Με 83,4%, οι ψηφοφόροι του Προέδρου Τραμπ στις εκλογές του 2016 εγκρίνουν την πολιτική του. Αυτό έδειξε η μεγάλη έρευνα του Reuters, που κάλυψε την περίοδο από τις 9 Οκτωβρίου ως την 9η Νοεμβρίου. Εξίσου μεγάλα ποσοστά, που μάλιστα αυξάνονται, εμφανίζει η αποδοχή του Αμερικανού Προέδρου στους ψηφοφόρους του που αυτο-χαρακτηρίζονται ως “ελαφρώς συντηρητικοί” – ένα εύρημα χαρακτηριστικό για την διείσδυση της πολιτικής παρουσίας του σε λιγότερο ιδεολογικά φορτισμένα κοινά.

Αντίστοιχα πτωτική είναι η τάση των ποσοστών όσων τον αποδοκιμάζουν και έχουν ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον, με περίπου όσους τον εγκρίνουν να αυξάνονται ισόποσα.

Η έρευνα του REUTERS τεκμηριώνει την ιδιαίτερη συνοχή που έχει η πολιτική προτίμηση στο πρόσωπο και την πολιτική του Προέδρου Τράμπ. Και έρχεται σε αντίθεση με την ιδιαίτερα αρνητική αντιμετώπισή του από συστημικά μεγα-δίκτυα μέσων μαζικής ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον αγγλόφωνο κόσμο. Η εξαιρετική άνοδος της αμερικανικής οικονομίας που καταγράφεται με την ανάληψη της Προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και η σταθερά ατίθαση πολιτική του φυσιογνωμία, ανακαλούν στους ψηφοφόρους του τα χαρακτηριστικά που τους ενέπνευσαν να τον στηρίξουν: μια μοναδική στα παγκόσμια χρονικά διαδρομή στον οικονομικό και τον δημόσιο χώρο, μεγάλα αποθέματα αυτοπεποίθησης και γλώσσα σταθερά έξω από τα συνηθισμένα του αποστεομένου και υποκριτικού πολιτικού λόγου.

Η έλλειψη της πολιτικότητας και η ατζέντα των κομματικών του συνοδοιπόρων φαίνεται πως κρατούν κατά πάγιο τρόπο απέναντί του ένα πολιτικό κοινό που δυσπιστεί και δυσφορεί με την παρουσία του.