Balkan Festival» κ.α.). Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν περισσότερα για το κοινωνικό τους έργο σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητές τους, η οποία αποτέλεσε και το έναυσμα για τη δημιουργία της εταιρείας, είναι η πραγματοποίηση ψυχαγωγικών παραστάσεων από εθελοντές κλόουν, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργούς και άλλους καλλιτέχνες, για παιδιά από μη προνομιούχα περιβάλλοντα. Έτσι, έχουν επισκεφτεί νοσοκομεία, ιδρύματα, σχολεία για ΑμΕΑ, κέντρα μεταναστών, απομακρυσμένα μικρά χωριά κλπ.

Όσον αφορά την προσφορά της οργάνωσης στους νέους της πόλης, παρέχει σημαντικά ερεθίσματα σε σχέση με τον εθελοντισμό, τη συμμετοχή, τη διαμόρφωση ενός πιο φιλικού προς τον άνθρωπο αστικού τοπίου, καθώς επίσης την Ευρώπη και τις ευκαιρίες που παρέχει στους νέους της. Έτσι, σε τοπικό επίπεδο, δίνει ζωή και παλμό στην πόλη οργανώνοντας φεστιβάλ δρόμου, συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις, ενώ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια και προγράμματα κατάρτισης με βάση τη μη τυπική εκπαίδευση. Επίσης, συμμετέχει σε συναντήσεις νέων από όλη την Ευρώπη μέσω των προγραμμάτων κινητικότητας νέων του Erasmus+.

Τα τελευταία χρόνια στην ατζέντα των Παιδιών εν δράσει έχει προστεθεί και το κοινωνικό τσίρκο. Πρόκειται για μία προσπάθεια – μέσω των τεχνών του τσίρκου – να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο άνθρωποι με αναπηρία, ασθενείς ψυχιατρικών κλινικών, παιδιά και νέοι από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ταυτόχρονα αποτελεί και μία μέθοδο ανάπτυξης των σωματικών, νοητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων του ατόμου. Συγκεκριμένα η ομάδα του κοινωνικού τσίρκου εκπαιδεύει εθελοντικά και σε εβδομαδιαία βάση ενήλικες κρατούμενους στο σωφρονιστικό κατάστημα των Διαβατών, ασθενείς στην ψυχιατρική κλινική της Σταυρούπολης, αλλά και ορισμένους που φιλοξενούνται μέσα στην πόλη, καθώς και ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά στον ξενώνα της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο. Στα πλαίσια του κοινωνικού τσίρκου η οργάνωση συμμετέχει και σε δύο καινοτόμα ευρωπαϊκά προγράμματα, το Social Educircation και το Social Model Exchange.

Για όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση και τις δραστηριότητές της, μιλήσαμε με την Όλγα Κυριακίδου – ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Παιδιών εν δράσει – την οποία και ευχαριστώ προσωπικά για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Πώς μπορεί ένας νέος που σας παρακολουθεί απ’ τις εκδηλώσεις σας ή τα social media να λάβει ενεργό δράση σε αυτά που κάνετε;

Αρκεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Όλες οι δράσεις που πραγματοποιούμε ή παίρνουμε μέρος είναι ανοικτές σε όλους και όλες.

Φαντάζομαι ότι έχετε φίλους σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Σε τι θα έλεγες ότι υστερεί ή υπερέχει η νεολαία της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τις νεολαίες άλλων ευρωπαικών πόλεων;

H νεολαία της Θεσσαλονίκης είναι μία νεολαία που ονειρεύεται, οραματίζεται, δημιουργεί και διεκδικεί. Η Θεσσαλονίκη, ούτως ή άλλως, είναι μία πανεπιστημιακή πόλη που συγκεντρώνει νέους από όλη την Ελλάδα. Δεν πιστεύω πως υστερεί σε πολλά από τις νεολαίες άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων, εκτός ίσως από τη μικρότερη προσφορά ευκαιριών και μία διαφορετική ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα των νέων.

