“Η Αγία και Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε χθες υπό την προεδρία της Α. Θ. Παναγιότητος, εξέτασε το αίτημα της σχίσματικης Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του πρωθυπουργού της Π.Γ.Δ.Μ. Ζόραν Ζάεφ, για αναλήψη πρωτοβουλίας επαναφοράς της Εκκλησίας αυτής στην κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχριδών, και αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όρους των ιστορικοκανονικων αρμοδιοτήτων καί προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικου Πατριαρχείου”.

Με αυτή την ανακοίνωση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως γνωστοποιεί την εκκίνηση των διαδικασιών, που προβλέπονται από το Κανονικό Δίκαιο και την ιστορική παράδοση, για την επαναφορά της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων στην Κανονική τάξη. Ο τονισμός των κανονικών και ιστορικών αρμοδιοτήτων καθώς και τον προνομίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι μια καθοριστική μεταβλητή και μένει να δούμε πώς θα γίνουν δεκτές οι υποδείξεις του από τους Σκοπιανούς. Εξίσου καίριας σημασίας είναι η ονομασία της Αρχιεπισκοπής, που θα έχει το όνομα “Αρχιεπισκοπή Αχριδών”, όπως ιστορικά ίσχυε και με καμμία αναφορά στη λέξη “Μακεδονία”.

Με την ευκταία ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, αναμένεται να αποκατασταθεί η κοινωνία μεταξύ της Εκκλησίας των Σκοπίων και των υπολοίπων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η διαδικασία δεν αναμένεται να είναι αυτόματη, αφού υφίστανται πλήθως πολιτικών αβεβαιοτήτων και πρακτικών ζητημάτων που μπορεί να αποδειχθούν απαγορευτικά για την ολοκλήρωσή της. Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού των Σκοπίων κυρίου Ζόραν Ζάεφ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 10 Απριλίου του 2018.

Η αποκατάσταση της κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναμένεται να γίνει θετικά δεκτή από ορισμένους κύκλους περί το Πατριαρχείο της Μόσχας που θα επιθυμούσαν αυτό το τελευταίο να επεκτείνει την επιρροή του στην περιοχή. Η Μόσχα αξιοποιεί προς όφελός της την διαφιλονικία Ελλάδος-Σκοπίων, που έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση της Ελλάδος να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρώντας έναν ελάχιστο έλεγχο στα πολιτικά και στρατιωτικά πράγματα υπέρ των Ρώσσων στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, οι εκβιασμοί τους οποίους υφίσταται η Κυβέρνηση του κυρίου Αλέξη Τσίπρα και η εθνικώς απαράδεκτη αντίληψη που διακατέχει πολλά από τα μέλη της για εκχώρηση εθνικών δικαίων στους Σκοπιανούς, ισχυροποιεί την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, που επιμένει στην σκληρή ατζέντα του Μακεδονισμού, περί κρατικής ονομασίας, έθνους και γλώσσας με ταυτότητα μακεδονική.

 

Originally posted 2018-05-31 11:35:49.