Απέσυρε η Κυβέρνηση των Σκοπίων υπό τον Ζόραν Ζάεφ σχέδιο νόμου για μετονομασία της ψευτο-«‘‘Μακεδονικής’’ Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών» (ΜANU).

Η κυβέρνηση του γειτονικού κρατικού υπολοίπου προχώρησε στην κίνηση αυτή, μετά την άρνηση του Δ.Σ. του Ιδρύματος να συναινέσει στην προσθήκη του λεκτικού «Βόρεια Μακεδονία», εμμένοντας στη σημερινή ονομασία της Ακαδημίας και ερμηνεύοντας νομότυπα την προδοτική Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Λιούπτσο Κοτσάρεφ, έκανε γνωστό πως τα μέλη του Δ.Σ. αρνούνται να συμπεριλάβουν τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» στη ονομασία του ιδρύματος, παρά τη θέση της κυβέρνησης.

Έχει δίκιο (κατά το πνεύμα και γράμμα της Συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ: η επικράτεια της χώρας του ονομάζεται Μακεδονία: Μακεδονικός, Μακεδονική, Μακεδονικό είναι τα επίθετα που αναγνωρίζονται για την επικράτεια, την γλώσσα και τον λαό, . “Βόρεια Μακεδονία” ονομάζεται μόνον το κράτος.

Μόνο ένα μέλος του Δ.Σ. του MANU τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας του Ιδρύματος, που χρονολογείται από το 1967. Για την πλειοψηφία και τον πρόεδρο του σώματος, η μετονομασία σε «Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών Βόρειας Μακεδονίας» θεωρείται «απαράδεκτη» εξέλιξη. Όπως δήλωσε ο Κοτσάρεφ στα τοπικά ΜΜΕ «Η «Συμφωνία των Πρεσπών» αποτελεί παράγοντα περιφερειακής αποσταθεροποίησης», ενώ οι Συμφωνίες που έχουν υπογράψει τα Σκόπια με Ελλάδα και Βουλγαρία «υποβαθμίζουν» τους ‘‘Μακεδόνες’’» .

Μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας των Πρεσπών», δημόσιοι θεσμοί και ιδρύματα προσχώρησαν στην αλλαγή των ονομασιών του, εκτός από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, που αντέδρασε σθεναρά στο ενδεχόμενο αυτό.

«Ζητώ το 2021 να είναι ένα έτος στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε όλα και αυτός είναι ένας όρος για την ένταξη στην ΕΕ, ότι το όνομα, η γλώσσα, ο πολιτισμός, η ταυτότητα, η ιστορία της «Μακεδονίας» έχουν αιώνες παράδοση στα σύνορα της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας και πέρα από αυτήν», δήλωσε προκλητικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

Την Πέμπτη η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ότι αποσύρει το σχέδιο νόμου για την ονομασία της Ακαδημίας. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν πρόκειται για οριστική κίνηση ή για κίνηση τακτικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.