Δυστυχώς η Θεσσαλονίκη –αν και δίπλα στο Σέιχ Σου- δεν διαθέτει οργανωμένα πάρκα (καλύτερα βέβαια τα τελευταία χρόνια), δεν έχει ένα οργανωμένο δίκτυο μετακίνησης (κάποια στιγμή ίσως να μας έρθει το μετρό) και δεν έχει διεισδύσει στη νοοτροπία του νέου ένας εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης και επικοινωνίας. Επιπλέον, οι ευκαιρίες για εργασία είναι σαφώς πολύ λιγότερες σε σύγκριση με κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Αυτό το τελευταίο όμως έχει βοηθήσει τους νέους στο να γίνουν πιο δημιουργικοί και καινοτόμοι και να αναπτυχθεί με αυτό τον τρόπο ένα κύμα νεανικής επιχειρηματικότητας. Οι νέοι επιχειρούν, παίρνουν πρωτοβουλίες και τη ζωή στα χέρια τους, κάτι που δύσκολα συναντάς σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που οι συνθήκες εργασίας είναι πιο ευνοϊκές.

Τι έχει να κερδίσει κανείς με τη συμμετοχή του σε μία ανταλλαγή νέων;

Μέσα από τη συμμετοχή σε μία συνάντηση (ανταλλαγή) νέων στην Ευρώπη, οι νέοι έχουν τη δυνατότητα καταρχήν να συναντηθούν με νέους από όλη την Ευρώπη για να συζητήσουν και να δράσουν, να επικοινωνήσουν και να γνωριστούν, να ανταλλάξουν προτάσεις και ιδέες, να μοιραστούν όνειρα και σκέψεις. Νέοι και νέες από διαφορετικές χώρες, συνήθως από διαφορετικά κοινωνικά, μορφωτικά και οικονομικά υπόβαθρα έρχονται για κάποιες μέρες μαζί, συζητούν γύρω από μία θεματική που απασχολεί τη νεολαία στις μέρες μας, βιώνουν εξ ιδίων έναν διαφορετικό πολιτισμό, εξερευνούν συνήθειες άλλων ευρωπαϊκών λαών, ανταλλάσσουν προτάσεις για επίλυση κοινών θεμάτων και προβλημάτων.

Όλα αυτά ενθαρρύνουν την εκτίμηση των νέων για τις ευρωπαϊκές αξίες και αναπτύσσουν την κατανόηση της ποικιλομορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών και γλωσσών. Οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για την προσωπική τους ανάπτυξη, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν εκτίμηση για το διαφορετικό, κατανοούν καλύτερα έννοιες όπως η ισονομία, η συνύπαρξη και η αλληλεγγύη.

grecobooks 4Πέρα από τις ανταλλαγές νέων ασχολείστε και με το πρόγραμμα EVS (European Voluntary Service). Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (EVS) είναι ένα πρόγραμμα κινητικότητας νέων κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος Erasmus +. Αφορά νέους από 17 έως 30 ετών στους οποίους δίνεται μέσω του προγράμματος η δυνατότητα να συμμετέχουν σε εθελοντικό πρόγραμμα διάρκειας 2 έως και 12 μηνών σε κάποια άλλη χώρα εντός ή και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέοι εθελοντές συνεισφέρουν στις καθημερινές δραστηριότητες μιας οργάνωσης, ασχολούμενοι σε διάφορους τομείς (οι τέχνες και ο πολιτισμός, τα παιδιά, το περιβάλλον τα άτομα με αναπηρία, κ.λ.π) ενώ το πρόγραμμα καλύπτει έξοδα διαμονής και διατροφής, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μαθήματα γλώσσας, έξοδα μετακινήσεων, υποστήριξη από μέντορα, μηνιαίο επίδομα (pocket money), αλλά και συμμετοχή σε σεμινάρια κατάρτισης.

Στα 20 χρόνια που λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (EVS) περισσότεροι από 100.000 νέοι είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν, να ζήσουν σε μία ευρωπαική πόλη, να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς και να αναπτύξουν δεξιότητες μέσα από την εθελοντική τους εργασία. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορεί κανείς να βρει όλους τους διαπιστευμένους φορείς στην Ευρώπη και να ψάξει ένα πρόγραμμα που να ταιριάζει με τις ανάγκες του, τις προτιμήσεις του, τα ταλέντα του, τα όνειρα του:  http://europa.eu/youth/volunteering_el.

