Η Ρωσία ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφος των ευρωπαίκων κρατών- μελών του ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι και οι δύο παραβιάζουν τους όρους των υφιστάμενων συνθηκών και καθιστούν πιο πιθανό να συμβεί μια καταστροφική σύγκρουση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ριάμπκοφ δήλωσε σε συνέδριο, που χορηγήθηκε από τις εταιρείες ενέργειας Chevron και Transneft, ότι η Μόσχα «ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να «μοιράζονται» πυρηνικά όπλα με τους συμμάχους τους και θα σταματήσουν να αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα σε χώρες που δεν διαθέτουν τέτοια όπλα…

Προφανώς, αυτό οδηγεί σε αποσταθεροποίηση και επιπλέον, εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι, ενώ αυτό αποτελεί παραβίαση των άρθρων 1 και 2 της Συνθήκης για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων.

Συνέχισε επίσης, λέγοντας, ότι η Ρωσία ανησυχεί για τις νέες κινήσεις των ΗΠΑ να αναπτύξουν τις λεγόμενες κεφαλές χαμηλής ισχύος-απόδοσης.

Είναι λιγότερο ισχυρά

Ενώ αυτά τα όπλα, είναι λιγότερο ισχυρά, διεθνείς οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήσουν τη χρήση τους σε λιγότερο ακραίες συνθήκες.

Ο Ριάμπκοφ ισχυρίστηκε ότι «αυτό στενεύει το δρόμο της συνεννόησης. Ενώ παρατηρούμε την επιστροφή της έννοιας του περιορισμένου πυρηνικού πολέμου.

Το στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ

Το στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ αποκαλύφθηκε πριν από 50 χρόνια, όταν πίστευε ότι θα ήταν αποδεκτό να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα ως μέρος ενός συμβατικού πολέμου.