Όλο και περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες γυρίζουν την πλάτη τους στα σύγχρονα μοντέλα νεωτερισμού και επιβουλής τρόπου ζωής του Δυτικού κόσμου. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι και η Πολωνία η οποία στήριξε πολιτικούς με καθαρά τον θρησκευτικό χαρακτήρα και ήθος. Ο απερχόμενος πρόεδρος σε συνέντευξή του μίλησε αναλυτικά για αυτήν την στροφή την θεωρεί απαραίτητη ώστε να έχει στο πλευρό του σημαντικούς ηγέτες με φόβο θεού όπως είπε χαρακτηριστικά για να μπορέσουν να ακολουθήσουν την μετά κορονωιού νεωτεριστική εποχή.

Στο δεύτερο γύρο, ο απερχόμενος πρόεδρος, ο Andrzej Duda, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον φιλελεύθερο δήμαρχο της Βαρσοβίας, Rafal Trzaskowski. Το τέλος του πρώτου γύρου, η πολωνική προεδρία θα επέστρεψε τελικά σε κανονικότητα, με την αιώνια αντιπολίτευση PiS, Law and Justice, εναντίον της PO, της Civic Platform. Από τη μία πλευρά, ο απερχόμενος Πρόεδρος Andrzej Duda, και από την άλλη, ο δήμαρχος της Βαρσοβίας Ραφαλ Τζασκόφσκι. Ο απερχόμενος πρόεδρος υπερβαίνει το 43% την Κυριακή, ενώ ο φιλελεύθερος αντίπαλός του παραμένει κάτω από το 31%. Λίγο λιγότεροι από 13 πόντοι χωρίζουν τους δύο άντρες. Ωστόσο, δεν πρέπει να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η νίκη στον δεύτερο γύρο, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου, θα είναι τυπική για τον Andrzej Duda. Αυτός και ο Trzaskowski θα πρέπει να συγκεντρωθούν γύρω τους, ένα έργο που υπόσχεται να είναι δύσκολο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος διαθέτει μεγάλο απόθεμα ψήφων και υποστηρίζετε από τον λαό που ενστερνίζεται τις απόψεις του. Έχει ήδη συγκεντρώσει όλους τους ψηφοφόρους του κόμματός του, το PiS, από αυτήν την Κυριακή”, εξηγεί ο Piotr Buras, πολιτικός επιστήμονας και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ένα think tank που εδρεύει στη Βαρσοβία. Ειδικά επειδή κανένας από τους υποψηφίους που αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο “δεν θα ζητήσει ψηφοφορία για τον Andrzej Duda”. Πολύ δημοφιλής στην ύπαιθρο, ο πρόεδρος είδε το παραδοσιακό εκλογικό σώμα του, παλιό και ένθερμο Καθολικό, να κινητοποιείται μαζικά γι ‘αυτόν. Αλλά αγωνίζεται στα δεξιά του από τον Krzysztof Bosak, ο οποίος συγκεντρώνει το 6,8% των ψήφων. Χωρίς σπατάλη χρόνου, την επόμενη μέρα των εκλογών, ο απερχόμενος πρόεδρος είπε στο ραδιόφωνο: “Είμαι πεπεισμένος ότι οι ψηφοφόροι του Krzysztof Bosak είναι σίγουρα πιο κοντά μου παρά με τον Rafal Trzaskowski. »Στις παραδοσιακές αξίες και ειδικότερα στην οικογένεια. Αλλά “πολλοί θα απείχαν και ένα ορισμένο ποσοστό θα ψηφίσει τον Ραφάλ Τρζασκόφσκι, λέει ο Πιότρ Μπουράς. Επειδή μισούν την πολιτική κοινωνικής ανακατανομής του PiS. Ο Bosak έχει πολλούς υπερ-φιλελεύθερους ψηφοφόρους. ” και εμείς θα προσθέσουμε ότι έχει την στήριξη του Βερολίνου.