Από το 2004 τα Παιδιά Εν Δράσει υποστηρίζουν, ως φορέας υποδοχής και αποστολής εθελοντών, νέους που θέλουν να συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εθελοντική υπηρεσία. Παιδιά Εν Δράσει έχουν ταξιδέψει μέχρι και τη Βενεζουέλα, ενώ παράλληλα την πόλη της Θεσσαλονίκης εξερευνούσε ένας νέος από τη Βραζιλία. Το 2008 τα Παιδιά Εν Δράσει οργάνωσαν το πρώτο Group EVS στην Ελλάδα, όπου 25 νέοι από 5 διαφορετικές χώρες έμειναν για 2 μήνες στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχαν ως εθελοντές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Πόσο εύκολο είναι κάποιος να δημιουργήσει στην πόλη του την δική του οργάνωση και να ασχοληθεί με τα ευρωπαϊκά προγράμματα για νέους;

Εύκολο ή δύσκολο νομίζω δεν έχει πολύ σημασία! Σημασία όμως έχει ο λόγος, η αφορμή, το κίνητρο του να κάνει ένας νέος ή μία ομάδα νέων αυτό το βήμα.

Τα Παιδιά Εν Δράσει όταν ξεκίνησαν την πορεία τους η αφορμή δεν ήταν τα ταξίδια ή τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα κίνητρα μας ήταν να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα της πόλης που ζούμε και αγαπάμε, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία σε παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάποια παράσταση, να ψυχαγωγηθούν και να γελάσουν. Έτσι πήραμε τότε πρωτοβουλίες και οργανώσαμε δραστηριότητες για τη διεκδίκηση και την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων όπως πάρκα, πλατείες, εγκαταλελειμμένα κτίρια, στρατόπεδα κ.α., βγήκαμε στους δρόμους με ποδήλατα για τη διεκδίκηση ενός πιο υγιεινού τρόπου μετακίνησης, δημιουργούσαμε παραστάσεις γύρω από την τέχνη του τσίρκο και του θεάτρου δρόμου. Τα πρώτα 2 χρόνια λειτουργούσαμε ως μία άτυπη ομάδα. Τα Παιδιά Εν Δράσει ως οργάνωση γεννήθηκαν για να αποκτήσει αυτή η ομάδα μία νομική μορφή. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα ήρθαν για να καλύψουν πρώτα την ανάγκη της ομάδας να αλληλεπιδράσει με άλλους νέους καλλιτέχνες ανά την Ευρώπη, να ανταλλάξει απόψεις και ιδέες και να εμπνευστεί.

l_187c59753a142a7b36e70605276dd52b 

Η ενασχόληση σου με τα Παιδιά εν Δράσει ωφέλησε την επαγγελματική σου πορεία;

Πιστεύω πως η συμμετοχή μου στα Παιδιά Εν Δράσει χάραξε για μένα μία διαφορετική επαγγελματική πορεία από αυτή που μάλλον σχεδίαζα!

Όταν το 2000 –κι ενώ ολοκλήρωνα τις σπουδές μου στη Φωτογραφία- τυχαία πήρα την απόφαση να εργαστώ εποχιακά σε μία παιδική κατασκήνωση δεν ήξερα ότι αυτή θα ήταν τελικά μία απόφαση που θα οδηγούσε όλη την υπόλοιπη ζωή μου. Εκεί γνώρισα μία παρέα που γρήγορα θα γινόταν η οικογένεια μου, τα σημερινά Παιδιά Εν Δράσει.

