Οι πενηνταεννέα κατηγορούμενοι για απιστία στην υπηρεσία και απάτες εις βάρος της ΔΕΗ άκουσαν σήμερα τον Εισαγγελέα κύριο Γεώργιο Βούλγαρη να προτείνει την ενοχή πενηνταέξι εξ αυτών. Μεταξύ τους οι γνωστοί συνδικαλιστές Νίκος Φωτόπουλος και Ρίζος Ρίζος, καθώς επίσης και οι πρώην πρόεδροι του κρατικού μεγαθηρίου Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Αρθούρος Ζερβός.

Η υπόθεση των επιχορηγήσεων που δίδονταν στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με αποφάσεις της διοίκησης απασχόλησε έντονα τον δημόσιο διάλογο ως ενδεικτική θεσμοθετημένων και προκλητικών πελατειακών πρακτικών, καθώς και πολιτικών εκβιασμών εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Εξετάστηκε το σύννομο ή μη των χρηματοδοτήσεων αυτών, κατά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, που αφορά σε περιστατικά μεταξύ του 2008 και του 2011. Η πρόταση ενοχής αφορά σε μεγάλα ποσά που δόθηκαν παρανόμως και κατέληξαν σε προκλητικές δαπάνες πολυτελούς βίου των συνδικαλιστών και συγγενικών τους προσώπων.

Το ακραία σκανδαλώδες είναι πως μέρος των ποσών αυτών που προέρχονται από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών, αξιοποιήθηκε από τους συνδικαλιστές σε “φάμπρικα” αγωγών εις βάρος της ίδιας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Αποδεικνύεται πως τα χρόνια πριν το Μνημόνιο αυτή η δραστηριότητα ήταν μια επικερδής και διαδεδομένη πρακτική στα συνδικαλιστικά κλιμάκια που έφτασαν να συν-διοικούν το δημόσιο επιχειρηματικό τομέα και το ίδιο το κράτος εν τέλει. Τέτοια και άλλα περιστατικά ανέδειξε ο τότε Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κύριος Λέανδρος Ρακιντζής, πριν απομακρυνθεί από την θέση του.