Τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια για το μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών υποδοχής των μεταναστευτικών ροών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κυρίου Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές κι όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, ο κύριος Τουσκ στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης αναμένεται να θέσει στους Ευρωπαίους ηγέτες χρονικό περιθώριο 6 μηνών, ώστε να καταλήξουν σε μία ομόφωνη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στο προσφυγικό.

Μετά το Brexit και την αναφορά της Πρωθυπουργού της Βρετανίας κυρίας Τερέζα Μέι για επανέλεγχο των συνόρων της χώρας, την υιοθέτηση πιο σκληρής στάσης των ΗΠΑ για το μεταναστευτικό – μετά κι την πρόσφατη αποχώρηση από τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης- τώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να κλείσει τις πόρτες της στην προσφυγική κρίση, εγκαταλείποντας τις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, στην τύχη τους.

Η πρόταση του κυρίου Τουσκ – που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το περιεχόμενο της συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης – αποτελεί θέση πολλών και ισχυρών χωρών μελών της Ένωσης, που έχουν ήδη σε όλα τα επίπεδα εκφράσει την αντίθεσή τους στην από κοινού αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ως προς την κατανομή των προσφύγων ισομερώς. Η πρόθεση στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου είναι οι χώρες να αρκεστούν στη συνδρομή ενός αποδεδειγμένα αποτυχημένου διασυνοριακού ελέγχου, καθώς και στην από κοινού οικονομική ενίσχυση των δομών φιλοξενίας και υποδοχής των μεταναστών στον ευρωπαϊκό Νότο, ο οποίος σημειωτέον βυθίζεται στην οικονομική κρίση.

Την ίδια ώρα σε έκθεση που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως οι κυβερνήσεις της Ευρώπης είναι συνένοχες στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, αναφερόμενη κυρίως σε Κέντρα Μεταναστών στη Λιβυή. Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη για σύγχρονα σκλαβοπάζαρα και βασανιστήρια στην χώρα της Βορείου Αφρικής, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ιταλία και την Ευρώπη να επανεξετάσουν τη συνεργασία τους με τη Λιβυή και να προσανατολιστούν στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την οποία ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους βουλευτές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η αποσυμφόρηση των νησιών που υποδέχονται αδιάλειπτα πρόσφυγες και μετανάστες και το σενάριο μεταφοράς των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Originally posted 2017-12-12 10:30:31.