Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε όπως τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου, ο διεθνής παράγοντας να μην παραμείνει παρατηρητής στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Η θετική στάση της Κομισιόν που αποτυπώθηκε δια των χθεσινών δηλώσεων του Προέδρου της, κυρίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ερμηνεύεται ως μία πολύ θετική ένδειξη για τη στάση των Βρυξελλών.

Τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε η “ρήτρα κοινής άμυνας” ήταν από τη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν, και βάση αυτής εφόσον ένα κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα συνδράμουν με κάθε τρόπο, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Η ελληνική πλευρά τονίζει σε κάθε επίπεδο ότι η τουρκική συμπεριφορά δεν συνάδει με συμπεριφορά συμμαχικής χώρας, κάτι το οποίο δηλώθηκε από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας χθες στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της σύσκεψης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε υπόψιν των υπουργών της συμμαχίας οπτικοακουστικό υλικό που καταρρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Η περαιτέρω κλιμάκωση που ίσως εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας πρέπει να αποφευχθεί και να προωθηθεί εκ νέου η συνεργασία των δύο χωρών μετά το “Βατερλώ” της ελληνικής κυβέρνησης κατά την υποδοχή του Τούρκου Προέδρου που κατέστρεψε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Originally posted 2018-02-15 10:53:21.