Ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας Ντένις Μαντούροφ ανακοίνωσε στις 13 Νοεμβρίου ότι η Ουγγαρία θα λάβει τα πρώτα δείγματα του ρωσικού εμβολίου κορονοϊού Sputnik V αργότερα αυτό το μήνα.

Η Ουγγαρία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο: το πρώτο εμβόλιο που δημιουργήθηκε ενάντια στον Νέο Κορονοϊό 2019 και είναι ήδη σε εκτεταμένη χρήση, με ενδιαφέρον να έχει εκδηλωθεί από τουλάχιστον 50 χώρες, που εκπροσωπούν σχεδόν τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό.

Οι Ούγγροι εξασφάλισαν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις των Ρώσων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto ανακοίνωσε ήδη ότι οι Ούγγροι εμπειρογνώμονες θα μπορούν να επισκέπτονται χώρους παραγωγής του εμβολίου COVID-19 στην Ρωσία.

Ο Ούγγρος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Βουδαπέστη είχε λάβει δείγματα του εμβολίου και αντίστοιχη τεκμηρίωση.

«Όσον αφορά την τεχνολογία παραγωγής, συζητούμε για την υιοθέτηση της ρωσικής τεχνολογίας και τον εντοπισμό (στην Ουγγαρία) της παραγωγής ή ορισμένων στοιχείων παραγωγής. Αυτό είναι ένα τεχνολογικό ζήτημα. Εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με την παραγωγή άλλων εμβολίων στην Ουγγαρία λένε ότι χρειάζεται πολύς χρόνος, ενώ θα θέλαμε να έχουμε ήδη το εμβόλιο τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο », δήλωσε ο Szijjarto σε συνέντευξη Τύπου.

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο είπε ότι οι Ούγγροι εμπειρογνώμονες πρόκειται να επισκεφθούν τον τόπο παραγωγής την επόμενη εβδομάδα.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να μοιραστεί την τεχνολογία παραγωγής εμβολίου κορονοϊού με την Ουγγαρία μέσω του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο κ. Szijjarto είπε ότι η χώρα του θα αρχίσει να αγοράζει το ρωσικό εμβόλιο COVID-19 τον Δεκέμβριο σε μικρές δόσεις προκειμένου να ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές και την αδειοδότηση στο έδαφός της. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Βουδαπέστη αναμένει να λάβει περισσότερες δόσεις τον Ιανουάριο και πιθανή έναρξη της εγχώριας παραγωγής του εμβολίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!