Ζούμε σε συνθήκες παγκόσμιου υβριδικού πολέμου. Μέσα του είναι οι συστηματικές επιθέσεις στις νομισματικές ισοτιμίες, τα κρατικά χρηματικά διαθέσιμα, τα εμπορικά πλεονάσματα και την υγεία του γενικού πληθυσμού. Θύματά του πολέμου αυτού είναι οι 3+1 χώρες που πλήττονται βαρύτατα από την εξάπλωση της πανδημίας του Κορονοϊού τύπου 19: Η Κίνα, το Ιράν, η Ιταλία και η Τουρκία.

Ποιος είναι ο θύτης; Είναι ένας; Ποιος ο αντικειμενικός σκοπός των κτυπημάτων; Είναι ενιαίος;

Ο εμπορικός πόλεμος στην Κίνα υπήρξε μια προεκλογική δέσμευση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόνταλντ Τραμπ που έγινε αξιόπιστη πράξη: η υποκατάσταση εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα κτύπησε το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα και το κινεζικό εμπορικό πλεόνασμα, οδηγώντας σε βαρύτατη δαπάνη κινεζικών γουάν για να στηριχτεί το εθνικό νόμισμα της Κίνας έναντι του δολαρίου. Πλήθος κινεζικών βιομηχανιών έκλεισαν, με τις αντίστοιχε σκληρές επιπτώσεις στις απολύσεις εργαζομένων.

Η συστηματική επίθεση στην νομισματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανάγκασε τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολαρίων για να ανακόψει την καταβαράθρωση του εθνικού νομίσματος των Τούρκων, την ραγδαία αύξηση των τιμών στα εισαγόμενα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης και στον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό για την βιομηχανία και την βιοτεχνία. Η Τουρκία δίνει έναν αγώνα χρηματοπιστωτικής και νομισματικής επιβίωσης, για να αποφύγει την επιβολή καθεστώτος ξένου οικονομικού ελέγχου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: ο φτηνότερος τουρισμός, τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την φιλοξενία των λαθρομεταναστών και προσφύγων και η μαύρη πολεμική της οικονομία είναι μαξιλάρια ασφαλείας για τους Τούρκους.

Το Ιράν αντιμετωπίζει ευθέως τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η αυτονόμηση της Τουρκίας υπό τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και η επικράτηση της Ρωσίας στην Συρία δεν επέτρεψαν την ανάληψη πρωτοβουλίας από τις ΗΠΑ και το υπό διάλυσιν ΝΑΤΟ για ανατροπή της νόμιμης εξουσίας στην χώρα των Περσών μέσα από στοχευμένη στρατιωτική ενέργεια. Οι αιματηροί περιορισμοί στις εμπορικές συναλλαγές του Ιράν με τον αμερικανοκρατούμενο κόσμο και ιδίως όσον αφορά στις εξαγωγές πετρελαίου, καλύπτουν την χώρα αυτή από μια “κουβέρτα νομισματικής ανέχειας”.

Αυτοί που έχουν χρηματοπιστωτική υπεροχή αποφάσισαν να σύρουν την Ιταλία στο ΔΝΤ. Απέτυχαν και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι χάλασε τα σχέδια ξένου οικονομικού ελέγχου επί των Ιταλών. Η “ασφάλεια ζωής” της πατρίδας της Μαφίας είναι η μαύρη οικονομία και η ζωτική σύνδεση με την Κίνα. Η άρνηση πιστοληπτικής ευχέρειας προς τις Ιταλικές τράπεζες από τους διεθνείς και Ευρωπαίους εταίρους της χώρας δεν σκότωσε την Ιταλία, αλλά το πρόβλημά της παραμένει να σιγοκαίει: μεγάλες επισφάλειες των τραπεζών και ασυμμάζευτος κρατικός δανεισμός.

Ο Τζωρτζ Σόρος επιτέθηκε ευθέως στον Κινέζο Πρόεδρο, ζητώντας έξωση των Κινέζων από την ψηφιακή, τηλεπικοινωνιακή και καταναλωτική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυβερνήσεις της οποίας φαίνεται να ελέγχει καλά. Οι ευθείες, χωρίς περιστροφές, επιθετικές του κουβέντες ξεστομίζονταν όταν στο Χονγκ Κονγκ ξεσπούσαν γενικευμένες επαναστατικές ενέργειες ενάντια στην κομμουνιστική δικτατορική διακυβέρνηση της μητέρας Κίνας. Επαναστάσεις όπως αυτές της Αιγύπτου εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ, της Τουρκίας, εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, των Σκοπίων, εναντίον του Νίκολα Γκρουέφσκι και της Ουκρανίας στην Κριμαία.

Ο Τζωρτζ Σόρος είναι ορκισμένος εχθρός του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Χρηματοδοτεί τις Δημοκρατικούς και έχει υιοθετήσει πολιτικά τις κυβερνήσεις και τις αντιπολιτεύσεις στην Αλβανία, τα Σκόπια και την Ελλάδα.

Η ενδιαφέρουσα τροπή που παίρνουν τα διεθνή πράγματα είναι η δυστυχής εξάπλωση της λοίμωξης από τον Κορονοϊό τύπου 19 στην Κίνα, το Ιράν, την Ιταλία και (πιθανότατα) την Τουρκία. Σημειώνω ιδιαιτέρως πως η (ισχνή) διεθνής βοήθεια και αλληλεγγύη προς τις 3+1 αυτές χώρες δεν με εξέπληξε ευχάριστα.

Ένα πολιτικό συμπέρασμά μου είναι πως οι χώρες υπό ξένο έλεγχο δεν έχουν να φοβούνται τα χειρότερα από την φετινή διεθνή επιδημία – όπως και από τις παλιότερες “ετήσιες επισκέψεις του θανάτου”: την νόσο των πτηνών, τον H1N1, τον H2N2.

Επίσης, σημειώνω πως η Ρωσία του Προέδρου Πούτιν δεν επλήγει από τον φονικό για τους γέροντες ιό.


Originally posted 2020-03-16 13:49:06.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.