Στη South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) μεταβιβάστηκε το 67% του ΟΛΘ. Η αγοραπωλησία προχώρησε την Τρίτη μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ σίγουρη θεωρείται η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μάλιστα με την επικύρωση της παραχώρησης από την ψήφιση στη Βουλή η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Ολόκληρη η αξία της συμφωνίας δεν ξεπερνάει το 1,1 δις ευρώ και δεσμεύει τους ξένους για 180 εκατ. επενδύσεων εντός της τρέχουσας επταετίας.

Η λήξη της παραχώρησης ορίζεται στο μακρινό 2051, κάτι που σημαίνει ότι οι επόμενες γενιές των Ελλήνων θα βλέπουν τους ξένους υποτιθέμενους επενδυτές να καρπώνονται την εθνική στρατηγικής σημασίας περιουσία, έχοντας μάλιστα καταβάλει ένα ευτελές ποσό για την εμπορική και στρατηγική σημασία του λιμανιού.

Οι βουλευτές της σημερινής Κυβέρνησης 10 χρόνια πριν διαμαρτύρονταν κατά την πρώτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, μάλιστα διαδήλωναν μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στην παραχώρηση της 6ης προβλήτας του λιμανιού σε ιδιώτη. Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η εικόνα κάποιων που είχαν σκαρφαλώσει στα κάγκελα, ρίξει την καγκελόπορτα και δεχθεί χτυπήματα από τα αστυνομικά γκλοπ. Λίγο αργότερα, από το 2011 και μετά, το ΠΑΣΟΚ περιέλαβε τον ΟΛΘ στη λίστα των εξπρές αποκρατικοποιήσεων. Τα επόμενα χρόνια τις διαδικασίες συνέχισαν οι κυβερνήσεις συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Την ίδια ώρα, η τότε αντιπολίτευση και σημερινή Κυβέρνηση έκανε λόγο για εθνικό οικονομικό έγκλημα, συμπεριλαμβάνοντας στις προεκλογικές δεσμεύσεις την ακύρωση της πώλησης. Μάλιστα ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης δήλωνε πως τόσο ως κόμμα όσο ως κοινωνία θα πρέπει να σταματήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, η σημερινή Κυβέρνηση πανηγυρίζει την εκποίηση του λιμανιού, παρουσιάζοντας ως μεγάλη επιτυχία την παραχώρηση του ΟΛΘ σε γερμανικά, γαλλικά και ιδιωτικά ελληνικά συμφέροντα, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κύριος Γιάννης Μπουτάρης έχει δηλώσει ανερυθρίαστα πως ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται για το ιδιοκτησιακό του λιμανιού αλλά για την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Μαζί με την εθνική περιουσία χάνεται η αξιοπρέπεια και η κοινή λογική.