Αν και έχει εγκριθεί το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδος, οι πηγές του Ταμείου αφήνουν να εννοηθεί πως η συμμετοχή του δεν είναι αυτονόητη, αναφέροντας πως δεν αποτελείται μόνο από τα 19 κράτη της Ευρωζώνης και τα 28 της Ε.Ε. αλλά από 161 ακόμη κράτη – μέλη που δεν βλέπουν θετικά δέσμευση χρημάτων για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ήδη η κυρία Λαγκάρντ αναφερόμενη χθες στην περίπτωση της χώρας μας είπε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλές και η ανάγκη για μεγαλύτερη περικοπή παραμένει ως ένα δύσκολο πολιτικό στοίχημα. Η αναφορά της κυρίας Λαγκάρντ επ’ αφορμή της σημερινής συνάντησής της με τον κύριο Τσίπρα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός προϊδεάζει για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θεωρούν πως το ποσό που διατίθεται από τον ESM είναι επαρκές και ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Από την άλλη  ευρωπαϊκοί κύκλοι αναφέρουν ως απαραίτητη και αυτονόητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το ίδιο βέβαια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχθηκε πως έπεσε έξω στις εκτιμήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και πως η λιτότητα που επιβλήθηκε ήταν καταστρεπτική. Ωστόσο διατηρεί την ίδια στάση, παρά το γεγονός ότι με το πρόγραμμα της Ελλάδος το ΔΝΤ κερδοσκόπησε συμμετέχοντας σε μία άνευ προηγουμένου εκβιαστική πολιτική που δυστυχώς βρήκε ευήκοα ώτα τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απουσία ενός εθνικού σχεδίου και μιας πατριωτικής πολιτικής πλειοψηφίας, το εκβιαστικό έργο θα επαναληφθεί και με τα νέα μέτρα που κυοφορούνται η χώρα θα καταρρεύσει πλήρως.