
Ως μέγα θέμα έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια το ποιος δικαιούται να είναι σημαιοφόρος του κάθε σχολείου.
Μέχρι τώρα η μόνη διαφωνία των κυρίαρχων κομμάτων είναι για το αν θα πρέπει ο σημαιοφόρος να βγαίνει από κλήρωση μεταξύ των μαθητών ή αν θα πρέπει να είναι αριστούχος στα μαθήματα
Προσωπικά δεν με καλύπτει καμμία από τις δύο λύσεις και το ίδιο πιστεύω συμβαίνει σε μια μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.
Πολύς κόσμος πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να δίνεται ως έπαθλο έναντι των επιδόσεων ή ότι δεν θα πρέπει να δίνεται σε αλλοδαπούς μαθητές ή σε όσους ανήκουν σε άλλη θρησκεία πέραν της ορθόδοξης
Όλη αυτή η παραφιλολογία δημιουργήθηκε επειδή ποτέ δεν υπήρξε ένα σοβαρό πλαίσιο στο οποίο να βασίζεται η ανάδειξη σημαιοφόρων μαθητών.
Από την μία είναι οι υποστηρικτές της αριστείας και από την άλλη της κλήρωσης.
Στην αριστεία η σημαία δίνεται σαν έπαθλο επιδόσεων και στην κλήρωση λες και είναι λαχειοφόρος αγορά.
Η έλλειψη σοβαρού ρυθμιστικού πλαισίου έχει δώσει χώρο σε φωνές ρατσιστικές και μισαλοδοξίας.
Ποιο λοιπόν θα πρέπει να είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο με το οποίο θα αναδεικνύονται οι σημαιοφόροι των σχολείων;
Προτάσεις και λύσεις υπάρχουν πολλές, αρκεί να θέλουν να καθίσουν οι υπεύθυνοι φορείς ώστε να βρουν λύσεις
Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το θέμα της ιθαγένειας και της θρησκευτικής ταυτότητας. Να εξηγήσουν με επιχειρήματα αν μπορεί αλλοδαπός ή άλλου δόγματος μαθητής να σηκώνει την σημαία του σχολείου του. Προσωπικά όχι δεν με ενοχλεί κάτι τέτοιο, αλλά θεωρώ ότι τιμά την χώρα μας ο οποιοσδήποτε σηκώνει την σημαία μας. Επίσης το θέμα της θρησκείας του καθενός προσκρούσει στα προσωπικά δεδομένα. Άλλωστε για τους μόνους μαθητές που φαίνεται εμφανές το δόγμα τους, είναι μόνο των μαθητριών που φοράνε μαντήλα.
Πολύς κόσμος ξεσηκώνεται και δικαίως, αφού το Ισλάμ είναι ίσως η μόνη θρησκεία που θέλει να κάνει τόσο εμφανή την παρουσία της.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εφαρμόζεται ένας ενδυματολογικός κώδικας ώστε να μην παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα.
Η ανάδειξη σημαιοφόρων μόνο από “γνήσια” Ελληνόπουλα που ζητούν πολλοί , είναι ρατσιστική και απαράδεκτη. Να θυμίσω ότι στο παρελθόν υπήρξαν “Έλληνες” πατριώτες τύπου Εφιάλτη και Πήλιου Γούση.
Αριστεία ή κλήρωση;
Η απάντηση είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ο μαθητής που θα πρέπει να σηκώνει την σημαία θα πρέπει να είναι αυτός που εκπροσωπεί καλύτερα το σχολείο του. Τα μαθήματα δεν θα πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο για την αναδειξη των σημαιοφόρων. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψιν. Είναι η διαγωγή και η γενικότερη συμπεριφορά. Είναι πιθανές διακρίσεις σε διαγωνισμούς μαθημάτων, μουσικής, ζωγραφικής, σχολικούς και συλλογικούς αγώνες. Είναι πιθανές συμμετοχές σε ομάδες εθελοντισμού, φιλοζωικών, κτλ.