Νέα αεροπορική τραγωδία – λίγες μόλις ημέρες μετά τη συντριβή ρωσικού αεροσκάφους (11/2) που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα-Όρσκ και στο οποίο επέβαιναν 71 άνθρωποι, αυτή τη φορά στο Ιράν. Το αεροσκάφος συνετρίβη στα όρη Ζάγκρος στο Ιράν περίπου μια ώρα μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη, στις 6:30 ώρα Ελλάδος με προορισμό την πόλη Γιασούζ, στο νοτιοδυτικό Ιράν. Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των 59 επιβατών και του εξαμελούς πληρώματος που ακόμη και τώρα δεν έχουν την επίσημη επιβεβαίωση του θανάτου των επιβατών, αφού το σημείο συντριβής του αεροσκάφους βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή.

Το αεροσκάφος τύπου ATR72 της πτήσης ΕΡ3704 ήταν ηλικίας 25 ετών, έχοντας εκτελέσει χιλιάδες πτήσεις, με τελευταία την μοιραία με προορισμό την πόλη Γιασούζ. Ίδιου τύπου αεροσκάφη χρησιμοποιούνται ακόμη σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα ως προς την ασφάλειά τους. Οι ειδικοί στις πρώτες τους εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη πιθανότητα κακής συντήρησης ως αποτέλεσμα του εμπάργκο πολλών δυτικών χωρών απέναντι στο Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος. Η συμφωνία του 2015 βελτίωσε τις συνθήκες με μερική άρση των κυρώσεων, όμως τα προβλήματα παραμένουν.

Σύμφωνα με το Reuters 60 επιβάτες είχαν βγάλει εισιτήριο για την πτήση αλλά ένας άνθρωπος δεν πρόλαβε να φτάσει στην ώρα του. Ο κύριος Άκης Τσελέντης, ο γνωστός Έλληνας σεισμολόγος, είναι ο επιβάτης που σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές δεν πρόλαβε τη μοιραία πτήση, φτάνοντας καθυστερημένα στο αεροδρόμιο. Όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ήταν προγραμματισμένο να φύγει από την Τεχεράνη με τη συγκεκριμένη πτήση, όμως λόγω μεγάλης κίνησης έφτασε στο αεροδρόμιο με καθυστέρηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ενημερωτική ιστοσελίδα “Ίσως να είμαι εφτάψυχος τελικά”.