Μαζί ξεκινήσαμε να οργανώνουμε και να υλοποιούμε εθελοντικές ψυχαγωγικές παραστάσεις τσίρκο για παιδιά από μειονεκτούν περιβάλλον (οικονομικό, γεωγραφικό, εκπαιδευτικό), να γράφουμε παραμύθια και να τα διανέμουμε δωρεάν, να βάζουμε την κόκκινη μύτη μας και να μοιράζουμε χαμόγελα σε παιδιά με αναπηρία. Οι παραστάσεις, τα ταξίδια ανά την Ελλάδα, η παρέα, η φιλία με συνεπήραν κι έτσι εγκατέλειψα τη δουλειά μου ως φωτογράφος και αποφάσισα αυτό που κάνω εθελοντικά να το κάνω και για τον βιοπορισμό μου.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ενασχόληση μου με τη διοργάνωση εκδηλώσεων κυρίως γύρω από την τέχνη του τσίρκο. Έπειτα ξεκίνησαν τα ταξίδια στην Ευρώπη, οι ανταλλαγές νέων, τα σεμινάρια κατάρτισης μη τυπικής μάθησης και τα Παιδιά Εν Δράσει άρχισαν να εμπνέονται από δραστηριότητες νέων στην Ευρώπη. Το 2011 συμμετείχα σε πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών για προγράμματα νεολαίας.

Τώρα πια, 15 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκαν τα Παιδιά Εν Δράσει η συμμετοχή μου σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, λαμβάνοντας όλες αυτές τις αποφάσεις για την επαγγελματική και προσωπική μου ζωή, σίγουρα με οδήγησαν σε αυτό που είμαι τώρα.
Σήμερα μαζί με άλλα «Παιδιά Εν Δράσει» έχουμε δημιουργήσει μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες γύρω από την τέχνη του τσίρκο και της εναέριας έκφρασης, ενώ παράλληλα μετά την κατάρτιση μου το 2011, οργανώνω και υλοποιώ ως εκπαιδεύτρια μη τυπικής μάθησης σχέδια κατάρτισης για συμβούλους νεολαίας στην Ευρώπη.

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος για τα Παιδιά εν Δράσει τα επόμενα χρόνια; 

Οι στόχοι των Παιδιών Εν Δράσει παραμένουν ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια καθώς έχουν τεθεί ομαδικά και μακροχρόνια. Αυτοί είναι:

  • Η ενεργός συμμετοχή των νέων στην καθημερινή εξέλιξη και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής  τους.
  • Η προώθηση και η αναγνώριση της αξίας της μη τυπικής μάθησης.
  • Η προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων.
  • Η διάδοση εναλλακτικών μορφών τέχνης (τσίρκο, θέατρο δρόμου).
  • Η συμβολή στην διαμόρφωση στρατηγικής για τις πολιτικές νεολαίας στην Ελλάδα.

Σαφέστατα κάθε χρόνο και σύμφωνα με τις κοινωνικές, πολιτικές, πολιτισμικές αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη στους παραπάνω στόχους προστίθενται κι άλλοι. Οι νέοι στόχοι που θέτονται συναποφασίζονται από τα μέλη των Παιδιών Εν Δράσει και εναρμονίζονται πάντα με το όραμα μας το οποίο είναι:

«Μια νεολαία δυναμική, τολμηρή και πεισματάρα, η οποία οραματίζεται, αναζητά και δεν σταματά ποτέ να διεκδικεί. Μια πόλη φιλόξενη, ζωντανή, δημιουργική, που δίνει ευκαιρίες στους ανθρώπους της για εξέλιξη και ανάπτυξη, μια πόλη με χαρακτήρα , προοπτική και όραμα. Μια κοινωνία πολυπολιτισμική, ελεύθερη, μια κοινωνία με ιδανικά, αξίες και ηθική. Ανθρώπους ευτυχισμένους, χαρούμενους και αποφασιστικούς γνώση, λογική και συναισθήματα σε πλήρη αρμονία»

www.kidsinaction.gr

 

Originally posted 2018-02-22 19:30:34.

About Νίκος ΣΑΡΙΛΑΚΗΣ

author
Ο Νίκος Σαριλάκης είναι συντάκτης της εφημερίδας "ΑΡΙΣΤΕΙΑ" και επιμελείται την Στήλη "Πορτραίτα". Είναι απόφοιτος του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην κατεύθυνση Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, καθώς επίσης τελειόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ίδιου ιδρύματος, στην κατεύθυνση Ελληνική Παραδοσιακή (Δημοτική) Μουσική, με ειδίκευση την Ποιητική (Τέχνη της σύνθεσης - Μελοποιΐα - Ποίηση στην παραδοσιακή μουσική).
error:
Αρέσει σε %d bloggers: