Προθεσμία 10 ημερών έδωσε η Κομισιόν σε συνολικά 9 χώρες της Ένωσης, ώστε να παρουσιάσουν τους φακέλους τους με τα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ειδάλλως θα παραπεμφθούν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Αυτό ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης, όπου προσκλήθηκαν οι εν λόγω χώρες ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και η Γερμανία με τη Γαλλία.
Σύμφωνα με την Επίτροπο κυρία Καρμένου Βέλα για να αποφύγουν οι 9 χώρες την παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας να παρουσιάσουν μέτρα που κατά την Κομισιόν θα θεωρηθούν επαρκή ώστε να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους χωρίς καθυστέρηση. Επίσης η Επίτροπος σχολίασε ότι κατά τη συνεδρίαση υπήρξαν θετικές προτάσεις, όμως δεν είναι αρκετές για να αλλάξει η γενική κατάσταση.
Η μόλυνση της ατμόσφαιρας φαίνεται να προκαλεί κάθε χρόνο σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόωρους θανάτους στην Ε.Ε., χωρίς να λάβουμε υπόψιν όσους πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Το κόστος για την οικονομία της Ε.Ε. υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, γι’ αυτό οι 9 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) στις οποίες οι εκπομπές ρύπων και συγκεκριμένα μικροσωματίδια και διοξείδιο του αζώτου ξεπερνούν τα όρια που έχουν τεθεί, θα πρέπει άμεσα να λάβουν μέτρα ώστε να προστατευθεί η υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.