Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα μπορούσε να είναι ένα καθοριστικό εργαλείο για την καταπολέμηση και τον τερματισμό της μόλυνσης εκ του Νέου Κορονοϊού 2019, επ’ ωφελεία των ευάλωτων ομάδων στην νέα ασθένεια COVID-19.

Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι το εμβόλιο τους είναι “90% αποτελεσματικό”. Αυτό το απλό δελτίο τύπου αύξησε την καθαρή περιουσία του ιδρυτή της BioNTech και των δύο κύριων επενδυτών της εταιρείας κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην πραγματικότητα, ο ισχυρισμός περί “90% αποτελεσματικότητας” βασίζεται σε μόλις 94 περιπτώσεις δοκιμών, των οποίων τα δεδομένα δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί ακόμη. Είναι άλλο πράγμα να έχεις 94 καλοδιαλεγμένους εθελοντές και άλλο πράγμα να βγάλεις στην πιάτσα εμβόλιο για καινοφανή ιό και διανομή σε μερικά δισεκατομμύρια δόσεις. Αυτό το γνωρίζουν οι Αρχές, αλλά το αγνοούν οι πολίτες-πελάτες.

Η ιστορία των εμβολίων έχει αποδείξει ότι οι δοκιμές εμβολίου “έχουν σχεδιαστεί για να πετυχαίνουν πάντα”: εξετάζουν μόνο εάν ένα εμβόλιο μειώνει τα συμπτώματα – ακόμη και ήπια συμπτώματα -, όχι εάν μειώνει τις λοιμώξεις, τη μετάδοση, τη νοσηλεία ή τους θανάτους.

Εν ολίγοις, ο ισχυρισμός “αποτελεσματικότητα 90%”, σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε, είναι κυρίως επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, ειδικότερα, είναι ένα κατ΄εξοχήν πειραματικό εμβόλιο, που ενημερωνόμαστε πως βασίζεται σε νέα τεχνολογία mRNA και νανοσωματίδια λιπιδίων, των οποίων οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες.

Ιστορικά, τα εμβόλια κατέγραψαν επιτυχία στις πανδημίες της γρίπης της Ασίας το 1957 και το 1968, ενώ ήταν μια αποτυχία (αναποτελεσματικά, περιττά ή επικίνδυνα) στις πανδημίες «γρίπης των χοίρων» του 1976 και του 2009.

Η ανακοίνωση και η επίμονη προβολή μεγάλων ερευνητικών επιτυχιών, φαρμάκων και εμβολίων οφείλει να βρίσκει τους πολίτες εξαιρετικά καχύποπτους. Η αναπαραγωγή τέτοιων νέων από πολιτικούς ή κυβερνητικούς οφείλει να ηχεί συναγερμό στα αυτιά των πολιτών. Ζούμε σε έναν κόσμο συμφέροντος και επιδίωξης του άμεσου κέρδους με κάθε τρόπο.

Στηρίξτε μας με μια δωρεά

Originally posted 2020-11-11 15:49:36.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.