Ο Έλληνας αθλητής του NBA Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα δημοφιλή φυσιογνωμία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, λόγω του τεχνικού του ταλέντου στην καλαθοσφαίριση και του δημόσιου ήθους του.

Στην Ελλάδα, επένδυσαν επί του προσώπου του, τόσο μεγάλες επιχειρήσεις που αναζητούσαν μια αναγνωρίσιμη και αγαπητή φυσιογνωμία με διεθνή συντελεστή, όσο και πολιτικά κόμματα, που θέλουν να ταυτιστούν μαζί του ως συμβόλου νεανικότητας, επιτυχίας και διεθνούς καριέρας. Αμφότερες, εμπορικές και πολιτικές δυνάμεις, επενδύουν στο φυλετικό υπόβαθρο της καταγωγής του Γιάννη Αντετοκούνμπο από την Αφρική: είναι το διαφορετικό που, αντί να περιθωριοποιηθεί, επιτυγχάνει και αγαπιέται.

Το τελευταίο διάστημα, ισχυρές πολιτικές δυνάμεις στις ΗΠΑ, που έχουν ενδιαφέρον για την ελληνική πολιτική, επενδύουν στο πολιτικό ισοδύναμο και στην πολιτική προοπτική του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Στην στρατηγική τους αυτή, κινητοποιούν και ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το ερώτημα που εγείρεται δεν είναι αν ο ίδιος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ενδιαφέρεται ή εμπλέκεται σ’ αυτό: αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι θεμιτό. Το μείζον ερώτημα είναι: ποιοί βρίσκονται πίσω από αυτή την γραμμή και ποια τα σχέδιά τους για την Ελλάδα.

Η μέθοδός τους είναι αναγνωρίσιμη, αφού επαναλαμβάνεται πανομοιότυπα, για παράδειγμα στην περίπτωση της συζύγου του πρώην Πρόεδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, της κόρης τους ή της διάσημης τηλε-παρουσιάστριας Όπρα Γουίνφρει. Στην περίπτωση της συζύγου του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, Χίλλαρυ, η μέθοδος της επικοινωνιακής οικοδόμησης ενός θελκτικού πολιτικού προφίλ λίγο έλειψε να εξασφαλίσει την επιτυχία και να οδηγήσει στην εκλογή της ως πρώτης Προέδρου των ΗΠΑ. Κοινός στοχαστικός συντελεστής των περιπτώσεων αυτών είναι η επένδυση σε πρόσωπα που ενσαρκώνουν το αντίθετον της ανδροκρατίας και των καταχρήσεων που συνδέονται μ΄αυτήν. Κοινός πολιτικός παρονομαστής, το “άλλο”, το “διαφορετικό”, “που επιτυγχάνει και ξεχωρίζει”. Καλούν τους Αμερικανούς πολίτες – και τώρα καλούν και τους Έλληνες – “να επιλέξουν το άλλο, το διαφορετικό”.

Το σύστημα εξουσίας των Δημοκρατικών ελέγχει ισχυρούς πόλους πολιτικής εντός και εκτός ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, κυριαρχεί, ακόμα και κατά την θητεία Τραμπ. Οι σχεδιασμοί του ενδιαφέρουν τους Έλληνες, αν είναι να επενδύσει στην ανάδειξη νέου πολιτικού ανδρός με προοπτική να διεκδικήσει τον θώκο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος.


ioannis nasioulas thessaloniki 1.jpg
Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη” και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.