Η επενδυτική τράπεζα Saxo Bank κυκλοφόρησε τον ετήσιο κατάλογό της με «εξωφρενικές προβλέψεις».

Οι αναλυτές προσπαθούν να αξιολογήσει ορισμένα απίθανα -αλλά όχι αδύνατα- γεγονότα, που θα μπορούσαν να συγκλονίσουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, μετά το «τραυματικό έτος» 2020.

Ενώ λοιπόν η τράπεζα αναφέρει ότι η λίστα είναι απλώς «μια προειδοποίηση και ενημερώνει για πιθανή εσφαλμένη κατανομή και διαβάθμιση, του κινδύνου», ο Διευθύνων Σύμβουλος Επενδύσεων, Jakobsen, σημείωσε ότι υπάρχει μια «όχι και τόσο εξωφρενική πρόβλεψη» για το 2021.  

“Είδαν” Μπάιντεν οι τραπεζίτες;

Συγκεκριμένα, πέρυσι η Saxo Bank είχε εν μέρει «δίκιο» για τις φετινές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς περίμενε ότι οι Δημοκρατικοί θα αναλάβουν την προεδρία.

Προειδοποίησε επίσης για την πιθανή κατάρρευση του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο σημείωσε πτώση το 2020.

Ο κατάλογος των «10 σημείων» που κυκλοφόρησε χτες ξεκινά με την πιθανότητα ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας Amazon, έχοντας εκμεταλλευτεί τα lockdown λόγο  του κορωνοϊού, θα μπορούσε να «αγοράσει την Κύπρο», για να την μετατρέψει σε δικό της εταιρικό φορολογικό καταφύγιο.

Το “σενάριο” της Κύπρου από την SAXO bank

Στο σενάριο της Saxo, ο τεχνολογικός γίγαντας μετακινεί πρώτα την έδρα του στο νησί και στη συνέχεια «αγοράζει» κυριολεκτικά την πολιτική εξουσία, σε όλα τα επίπεδα και βοηθά περαιτέρω τη χώρα να «ξαναγράψει» τον φορολογικό της νόμο.

Ο νέος νόμος, μπορεί να «τείνει» προς τον φορολογικό νόμο της Ιρλανδίας, αλλά με ακόμη χαμηλότερα επίπεδα εταιρικών φόρων  και άλλων εισφορών.

Οικονομικός Αρμαγεδώνας, λουκέτα και απολύσεις

Η τράπεζα δεν φαίνεται να έχει μεγάλη πίστη ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, μετά την άνευ προηγουμένου κρίση του κορωνοϊού.

Μας αναφέρει ότι η «πανδημία», έχει επιταχύνει μόνο την ανάκαμψη σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, ενώ κάποιοι άλλοι υστερούν πολύ, διευρύνοντας περαιτέρω το κενό της ανισότητας.

Σε μια τέτοια κατάσταση, όπως προβλέπει η Saxo bank,  όταν «οι κοινωνίες είναι πλήρως αποσχισμένες», τα μέτρα έκτακτης ανάγκης του Covid-19, μπορεί να εξελιχθούν σε μια μόνιμη πραγματικότητα, ενός παγκόσμιου βασικού εισοδήματος (UBI), προειδοποιώντας ότι η ιδέα μπορεί να «αποδεκατίσει επαγγελματικά» μεγάλες πόλεις.

Οι νέοι άνθρωποι και οι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στις πόλεις, όπου μεγάλωσαν, ενώ άλλοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να φεύγουν από τις μεγάλες πόλεις, οι οποίες δεν θα είναι πλέον τόσο ελκυστικές, όσον αφορά τις ευκαιρίες εργασίας και τις συνθήκες ζωής.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν απασχοληθεί με την εκτύπωση όλο και περισσότερων χρημάτων για τον μετριασμό της οικονομικής επιρροής της πανδημίας.

Αυτό οδήγησε τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν, αναγκάζοντας τους επενδυτές να στραφούν σε πιο «επικίνδυνα επενδυτικά μονοπάτια».

Πληθωριστικές πιέσεις

Ωστόσο, αντί της αναμενόμενης ανάκαμψης, ενδέχεται να προσθέσει πίεση στην ήδη υπερθέρμανση της οικονομίας, προβλέπει η Saxo Bank.

Αυτό θα αυξήσει τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας την Fed να αυξήσει τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και η απόδοση του ρίσκου που θα παίρνουν οι επενδυτές θα αυξηθεί.

Σε αυτό το σημείο, πολλές «αδύναμες» εταιρείες θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν.

Πτώχευση της Γαλλίας βλέπουν οι αναλυτές

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Saxo, η Γερμανία ίσως χρειαστεί να «διασώσει» τη Γαλλία για να αποτρέψει τη συστηματική κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.

Η Γαλλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κύμα εταιρικών πτωχεύσεων, που τελικά θα επηρεάσει τις τράπεζες της και δεν θα έχει «άλλη επιλογή από το να παραδοθεί στη Γερμανία, προκειμένου να επιτρέψει στην ΕΚΤ να εκτυπώσει αρκετά ευρώ, για να υπάρξει μια τεράστια οικονομική διάσωση».

Κίνα, ψηφιακό νόμισμα, τεχνολογίες και fake news

Οι αναλυτές της Saxo Bank λένε ότι η Κίνα θα μπορούσε να αναπτύξει περαιτέρω το ψηφιακό γουάν της. Το ψηφιακό νόμισμα δεν θα ανταγωνιστεί μόνο το δολάριο ΗΠΑ, αλλά θα ανοίξει επίσης την κινεζική κεφαλαιαγορά για τους ξένους και θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας.

Το επόμενο έτος μπορεί να γίνει σημείο καμπής για τις «δυστυχώς υποτιμημένες» αναδυόμενες οικονομίες. Η ανάπτυξή τους θα εξαρτηθεί από την καλύτερη πρόσβαση σε τεχνολογίες και εκπαίδευση.

Καθώς ο κορωνοϊός επιδεινώνει τις ανισότητες, η τράπεζα πρότεινε να δημιουργηθεί αυτό που αποκαλεί «Ταμείο Τεχνολογίας Πολιτών» για να αποφευχθούν πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές.

Οι αναλυτές της τράπεζας δήλωσαν επίσης ότι το 2021 οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης (AI) μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για την εμπορική ενέργεια σύντηξης, ενώ η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε κάπως να γίνει ασπίδα από ψεύτικες ειδήσεις.

Η Saxo Bank αναμένει επίσης ισχυρότερη ζήτηση για ασήμι το 2021, γεγονός που θα αυξήσει την τιμή του μετάλλου.