Ο επικεφαλής του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως κανένας εταίρος της χώρας μας δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης μετά το πέρας του προγράμματος να ακυρώσει συμφωνημένη μεταρρύθμιση. Μάλιστα, όπως ανέφερε, η ελάφρυνση του χρέους εξαρτάται από τη συνέχιση της εποπτείας, ώστε να διασφαλιστεί απολύτως πως δεν θα αλλάξει οτιδήποτε.

Στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κύριος Ρέγκλινγκ είπε επί λέξει “Εφόσον υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους ο ESM και τα κράτη μέλη θα θέλουν ως αντάλλαγμα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για να μην υπάρχει πισωγύρισμα στην ελληνική οικονομία”.

Το πλαίσιο ώστε οι μηχανισμοί να συνεχίσουν μεταμνημονιακά υπάρχει, αν και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η λειτουργία του μηχανισμού που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως υπογράμμισε η Ελλάδα θα παραμείνει σε μεταμνημονιακή επιτήρηση, ώστε να διασφαλιστεί πως οι δανειστές δεν θα χάσουν τα χρήματά τους, θεωρώντας πως η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ωστόσο η βεβαιότητά του αυτοαναιρέθηκε από την παραδοχή του για ετοιμότητα του ESM για νέα βοήθεια της Ελλάδος, καθώς και από την απαίτηση των αγορών, που όπως και ο ίδιος ανέφερε, ζητούν επιτακτικά ελάφρυνση του χρέους για να αντέξει η οικονομία. Το νέο μνημόνιο βρίσκεται στα σκαριά.

Originally posted 2018-01-24 16:00:07.