Τα νέα lockdown στην Ευρώπη μπορούν να αποφευχθούν, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν καθολικής χρήσης μάσκας, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, ενώ προσέθεσε ότι το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων είναι αναποτελεσματικό.

Ο Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε ότι σε ορισμένες χώρες, η πίεση στο υγειονομικό σύστημα είναι δυσβάστακτη, στην ήπειρο όπου, μόνο την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν περισσότεροι από 29.000 θάνατοι.

«Η Ευρώπη είναι και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει όμως φως στο τέλος της σήραγγας, αλλά θα είναι έξι σκληροί μήνες », δήλωσε ο Κλουζ σε συνέντευξη Τύπου, μιλώντας από την Κοπεγχάγη.

«Τα lockdown μπορούν να αποφευχθούν, εμμένω στη θέση μου ότι τα lockdown είναι το έσχατο μέσο. Η χρήση μάσκας δεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια και πρέπει να υιοθετηθεί σε συνδυασμό με άλλα μέτρα. Ωστόσο, αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%, τα lockdown δεν θα χρειάζονται», τόνισε.

Το ολικό απαγορευτικό πρέπει να αρθεί με ασφάλεια και σταδιακά, πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τον αρνητικό αντίκτυπο μιας «ταχείας χαλάρωσης».

Τα δημοτικά πρέπει να μένουν ανοιχτά

Τα δημοτικά σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, είπε ο Κλούγκε, προσθέτοντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν συμβάλλουν τόσο στη διάδοση του SARS-CoV-2 και ότι το κλείσιμο του σχολείου δεν είναι «αποτελεσματικό».

Παρά τις ενθαρρυντικές ειδήσεις την τελευταία εβδομάδα σχετικά με τα εμβόλια, «δεν είναι μαγικό ραβδί επειδή γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα θα είναι περιορισμένα ιδιαίτερα στην αρχή», είπε.

Τέλος, ενημέρωσε πως Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται σε επαφή με τους υπεύθυνους του εμβολίου Sputnik της Ρωσίας σχετικά με δεδομένα κλινικών δοκιμών.

Υποστηρίξτε μας με μια δωρεά

Originally posted 2020-11-20 10:01:26.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.