Αγώνας δρόμου για την Κυβέρνηση για να ψηφιστούν τα μέτρα που επέβαλαν οι ξένοι δανειστές, ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Μεταξύ των μέτρων που η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα προσπαθήσει να περάσει είναι η εκποίηση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, η μείωση των οικογενειακών επιδομάτων στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους, η διευκόλυνση των πλειστηριασμών ακόμη και της πρώτης κατοικίας, οι περαιτέρω περιορισμοί για υπαγωγή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η αλλαγή του νόμου για τις απεργίες. Όλα αυτά τα πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι και το τέλος των γιορτών.

Ο κύριος Αλέξης Τσίπρας μετά την πλήρη πολιτική κάλυψή του στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κύριο Πάνο Καμμένο, όσον αφορά στην σκανδαλώδη απόπειρα πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, καθώς και το πολιτικό φλερτ με την ομάδα των 53 – με την υπόσχεση “υπουργοποιήσεων” να αιωρείται για τον επόμενο ανασχηματισμό- ευελπιστεί σε μία συμπαγή πλειοψηφία για να σταθούν τα πρωτοφανή μέτρα και να κερδίσει χρόνο στην εξουσία, που όπως φαίνεται ήταν εξαρχής ο βασικός τους στόχος. Οι ελπίδες του εντός Ελλάδος βρίσκονται στην αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να πείσει το εκλογικό σώμα για ένα νέο και ουσιαστικό σχέδιο, παρά το γεγονός ότι προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως το άνοιγμα της ψαλίδας θα κλείσει λόγω της αποτύπωσης προθέσεων με διαφορετικές συσπειρώσεις. Η ΝΔ έχει το υψηλότερο ποσοστό συσπείρωσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το ιστορικά χαμηλότερο από την πρώτη φορά που εξελέγη Κυβέρνηση. Η άλλη ελπίδα του κυρίου Τσίπρα – που εκ των προτέρων κρίνεται αβάσιμη – είναι πως το 2018 οι συσχετισμοί στην Ευρώπη θα είναι διαφορετικοί. Ίσως έτσι επιτύχει κάτι καλύτερο ως προς τη μείωση του χρέους.

Ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία θα δώσει ισχυρή παρουσία στην Κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος SPD, αν και ο επικεφαλής του κατά την προεκλογική περίοδο είχε ήδη απαντήσει στους δημοσιογράφους, πως ακόμη κι αν ήταν πρωθυπουργός δεν θα άλλαζε κάτι στο ελληνικό ζήτημα. Μία άλλη ελπίδα του Πρωθυπουργού είναι η εκλογή στην Προεδρία του Συμβουλίου του Σοσιαλιστή Πορτογάλου Μάριο Σεντένο που όμως επί της ουσίας δεν θα μπορούσε να αλλάξει την γενική κατεύθυνση, ούτε τα μέτρα που θα ψηφίσει αυτές τις μέρες η Κυβέρνηση ούτε τις συνέπειές τους στην εθνική οικονομία και στους πολίτες. Όπου δεν υπάρχει σοβαρό πολιτικό σχέδιο, υπάρχουν αβάσιμες ελπίδες.

Originally posted 2017-12-04 10:15:36.