
Μείζονα ερωτήματα προκύπτουν από την στάση ενημερωτικών ιστοτόπων της Θεσσαλονίκης και της προσέγγισης που υιοθετούν σε σχέση με τον Τζώρτζ Σόρος και την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.
Η φράση “Βόρεια Μακεδονία” δίνει και παίρνει. Το ίδιο και η προσπάθεια ωραιοποίησης των πολιτικών του παρεμβάσεων στα εθνικά θέματα των βαλκανικών χωρών και ιδίως της Ελλάδος.

Διάφορα ενημερωτικά site, ψηφιακές εφημερίδες και ιστότοποι κατακλύζονται από συστηματικές αναρτήσεις με μόνο σκοπό να κατασυκοφαντήσουν όσες φωνές πατριωτικής και εθνικής ευαισθησίας τολμούν ακόμη να σηκώνουν ανάστημα. Η προσπάθεια ηθικής νομιμοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι εμφανής στην γραμμή που δίνουν.

Το σημαντικότερο ερώτημα, που ακόμη δεν έχει απαντηθεί ικανοποιητικά, είναι: διοχετεύονται χρηματοδοτήσεις του Τζώρτζ Σόρος σε ιδιοκτήτες ενημερωτικών ιστοτόπων, δημοσιογράφους, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και πανεπιστημιακούς για έρευνα και δημοσιεύσεις;
Το ερώτημα που ακολουθεί είναι: γιατί έχουμε μια αρκετά λεπτομερειακή εικόνα των χρηματοδοτήσεων του Τζώρτζ Σόρος στα Σκόπια, αλλά όχι στην Ελλάδα και κυρίως όχι στην Θεσσαλονίκη;

Τα Σκόπια ανήκουν στον Σόρος
Το 1992, ο κ. Τζώρτζ Σόρος έγινε ο πρώτος διεθνής παράγοντας που αναγνώρισε τα Σκόπια με την συνταγματική τους ονομασία: “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Άμεσα ίδρυσε το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας – Μακεδονία και μέσω αυτού κινήθηκε συστηματικά διεθνώς για την αναγνώριση και την παροχή υποστήριξης στο νέο κράτος και στο όνομά του.
Περισσότεροι από 700 Σκοπιανοί έχουν λάβει υποτροφίες από τα Ιδρύματα Ανοικτής Κοινωνίας του κ. Τζώρτζ Σόρος, για σπουδές στο εξωτερικό, περιλαμβανομένου του Κεντρικού Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στην Βουδαπέστη.

Χρηματοδότησης ύψους 98,7 εκατομμυρίων δολλαρίων έχει διοχετευθεί από τα Ιδρύματα του κ. Σόρος και το εθνικό παράρτημα στα Σκόπια έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 35 εκατομμύρια δολλάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ελβετία, την Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη από το 2000, για “αναπτυξιακή βοήθεια”.
1,9 εκατομμύρια δολλάρια διοχετεύθηκαν μετά το 2008 για χρηματοδότηση μικρών επιχειρηματιών, αγροτών και πολιτών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του κ. Σόρος με τον τότε πρωθυπουργό κ. Νίκολα Γκρουέφσκι, 19.000 Σκοπιανόπουλα προμηθεύθηκαν σχολικές τσάντες και σχολικό υλικό.
Κατά την καταστροφική κρίση του 1993 που κτύπησε τα Σκόπια, ακριβώς μετά την ανακήρυξή τους σε κράτος με το όνομα της ομόσπονδης μη-κρατικής γιουγκοσλαβικής οντότητας με το ελληνικό όνομα “Μακεδονία”, ο κ. Σόρος δάνεισε 25 εκατομμύρια δολλάρια στην κυβέρνηση των Σκοπίων για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης για τα σχολεία. Αυτό αποτέλεσε το πρώτο δάνει αυτού του είδους προς τα Σκόπια.
Το 1993-1994, με την Ελλαδά του Ανδρέα Παπανδρέου να έχει επιβάλει εμπάργκο, εμπορικό αποκλεισμό, στα Σκόπια και με τα σύνορα της Σερβίας επίσης κλειστά, το ίδρυμα του κ. Σόρος οργάνωσε και χρηματοδότησε 40 αερομεταφορές αγροτικών προϊόντων.
Μετά το 2001, που έντονα εμφυλιοπολεμικά επεισόδια λάμβαναν χώρα στα Σκόπια, το ίδρυμα του κ. Σόρος χρηματοδότησε την επισκευή και εγκατάσταση αναμεταδοτών τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σήματος και εξοπλισμό αντίστοιχων σταθμών, καθιστώντας δυνατή την διάδοση του νέου ιδεολογήματος του Μακεδονισμού στον ευρύ, διαφοροποιημένο και εν πολλοίς αδιάφορο πληθυσμό.
Ήδη από το 1992, το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ έχει χορηγήσει περισσότερα των 9 εκατομμυρίων δολλαρίων σε δράσεις “εκπαίδευσης” και “κατάρτισης” δημοσιογράφων και διαμορφωτών της κοινής γνώμης.
Οι προσπάθειες του Ιδρύματος, κατά δήλωσή του, επεξετάθηκαν στους “δημοσίους υπαλλήλους, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα”.
Προπαγάνδα και μέσω των site της Θεσσαλονίκης;
Το έργο του κ. Σόρος ήδη εξαπλώνεται και στην Ελλάδα, μέσω συνεργατών του και εταίρων που αναδέχονται την υποστήριξή του και πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή του τόπου ή σχετίζονται με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Ο κ. Σόρος φροντίζει για τους ανθρώπους τους, καθώς και για τους πολίτες των χωρών που τον ενδιαφέρουν.
Ο τέως Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης διορίστηκε μέλος του ΔΣ της ΜΚΟ που συνδέεται με τον Τζωρτζ Σόρος SOLIDARITY NOW.
Εκτός από το δήμο Θεσσαλονίκης και ΜΚΟ για τους πρόσφυγες και τους αδύναμους συμπολίτες που δραστηριοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη, χρηματοδότηση από το Open Society Foundations έχουν λάβει και άλλοι φορείς. Στη λίστα βρίσκουμε:
Το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, το οποίο περιλαμβάνει το OSF στους υποστηρικτές του.
Το Κέντρο Στήριξης της Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας των Γυναικών «ΕΡΓΑΝΗ» (έδρα στη Θεσσαλονίκη) έλαβε το 2015 το ποσό των 168.000 δολάρια.
Το Κέντρο Ζωής, δομή ψυχολογικής στήριξης στη Θεσσαλονίκη για πάσχοντες από AIDS, έλαβε 59.161 δολάρια το 2015.
Το «Μπορούμε», δομή για παροχή επισιτιστικής βοήθειας στη Θεσσαλονίκη, έλαβε 35.182 δολάρια το 2015.
*Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη” και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης
Υποστηρίξτε μας με μια δωρεά
Originally posted 2019-09-28 22:01:06.
Ελπίζω πως δεν θα κατορθώσουν, όσο και να προσπαθήσουν, να μετατρέψουν στη συνείδηση των Ελλήνων, την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, σε πατριωτική! Και σε τελευταία ανάλυση, ας στρεψουν εφεξής τα παράπονά τους προς τη Βουλγαρία, στην οποία ανήκει και η γλώσσα τους.
Να συμπληρωθεί η διαδικτυακή σελίδα στο Facebook ταιφερ.