Από σήμερα μέχρι και το τέλος του έτους επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα καθώς και την τελευταία του έτους. Έτσι λοιπόν τις Κυριακές 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν από τις 11:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Τις καθημερινές τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά έως τις 21:00 το βράδυ, ενώ τα Σάββατα έως τις 18:00 το απόγευμα.

Η μειωμένη κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, που είναι συνέπεια της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών δεν αναμένεται να αλλάξει παρά την αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Πολλοί καταναλωτές θα προχωρήσουν σε αγορά μόνο των αναγκαίων, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα όχι μόνο τα είδη πολυτελείας αλλά και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Η έκθεση – καταπέλτης της Eurostat καταδεικνύει την κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών που κατατάσσονται ως τρίτοι στη λίστα με τους φτωχότερους της Ευρώπης. Η κατάσταση της αγοράς παρά τις προσφορές και τη μείωση των τιμών κρίνεται αναιμική.