Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έριξε βόμβα μεγατόνων στο Twitter την Πέμπτη: παροτρύνει τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δώσει χάρη στον φυλακισμένο Τζούλιαν Ασάνζ.

Μάλιστα, η έκκληση του Σνόουντεν έρχεται ενώ ο ίδιος έχει αιτηθεί χάριτος, βαρυνόμενος με κατηγορίες κατασκοπίας εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής: “Κύριε Πρόεδρε, εάν παραχωρήσετε μόνο μία πράξη επιείκειας κατά τη διάρκεια της θητείας σας, παρακαλώ: Ελευθερώστε τον Julian Assange”, έγραψε ο Snowden. “Μόνο εσείς μπορείτε να σώσετε τη ζωή του.”

Το αίτημα ήρθε καθώς ο Ασάνζ κρατείται σε φυλακή του Ηνωμένου Βασιλείου εν αναμονή της απόφασης δικαστηρίου, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο, σχετικά με την έκδοσή του στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει 18 κατηγορίες για φερόμενη κατασκοπεία και συνωμοσία για διάπραξη πειρατείας.

Εάν καταδικαστεί, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως 175 χρόνια.

Συνελήφθη στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2019, αφού είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού για επτά χρόνια.

Ο Assange δημοσίευσε χιλιάδες υποκλαπέντα διαβαθμισμένα έγγραφα το 2010 και το 2011, εκθέτοντας αμερικανικές στρατιωτικές παραβάσεις.

Ο 48χρονος φέρεται να έχει κακή υγεία μετά από χρόνια εγκλεισμού. Περισσότεροι από 60 γιατροί από οκτώ διαφορετικές χώρες έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή στα τέλη του περασμένου έτους λέγοντας ότι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να πεθάνει υπό κράτηση, εάν δεν μετακινηθεί από τη φυλακή Belmarsh υψηλής ασφάλειας σε νοσοκομείο.

Το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Ο Σνόουντεν, πρώην εργολάβος της CIA και της NSA, ο οποίος αποκάλυψε μαζική παρακολούθηση Αμερικανών από υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, απέκτησε μόνιμη διαμονή στη Ρωσία τον Οκτώβριο, αφού κατέφυγε στη χώρα από το 2013. Έχει κατηγορηθεί για δύο κατηγορίες κατασκοπείας και κλοπής κρατικής περιουσίας.

Η Ρωσία, η οποία δεν έχει συνθήκη έκδοσης με τις ΗΠΑ, παρείχε στο παρελθόν προσωρινό άσυλο στον Snowden.

Ο προκάτοχος του Προέδρου Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα, απέρριψε το αίτημα του Snowden για χάρη. Αλλά ο Τραμπ, ο οποίος είπε το 2013 ότι ο Σνόουντεν ήταν «κατάσκοπος που θα έπρεπε να εκτελεστεί», έχει επανεξετάσει αυτή τη θέση τους τελευταίους μήνες. Ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους τον Αύγουστο ότι θα σκεφτεί να συγχωρήσει τον Σνόουντεν… Μήπως και τον Ασάνζ;

Το έκθετο Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ δεν θα χαρεί καθόλου…

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!