Διατηρεί την πρώτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη, η ποντοπόρος ελληνική ναυτιλία. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση «The Review of Maritime Transport 2017» της UNCTAD, παγκοσμίως, το ποσοστό των ελληνικών συμφερόντων εμπορικών πλοίων ανέρχεται σε 16,3% για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έναντι 15,5% το 2009.

Η μακρά ναυτιλιακή παράδοση της χώρας σε συνάρτηση με το δυναμισμό της νέας γενιάς των Ελλήνων  εφοπλιστών καθιστά την Ελλάδα ως την ισχυρότερη παγκόσμια δύναμη, με τους ειδικούς να αναμένουν περαιτέρω αύξηση των ποσοστών για το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Για πολλοστή φορά οι Έλληνες ιδιοκτήτες, εκμεταλλευόμενοι την ανασφάλεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που κλόνισε τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του χώρου όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος και να κεφαλαιοποιήσουν αυτή τη δυναμική.

Παρά την αισιοδοξία των αριθμών, το ελληνικό νηολόγιο συνεχίζει να συρρικνώνεται. Βέβαια ανεξαρτήτου σημαίας, τα ελληνικών συμφερόντων πλοία τονώνουν την ελληνική οικονομία. Πάντως παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους, οι Έλληνες επιχειρηματίες δηλώνουν πως δεν έχει επιτευχθεί ως τώρα, ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο ώστε να επαναπατριστεί μεγάλο μέρος των ελληνικών συμφερόντων πλοίων.

Το θέμα της σημαίας δεν χαρακτηρίζεται απλώς ως θέμα εθνικού γοήτρου. Πρακτικά αφορά στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών που τόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν στην εικόνα της εθνικής οικονομίας που βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση.