“Οι υπεύθυνοι της Πολιτείας Κλάρκ δέχθηκαν την υπογραφή μου σε οκτώ επιστολικά ψηφοδέλτια στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Πρόκειται για επιπλέον απόδειξη πως η διαδικασία ελέγχου υπογραφής είναι ένα προβληματικό μέτρο διασφάλισης”!

Έτσι ξεκινάει την αποκάλυψή του αρθρογράφος από το Λας Βέγκας, που θέλησε να παγιδεύσει τους εμπλεκόμενους στην μεγαλύτερη εκλογική απάτη στην ιστορία των ΗΠΑ – και το κατάφερε.

“Για μήνες, οι υπεύθυνοι των εκλογών έλεγαν στους πολίτες της Νεβάδα να μην ανησυχούν που τα επιστολικά ψηφοδέλτια κατέληγαν να στοιβάζονται στους κάδους απορριμμάτων των διαμερισμάτων ή αποστέλλονταν σε εντελώς λάθος διευθύνσεις.

Τα πεταμένα επιστολικά ψηφοδέλτια δεν είναι δυνατόν να τα μαζέψει όποιος νά ‘ναι και να ψηφίσει”, έλεγε ένα ενημερωτικό σημείωμα από το γραφείο του γενικού γραμματέα της Πολιτείας.

Όλα τα επιστολικά ψηφοδέλτια πρέπει να φέρουν υπογραφή. Αυτή η υπογραφή χρησιμοποιείται για να αυθεντικοποιεί τον ψηφοφόρο και να επιβεβαιώνει πως ήταν πράγματι ο ψηφοφόρος και όχι άλλο άτομο που επέστρεψε την επιστολική ψήφο.

Τους ψάρωσε

“Ήθελα να ελέγξω αυτόν τον ισχυρισμό προσομοιάζοντας τί θα μπορούσε να συμβεί αν κάποιος επέστρεψε ψηφοδέλτια που δεν ανήκαν σ’ αυτόν. Πλειάδα ανθρώπων είχε αυτήν την ευκαιρία. Ο Μπίλλυ Γκέουριν, 10 χρόνια κάτοικος Λας Βέγκας, βρήκε 10 τέτοια ψηφοδέλτια στην γραμματοθυρίδα του.

Ένας αναγνώστης μου έστειλε φωτογραφία με τα ψηφοδέλτια στην άκρη του δρόμου. Πολλές φωτογραφίες υπάρχουν με αντίστοιχα παραδείγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εννιά άτομα συμμετείχαν στην δοκιμή αυτή. Έγραψα τα ονόματά τους με τον συνηθισμένο γραφικό μου χαρακτήρα. Κατόπιν, αντέγραψαν ο καθένας το όνομά του στον επιστολικό φάκελο. Αυτή η διαδικασία δύο βημάτων ήταν αναγκαία, για να μην πουν ότι παρανομούμε.

Την Δευτέρα, ρώτησα τον Τζοε Γκλόρια, υπεύθυνη ληξιαρχείου της κομητείας Κλαρκ, για το σενάριο αυτό. Αν ψηφοδέλτια υπογράφονται από άλλον και “εισέρχονται, μας απομένει ο έλεγχος της υπογραφής για να βασιστούμε στην ταυτότητά του”, είπε. Όταν τον ρώτησα να βασίζεται στην ακεραιότητα αυτής της διαδικασίας μου είπε πως “έχω πλήρη πεποίθηση πως η διαδικασία λειτουργεί”.

Έκανε λάθος. Οκτώ από τα εννέα ψηφοδέλτια πέρασαν μέσα. Με άλλα λόγια, η επικύρωση υπογραφής είχε βαθμό αστοχίας 89%.

Έτσι ψήφιζαν και οι πεθαμένοι

Έτσι εξηγείται πώς ένα ψηφοδέλτιο υπογεγραμμένο από την Ροσμαρί Χάρτλ, που πέθανε το 2017, πέρασε μέσα στην διαδικασία, όπως ανέφεραν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εξηγεί επίσης πώς ηΤζιλ Στόκ, από μακρού χρόνου κάτοικος Λας Βέγκας, ενημερώθηκε πως η υπογραφή της στο ψηφοδέλτιο ταιριάζει, αν και ποτέ δεν είχε λάβει επιστολικό ψηφοδέλτιο.

Έγινε πάρτι

Οι υπεύθυνοι της κομητείας δεν εργάστηκαν πειστικά για να διασφαλίσουν πως αδίστακτοι τύποι δεν θα καταχρώντο την αδυναμία αυτή σε διάχυτο βαθμό. Το γραφείο του Γκλόρια “δεν διαθέτει ομάδα διερεύνησης”. Μου είπε επί λέξει: “Το γραφείο μας πιάνει τις πλαστές ψήφους, όταν αυτό μας αναφερθεί”. Δηλαδή, αν δεν πάει μόνος του ο εγκληματίας να ομολογήσει, κανείς δεν θα μάθει τίποτα.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσης έκτασης εκλογική απάτη έλαβε χώρα στην Νεβάδα. Είναι, όμως, πεντακάθαρο πως η επικύρωση υπογραφής δεν αποτελεί την αλάνθαστη δικλείδα ασφαλείας που έλεγαν οι υπεύθυνοι πως είναι.

Υποστηρίξτε μας με μια δωρεά