Ηχηρό χαστούκι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη: αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κακή ποιότητα του αέρα, λόγω των υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων.

Όταν σημειώνεται υπέρβαση των οριακών τιμών που καθορίζονται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να εγκρίνουν σχέδια για την ποιότητα του αέρα και να διασφαλίζουν ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, ώστε η διάρκεια της περιόδου υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη – Αυτό ορίζει η Κοινοτική Οδηγία 2008/50/ΕΚ. Η κατάσταση, όμως, στην Θεσσαλονίκη έχει… ξεφύγει.

Η Ελλάδα δεν τήρησε τις ημερήσιες οριακές τιμές για τις συγκεντρώσεις των οριζομένων σωματιδίων, οι οποίες είναι νομικά δεσμευτικές από το 2005. Η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της να κρατήσει την περίοδο υπέρβασης όσο το δυνατόν συντομότερη και δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για τη μείωση των συγκεντρώσεων αυτών στη Θεσσαλονίκη.

Τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα επιβεβαιώνουν τις συστηματικές υπερβάσεις στη Θεσσαλονίκη για δεκατέσσερα έτη από το 2005 (για όλα τα έτη με εξαίρεση το 2013). Το 2019, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα δεδομένα, οι ημέρες κατά τις οποίες σημειώθηκαν υπερβάσεις των οριακών τιμών ήταν 67.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξέρει μόνον να ζητάει Lockdown

Παρά τις επαναλαμβανόμενες, ηχηρές και πιεστικές παρεμβάσεις μου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν ηγήθηκε μιας εμβληματικής προσπάθειας να μπει… “μάσκα” στα φουγάρα των μεγάλων περιαστικών βιομηχανιών.

Σε πρόσφατη Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον Νέο Κορονοϊό 2019 και την COVID-19, μας εξηγήθηκε πως τα περιστατικά βαρέων πνευμονιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Θεσσαλονίκης είναι δυσανάλογα πολλά. Η αιτιολογία προς την οποία έστρεψαν την προσοχή τους οι καλεσμένοι ειδικοί αναφερόταν στην ποιότητα του αέρα της πόλης μας.

Όμως, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης γνωρίζει να ζητάει μόνον το ένα Lockdown μετά το άλλο. Επιμένει να κατηγορεί τους πολίτες ότι “δεν φοράνε σωστά και παντού την μάσκα τους” και ότι για την φυσική εξάπλωση της μόλυνσης από τον Νέο Κορονοϊό 2019 υπάρχουν “φταίχτες”: “φταίνε” οι νέοι, “φταίνε” αυτοί που βγαίνουν να πάρουν αέρα, “φταίνε”, “φταίνε”, “φταίνε”.

Επιδεικνύει συστηματική άγνοια της επιστημονικής πραγματικότητας ότι η μάσκα δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο στην εξάπλωση λοιμωδών νόσων, ότι τα lockdown σκοτώνουν την οικονομία και τιμωρούν το 99,99% του πληθυσμού που δεν κινδυνεύει από την COVID-19 και ότι τα πολιτικά μέτρα που επιβάλει η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν επικοινωνιακό και όχι αποδεδειγμένο υγειονομικό χαρακτήρα: το μάντρωμα, η τρομοκρατία, και η ενοχοποίηση εξυπηρετεί την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη – όπως την εξυπηρετεί και η εξαιρετικά αντιδημοφιλής στάση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.

“Η Θεσσαλονίκη δεν κινδυνεύει να γίνει Μπέργκαμο, αλλά Κοζάνη”

Στην τρομοκρατική αντιπολιτευτική γραμμή του Αλέξη Τσίπρα, ότι η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να γίνει Μπέργκαμο, απάντησα πως περισσότερο κινδυνεύουμε να γίνουμε Κοζάνη ή Πτολεμαΐδα: Τα τελευταία χρόνια, τόσο οι οικιακοί καυστήρες, όσο και η βιομηχανική μόλυνση “μαύρισαν” τα πνευμόνια των ανθρώπων στην πόλη.

Ήδη τον Μάιο του 2019, η υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου έδωσε άδεια σε βιομηχανίες, όπως η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στην Θεσσαλονίκη, να καίνε παραπροϊόντα σκουπιδιών. Στις μελέτες που τεκμηριώνουν την περιβαλλοντική και υγειονομική βλάβη και στην δημόσια έκκλησή μου στον ιδιοκτήτη της ΤΙΤΑΝ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο να σταματήσει τώρα την καύση RDF ήμουν μόνος…

Υποτίθεται πως έχουμε πανδημία καινοφανούς αναπνευστικής λοιμώδους νόσου. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες της Θεσσαλονίκης δεν ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές για να τους βγει… γραμματέας τύπου του Μεγάρου Μαξίμου. Είπα στον κύριο Παπαλεξόπουλο: “Είσαι αρκετά σημαντικός ώστε να σε κάλεσε η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ τον Μάρτιο του 2019 στην ετήσια σύσκεψή της – Δυο μήνες μετά, δεν βρήκες τίποτα οραματικότερο να κάνεις από το να ξεκινήσεις να καις παραπροϊόντα σκουπιδιών στην μεγάλη σου βιομηχανία”;

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης σιωπά μπροστά στην Ευρώπη των πολιτών

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που έχει στόχο να κατευθύνει την ΕΕ προς τη φιλοδοξία μηδενικής ρύπανσης, δίνει έμφαση στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία συγκαταλέγεται στους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Η πλήρης εφαρμογή των προτύπων ποιότητας του αέρα που κατοχυρώνονται στη νομοθεσία της ΕΕ είναι καίριας σημασίας για την αποτελεσματική προστασία της ανθρώπινης υγείας και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Βάσει της αρχής της επικουρικότητας, η νομοθεσία της ΕΕ για τον ατμοσφαιρικό αέρα αφήνει στα κράτη μέλη την επιλογή των μέσων για τη συμμόρφωση με τις οριακές τιμές που καθορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Παρά την υποχρέωση των κρατών μελών να εξασφαλίζουν καλή ποιότητα του αέρα για τους πολίτες τους, η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει πρόβλημα σε πολλά μέρη, ενώ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στις αστικές περιοχές.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί στην ΕΕ το κυριότερο πρόβλημα υγείας που οφείλεται στο περιβάλλον. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, κάθε χρόνο περίπου 400.000 πρώιμοι θάνατοι στην ΕΕ μπορούν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό το είδος ρύπανσης είναι η αιτία σοβαρών ασθενειών όπως άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνος των πνευμόνων.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μείγμα στερεών και υγρών σωματιδίων που αιωρούνται στον αέρα. Τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10) εντοπίζονται κυρίως σε εκπομπές από τη βιομηχανία, την κυκλοφορία και την οικιακή θέρμανση, αλλά παράγονται επίσης από εκπομπές της γεωργίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2020-12-04 12:51:38.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.