Στις αξιολογήσεις του αμερικανικού FDA, τόσο για το εμβόλιο της Pfizer/Biontech, όσο και γι’ αυτό της Moderna, κάθε εταιρεία περιελάμβανε αναφορές αρκετών συμμετεχόντων που ανέπτυξαν αδυναμία ή παράλυση του προσώπου, κοινώς γνωστή ως Παράλυση του Bell.

Στην ομάδα Moderna, 4 άτομα από τα 30.000 ανέφεραν παράλυση του προσώπου, τρία που είχαν λάβει το εμβόλιο και ένα που έλαβε το εικονικό φάρμακο (placebo). Τέσσερις από τους 43.000 συμμετέχοντες στη δοκιμή Pfizer ανέπτυξαν παράλυση νεύρων του προσώπου.

Η Παράλυση (Πάρεση) του Bell

Η παράλυση του Bell, η οποία είναι μια συγκεκριμένη μορφή ξαφνικής αδυναμίας στη μία πλευρά του προσώπου (και πολύ σπάνια και στις δύο πλευρές), εμφανίζεται για διάφορους λόγους και οφείλεται στο πρήξιμο του νεύρου του προσώπου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μετακίνηση πολλών μυών του προσώπου.

Συνήθως προσβάλλεται το μισό του προσώπου. Ο ασθενής παρατηρεί επιπέδωση του προσβληθέντος μισού προσώπου, εξαφάνιση των ρυτίδων στο μέτωπο, πτώση του φρυδιού, αδυναμία στο κλείσιμο του οφθαλμού, δυσκολία να χαμογελάσει και να σφυρίξει, και πτώση της χειλικής γωνίας.

Το νεύρο του προσώπου είναι το έβδομο από τα δώδεκα κρανιακά νεύρα, καθένα από τα οποία είναι υπεύθυνo για συγκεκριμένες λειτουργίες στο κεφάλι και το λαιμό, είτε για κίνηση, είτε για αίσθηση. Το πρώτο κρανιακό νεύρο είναι το οσφρητικό νεύρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αίσθηση της όσφρησης. Η φλεγμονή αυτού του νεύρου με μολύνσεις Covid-19 συμβάλλει στο κοινό φαινόμενο της ανοσμίας ή στην απώλεια της αίσθησης της όσφρησης, ως ένα πρώιμο και δυνητικά διαρκές σύμπτωμα λοιμώξεων από κορονoϊούς.

Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι είναι ένα σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς ο μαρασμός του προσώπου φαίνεται ως αποτέλεσμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Η αδυναμία να κλείσει εντελώς το μάτι κάποιου λόγω της αδυναμίας να κλείσει το άνω βλέφαρο (και κατά την διάρκεια του ύπνου) μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική έκθεση του κερατοειδούς και του επιπεφυκότα, τα οποία, με τη σειρά τους, μπορούν να οδηγήσουν σε ερεθισμό των ματιών, επιπεφυκίτιδα, φθορές του κερατοειδούς ή έλκη του κερατοειδούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2020-12-20 23:07:42.