
Το αφεντικό του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας Τέντρο Αντανόν Γκεμπρεγεσούς κατηγορείται για τον χειρισμό του στην εξάπλωση της μόλυνσης από τον Νέο Κορονοϊό 2019.
Ο Ghebreyesus κατηγορείται επίσης ότι βοήθησε και ενθάρρυνε την Κίνα να καλύψει τη θανατηφόρα επιδημία.
Η πανδημία του κοροναϊού έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει πάνω από 100.000 άτομα παγκοσμίως και μολύνει πάνω από 1.7 εκατομμύρια.
Το Foxnews αναφέρει ότι το αφεντικό του ΠΟΥ κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε στην Κίνα να υποτιμήσει τις επιπτώσεις του ιού στο Wuhan, πόλη που πιστεύεται ότι ήταν το σημείο προέλευσης για το θανατηφόρο ξέσπασμα. Οι υποεκτιμήσεις των θυμάτων από την Κίνα έχουν επηρεάσει την ικανότητα των άλλων εθνών να ανταποκριθούν επαρκώς στο ξέσπασμα της μόλυνσης, ισχυρίζονται οι επικριτές του.
“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Tedros Adhanom Ghebreyesus δεν είναι κατάλληλος για το ρόλο του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ,” αναφέρει η έκκληση με 853.000 υπογραφές, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Change.org, ζητώντας την άμεση παραίτηση του υψηλόβαθμου υπαλλήλου.
“Πολλοί από εμάς είναι πραγματικά απογοητευμένοι”, συνεχίζει η αναφορά. «Πιστεύουμε ότι ο ΠΟΥ πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερος. Χωρίς οποιαδήποτε έρευνα, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus πιστεύει αποκλειστικά στους αριθμούς θανάτων και μολυσμένων που η κινεζική κυβέρνηση παρουσίασε”.
Οι νομοθέτες των ΗΠΑ συγκαταλέγονται στους πιο σκληρούς επικριτές του Tedros. Την Πέμπτη, ομάδα Ρεπουμπλικανών από την Επιτροπή Εποπτείας του Σώματος έγραψε στον Γκεμπρεγεσούς, ζητώντας να αποκαλύψει την ακριβή φύση της σχέσης του με τους Κινέζους αξιωματούχους.
“Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, η ΠΟΥ έχει αποφύγει να αποδώσει οποιαδήποτε κατηγορία στην κινεζική κυβέρνηση, η οποία είναι ουσιαστικά το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας”, έγραψαν οι Ρεπουμπλικανοί. «Εσείς, ως ηγέτης του ΠΟΥ, φτάσατε μέχρι και να επαινείτε τη« διαφάνεια» της κινεζικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν, στην πραγματικότητα, το καθεστώς έχει πει ψέματα κατά συρροήν στον κόσμο, ψαλιδίζοντας τις στατιστικές του σχετικά με τις λοιμώξεις και το θάνατο».
Αναφορά γίνεται και σε μήνυμα του Ιανουαρίου στο Twitter, στο οποίο ο ΠΟΥ δήλωσε ότι οι κινεζικές αρχές δεν βρήκαν «σαφή στοιχεία» για τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο:
Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στην Fox News με την Martha MacCallum, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Peter Navarro αναφέρθηκε στον Tedros ως έναν από τους “πληρεξούσιους” της κινεζικής κυβέρνησης, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή σε διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Ο Ναβάρο δήλωσε στην MacCallum ότι ο Πρόεδρος Τραμπ εξέταζε σοβαρά τη μείωση της χρηματοδότησης στον ΠΟΥ, αφού ο πρόεδρος κατηγόρησε τον οργανισμό για την αποτυχία του χειρισμού της πανδημίας του κορονοϊού.

Αγορά Βιβλίου: Θέματα Κοινωνικής Οικονομίας – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και την κοινωνική τραπεζική (Δωρεάν Αποστολή)
Θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και στην κοινωνική τραπεζική. Συλλογικός Τόμος. Επιμέλεια: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Πρόλογος: Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Γράφουν: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ, Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Alain COHEUR, Denis STOKKINK, Kurt BERLO, Oliver WAGNER, Daniel SCHAFER, Ευγενία ΠΕΤΡΙΔΟΥ, Παναγιώτης ΜΠΑΜΙΔΗΣ, Μιχαήλ ΦΕΦΕΣ, Κωνσταντίνος ΓΕΩΡΜΑΣ, Βικτώρια ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ, Μιχαήλ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, Βασίλειος ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, Απόστολος ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, π. Αλέξανδρος ΣΑΛΜΑΣ, Ναούμ ΜΥΛΩΝΑΣ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 2016. ISBN:978-618-80232-3-9. Σελίδες: 311.
€24.38