Ολοκληρωμένη υποστήριξη στις αρχές του ήθους

Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν είναι ο μόνος που κοιτάζει προς αυτήν την μεριά. Ο Rafal Trzaskowski κάλεσε επίσης τους ψηφοφόρους του Krzysztof Bosak να κινητοποιηθούν πίσω του. Σύμφωνα με τον φιλελεύθερο υποψήφιο της ΟΠ, “έχουμε κοινά σημεία όπως το ίδιο όραμα της οικονομίας για τη παγκόσμια χώρα μας”. Ο Mikolaj Czesnik, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο SWPS στη Βαρσοβία, δήλωσε: «Ιδεολογικά, οι ψηφοφόροι του Bosak είναι πολύ πιο κοντά στη Ντούδα». Όμως, οικονομικά και κοινωνικά, είναι κοντά στο Trzaskowski. Πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο δίλημμα.

Ο Ραφάλ Τρζασκόφσκι κάλεσε επίσης και άλλους υποψηφίους της αντιπολίτευσης στην ομιλία του το απόγευμα της Κυριακής. Το κενό είναι όντως μεγάλο με τον εξαιρετικά συντηρητικό αντίπαλό του, οπότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποπλανήσει πολύ πιο διαφορετικά εκλογικά σώματα. Ο πρώην ευρωβουλευτής χρειάζεται δυόμισι έως τρία εκατομμύρια επιπλέον ψήφους για να κερδίσει. Ο υποψήφιος της αριστεράς, Robert Biedron (2,2%), τον υποστήριξε ήδη το απόγευμα της Δευτέρας. Ο υποψήφιος του αγροτικού κόμματος αναμένεται επίσης να ψηφίσει, ενώ η ανεξάρτητη Szymon Holownia, τρίτη με το 13,9% των ψήφων, θα αποφασίσει την Τετάρτη εάν θα υποστηρίξει επίσημα τον δήμαρχο της Βαρσοβίας. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, «όλοι οι υποψήφιοι που αντιτάχθηκαν στον Duda ήταν πολύ επικριτικοί απέναντί ​​του. Η λογική λοιπόν είναι ότι ένας λογικός ψηφοφόρος αυτών των υποψηφίων δεν ψηφίζει τον Ντάντα στον δεύτερο γύρο, αναλύει ο Mikolaj Czesnik. Αλλά στις εκλογές, η ψηφοφορία δεν έχει νόημα ποτέ. Οι υποστηρικτές που συνδέονται με την κοινωνική αναδιανομή που εφαρμόζει το PiS θα μπορούσαν να ψηφίσουν τον Andrzej Duda στον δεύτερο γύρο. Η αποχή θα παρακολουθείται επίσης προσεκτικά. Μια χαμηλότερη συμμετοχή θα μπορούσε να κερδίσει τον απερχόμενο πρόεδρο. Επειδή “οκτώ και μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι του στον πρώτο γύρο θα τον ψηφίσουν ακόμη στο δεύτερο”, λέει ο Mikolaj Czesnik. Εάν μειωθεί η κινητοποίηση, αυτή η υποστήριξη θα είναι αρκετή για να έχει το Duda το 50% και επομένως να κερδίσει. “

Τελικά ίσως ο κόσμος αλλάζει από χώρες που ανέκαθεν ήταν σκλαβωμένες αλλά εμείς δεν ακούμε τίποτα αδυνατούμε ακόμα και να κάνουμε συγκρίσεις και αρκούμαστε στα χαλάσματα.

Written by

Γεώργιος ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γεώργιος Αλεξόπουλος αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Γεννήθηκε την Πάτρα το 1984. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πατρών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MBA στις νέες αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων, του ιδίου τμήματος με εξειδίκευση την Διεθνοποίηση των Επιχειρήσεων. Είναι κάτοχος πτυχίου τεχνολόγου πολιτικού μηχανικού έργων υποδομής. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικά άρθρα στα καταλογραφημένα επιστημονικά περιοδικά με κριτές: Journal of Investment Management and Financial Innovations, Macmillan Palgrave Publishers. Οι τομείς του ερευνητικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την Κοινωνική Οικονομία, την Εταιρική Διακυβέρνηση, την Οικονομική Οικονομετρία και τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Έχει παρουσιάσει πολλά εθνικά συνέδρια σχετικά με τον τραπεζικό φόρο και τη διάρθρωση του κεφαλαίου. Στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας δραστηριοποιείται από το 2017 με την ιδιότητα του σαν Researcher at Social Economy Observatory, Greece στο οποίο είναι Responsible Individual development researcher of a development of new models corporate governance study between social enterprises, and development researcher of econometric models of Internationals Credit Flow measurement developed through the Social Economy