
Συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών Ρωσσίας, Ιράν και Τουρκίας έλαβε χώρα στο Σότσι της Ρωσσικής Δημοκρατίας. Οι Πρόεδροι κύριοι Βλαντιμίρ Πούτιν, Χασάν Ρουχανί και Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν με κύριο αντικείμενο την ενδυνάμωση και υλοποίηση των κοινώς αποφασισθέντων για την ειρήνευση της Συρίας. Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια των επαφών του κυρίου Πούτιν με τον Πρόεδρο της Συρίας κύριο Μπασάρ Αλ Άσαντ στις αρχές της εβδομάδος και δημιουργεί μια αξιόπιστη διεθνή δυναμική, σε συνέχεια της επικράτησης του νόμιμου συριακού στρατού επί των ανταρτών, που οδήγησαν την χώρα σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, εκτοπισμένους, παραπάνω από 330.000 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
Οι περιφερειακές προεκτάσεις του συριακού ανταρτοπολέμου έχουν εξ αρχής κινητοποιήσει τις γειτονικές και τις διεθνείς δυνάμεις. Στην πράξη, ο συριακός εμφύλιος είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος που εξελίσσεται μέσω αντιπροσώπων και μυστικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. Η νίκη του συριακού στρατού απομάκρυνε το εξαιρετικά επικίνδυνο ενδεχόμενο της επικράτησης ακραίων ισλαμιστών στην πολυσυλλεκτική και ανεκτική Συρία: μια ολόκληρη χώρα υπό το κράτος του ISIS.
Οι τωρινές συζητήσεις λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, που μετράει ως τώρα επτά γύρους και υποστηρίχθηκε εδώ και ένα χρόνο από τις τρεις δυνάμεις, Ρωσσία, Ιράν και Συρία. Στο πλαίσιό της, δημιουργήθηκαν τέσσερις ζώνες αποκλιμάκωσης – κάτι που δεν χαροποιεί τις ΗΠΑ. Εκφράζουν φόβους πως αποτελεί προάγγελο γεωγραφικής διαίρεσης της Συρίας, με την κάθε ζώνη να ελέγχεται από διαφορετικές δυνάμεις και την κεντρική κυβέρνηση να υφίσταται μειωμένο πολιτικό αυτεξούσιο. Η οπτική αυτή έχει βάση, αν ληφθεί υπόψιν πως η συμμαχία των διεθνών και περιφερειακών παικτών με την νόμιμη συριακή κυβέρνηση έχει και τα ανταλλάγματά της.
Ο Ρώσσος Πρόεδρος, καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες, δήλωσε: “Οι μεγάλης κλίμακος στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατών στην Συρία φτάνουν στο τέλος τους. Θα ήθελα να τονίσω πως οι κοινές προσπάθειες της Ρωσσίας, του Ιράν και της Τουρκίας βοήθησαν να αποτραπεί η διάλυση της Συρίας και η κατάληψή της από διεθνείς τρομοκράτες και να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή. Πράγματι, οι παραστρατιωτικοί στην Συρία υπέστησαν ένα καθοριστικό πλήγμα και τώρα υπάρχει πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που κράτησε τόσα χρόνια”.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κύριος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε με νόημα: “Κανείς δε μπορεί να περιμένει από εμάς να συνυπάρξουμε με τρομοκρατικές οργανώσεις που στοχεύουν ευθέως στην εθνική μας ασφάλεια” – μια άμεση αναφορά στις κουρδικές δυνάμεις επί συριακού εδάφους. Με το πνεύμα των δηλώσεων του οποίου συμφώνησε ο Πρόεδρος του Ιράν κύριος Χασάν Ρουχανί.
Η αξιοποίηση της διπλωματικής οδού από την Ρωσσία και τις σύμμαχες χώρες της (στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο) απέδωσε πολύ θετικά αποτελέσματα και επεκράτησε των διαφόρων αποπειρών να μεταφερθεί η όλη μάχη δύναμης στο πεδίο των μυστικών επιχειρήσεων και της στρατιωτικής αναμέτρησης. Εκτάθηκε σε μια περίοδο όπου στις ΗΠΑ λάμβανε χώρα μια πολιτική μετάβαση από τον πρώην Πρόεδρο κύριο Μπάρακ Ομπάμα στον νύν Αμερικανό Πρόεδρο κύριο Ντόναλντ Τράμπ. Και είναι ενδεικτική του χώρου που έχουν αφήσει οι ΗΠΑ στο διεθνές στερέωμα – ίσως και της σταδιακής εγκατάλειψης μιας πολιτικής στην Μέση Ανατολή, που ευνοήσε την διάλυση εύτακτων κρατών, έθρεψε το τέρας της τρομοκρατίας του ISIS και οδήγησε στην καταστροφή εκατομμύρια ανθρώπους.
Originally posted 2017-11-23 09:15:59.