Νωρίτερα θα καταβληθούν και φέτος οι συντάξεις του Ιανουαρίου, απουσία της διπλής σύνταξης – δώρου, που τόνωνε κάθε χρόνο την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων αλλά και την αγορά. Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών ορίζονται οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων ως εξής: οι συνταξιούχοι των ταμείων ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα λάβουν τις συντάξεις τους στις 19 Δεκεμβρίου, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν τη σύνταξη Ιανουαρίου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και των άλλων ασφαλιστικών φορέων.

Κάθε χρόνο από τότε που επιβλήθηκαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις των ξένων δανειστών, οι συνταξιούχοι πληρώνουν ακριβά το όλο και μικρότερο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αφενός λόγω των συνεχών αυξήσεων στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, αφετέρου και λόγω του ότι η πρόωρη καταβολή της σύνταξης του επόμενου μηνός σε συνάρτηση με την αύξηση των αναγκών λόγω των εορτών αφήνει τους συνταξιούχους οικονομικά μετέωρους για το μήνα Ιανουάριο.

Οι υπερήλικες αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλά οικονομικά προβλήματα, ως απόρροια του τσεκουρέματος των συντάξεων και της αύξησης του κόστους ζωής λόγω της υπερφορολόγησης. Παράλληλα στηρίζουν τα άνεργα μέλη των οικογενειών τους.

Φέτος η απόδοση του Κοινωνικού Μερίσματος – δυστυχώς όχι σε όλους όσους το έχουν ανάγκη – αναμένεται να ανακουφίσει πρόσκαιρα τους συνταξιούχους, που όμως οι προβλέψεις για τις συντάξεις τους κρίνονται ιδιαιτέρως δυσοίωνες.